Начало
 
 

Посланикът на Виетнам връчи на Къдринка Къдринова престижна виетнамска награда

27.04.2022 /12:03 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. До Хоанг Лонг връчва на Къдринка Къдринова грамотата за виетнамската награда.

На тържествена церемония във виетнамското посолство бе връчено присъденото в края на миналата година в конкурс в Ханой отличие за книгата на Къдринова „Магията Виетнам”.

На 26 април т. г. новият посланик на Виетнам у нас Н. Пр. До Хоанг Лонг на тържествена церемония във виетнамското посолство връчи на журналистката Къдринка Къдринова, отговорен редактор на сайта на СБЖ, престижната награда, присъдена ѝ през ноември м. г. във виетнамски конкурс за публикации за Виетнам в чужбина. Наградата е за книгата ѝ „Магията Виетнам”.

Поради пандемията от ковид, на миналогодишното тържество в Ханой, на което бяха обявени отличията, чужденци нямаше как да бъдат поканени. Ето защо наградата на Къдринова – плакет и грамота – пристигна едва сега в България. При връчването ѝ сега във виетнамското посолство бе изтъкнат цялостният принос на авторката, която отразявата подробно от над десетилетие и половина виетнамската тема с многобройни медийни публикации. Припомнена бе и първата ѝ книга на тази тема „Виетнам – феникс и дракон”, излязла през 2009 г. на български, а през 2010 г. и на английски, в разширен и допълнен вариант.

Къдринова е посещавала Виетнм пет пъти през годините по покана на виетнамски институции и организации, като сред тях се открояват общността на българските възпитаници във Виетнам и Асоциацията за приятелство с България. През 2010 г. тогавашната вицепрезидентка на Виетнам и бългрска възпитаничка г-жа Нгуен Тхи Зоан връчи на Къдринова виетнамски орден "Дружба" за книгата ѝ „Виетнам – феникс и дракон”.

В благодарствените си думи за присъденото ѝ сега отличие за „Магията Виетнам” Къдринова подчерта: „Дълбоко трогната съм от признанието на виетнамските приятели за моя журналистически труд, чрез който винаги се опитвам да обрисувам богатите човешки връзки между нашите страни и народи, въплътени особено ярко от съдбите на онези около 30 000 виетнамци, учили или работили някога в България. Те са нашето безценно „лоби” в бързоразвиващ се Виетнам, който печели възхитата на цял свят с големите си успехи и високия икономически растеж през последните вече над три десетилетия.”

Авторката каза още, че най-заслужил всякакви награди всъщност е виетнамският народ, който винаги – и в тежки битки за свобода и независимост, и в мирен труд – съумява да изведе страната си към победи и успехи. Къдринова добави: „Можем само да се учим от самотвережеността и сплотеността на този народ – качества, които винаги са му помагали да надмогва всякакви изпитания.”

Сегашната ѝ награда всъщност е вече трета поред все в същия виетнамски конкурс, но отличията ѝ досега – от 2015 г. и от 2018 г. – са били в категорията за журналистически публикации. А сега наградата е в категорията за книга.

На церемонията по връчването на отличието на Къдринова присъства и посланичката на Куба у нас – Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, представителка на още един героичен народ, за който журналистката, известна и като един от най-добрите познавачи на Латинска Америка у нас, също пише от години. Присъства и представителката на посолството на Аржентина у нас г-жа Мариела Констанса Дамони.

Топли думи за журналистическата работа на Къдринова казаха и председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, и председателят на Дружеството за приятелство с Виетнам Симеон Димчев. Сред гостите бяха и още изтъкнати членове на Дружеството, като Стоянка Димитрова, виетнамистката ветеран, която е живата история на виетнамско-българските отношения, ккто и пианистката и полиглотка Мина Иванова, особено дълбоко свързана с виетнамската, но и с други азиатски култури. Присъстваха също преподавателите в Центъра за източни езици и култури на СУ Св. „Кл. Охридски Райна Бенева и проф. Нако Стефанов, както и кметът на район „Изгрев” д-р Делян Георгиев.

Имаше и представители на виетнамската общност в България, сред които и оказалият важна помощ в подготовката на книгата „Магията Виетнам” като неин редактор редактор доц. д. т. н. Бак Кам Тиен.

С Къдринова бяха също по-голямата ѝ дъщеря Кристина (по-малката Виктория учи в чужбина) и съпругът ѝ Любомир Николов, автор на книги с ловна тематика.

Книгата ми „Магията Ветнам” може да се намери в книжарницата на НАТФИЗ на ул. „Ст. Караджа” 20, в „Български книжици” н ул. „Аксаков” 10 и в „Нисим” на б,л. „В. Левски” 59.

 

Снимки от церемонията: Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милан, Огнян Панов и Светослав Васев.

 

Свързани:

Къдринка Къдринова с виетнамска награда за книгата си "Магията Виетнам"

Дата: 29.11.2022

Сподели в
 

В навечерието на празника на словото и буквите, на българската култура, като че ли народът се пробужда и се сеща, че освен политика, инфлация, война има и духовност. Няма ден до светлия празник, в който да не бъдем приятно изненадани от храна за душата, била тя интересна книга, изложба, концерт… И в клуб „Журналист“ събитията също са изпълнени с красиви и незабравими преживявания. Това за пореден път го доказа и представянето на новата книга на журналиста и публициста Калин Тодоров „Защо лаят краставите магарета“.

23.05.2022/00:46

„Във времето. Български офицери-лвовци разказват”, написана от дългогодишния шеф на пресцентъра на военното министерство капитан I ранг Цвятко Дончев, бе представена на емоционална среща във Военния клуб. Дойдоха многобройни утвърдени военни журналисти, випускници на някогашното Лвовско висше военнополитическо училище, чиито съдби и истории авторът е събрал в книгата.

20.05.2022/19:00

Втората награда в конкурса за разследваща журналистика на името на отишлата си преди 12 години голяма журналистка е за Здравка Маслянкова, кореспондентка на БНР във Велико Търново.

20.05.2022/07:40

По инициатива на журналистическото дружество "Пътешествия и туризъм" на 26 май от 18.00 ч. в пресклуб "България" в сградата на стадион "Васил Левски" (главен вход, втори етаж) колеги и почитатели на големия журналист Ясен Антов, напуснал ни през 2009 г., ще се съберат, за да си спомнят за него.

19.05.2022/15:47

Колежката Антоанета Титянова, популярен журналист, писател и общественик, е и член н УС на СБЖ. Сегашното ѝ отличие ѝ бе връчено в рамкте на деветото издание на Националния конкурс Read & Travel („Чети и пътувай”) по време на състоялото се във Велико Търново XVII Международно изложение „Културен туризъм“.

19.05.2022/13:44

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки