Начало
 
 

Снежана Тодорова цитира Стефан Продев на Първомайския празник

01.05.2022 /20:35 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снежана Тодорова включи в изказването си цитат от Стефан Продев. Снимка: Николай Белалов

Председателката на СБЖ призова: „В днешното особено тревожно време на военни действия много близо до нашата граница журналистите са призвани както да отстояват истината, така и да напомнят на политиците и обществото за поуките от историята, за да не допускат грешки, които могат да доведат до трагични последици и нова национална катастрофа. Нека издигнем нашия глас днес, на Деня на труда – 1 май, в защита на мира! Нека разумът възтържествува в името на добруването на трудовите хора, на Човека, а не да служи в угода на войнолюбците.”

Освен като Международен ден на труда и на работническата солидарност, по инициатива на легендрния Стефан Продев от 1993 г. насам Първи май се отбелязва у нас и като празник на Продевия вестник „Дума”, както и на целия ляв печат, без който медийният пурализъм е невъзможен.

И двата празника бяха отбелязани днес на Лятната сцена в столичната Борисова градина. Основен организатор на събитието бе Градският съвет на БСП-София. Националното ръководство на тази партия, влизаща в настоящата правителствена коалиция, не се ангажира, както други години, с масови първомайски прояви в столицата, а остави отбелязването на празника на трудещите се да върви децентрализирано, по места.

Около Лятната сцена в Борисовата градина в София бяха подредени щандове на в. „Дума” и на други леви издания и издателства.

На щанда на „Дума” имаше голям портрет на създателя на вестника като свободна и борбена трибуна за социалистическата идея Стефан Продев, инициатор на празник на „Дума” и левия печат – така, както това е традиция за изданията на левицата и в много страни на Западна Европа. Тази година обаче портретът на Продев будеше двойнствени чувства у присъстващите. Защото напомняше, че неговата „Дума” бе доста далеч от сегашната, откъдето съвсем наскоро бяха прогонени емблематични леви журналисти, преки Продеви съратници, за да бъдат заменени с лица, сервилни към настоящото партийно ръководство, дошли от противоположни идейни полюси и подменили изцяло характера на вестника.

Щандът на основаното от Димитър Благоев през 1897 г. списание „Ново време”, което днес се оглавява от Георги Пирински, един от критиците на сегашното ръководство на БСП и ключова фигура в Идейно-политическото обединение в БСП Платформа „Социализъм ХХІ век”, се намираше от другата страна на сцената.

На самата сцена застанаха председателят на БСП-София Иван Таков, зам.-министърът на туризма от БСП Мариела Модева, председателят на Младежкото обединение към БСП-София Габриел Вълков, Ваня Григорова от КТ „Подкрепа”, Тодор Капитанов от КНСБ, Милена Анева от Независимите синдикални организации на енергетиците в България и представител на „Топлофикация – София” и председателкта на СБЖ Снежана Тодорова.

Снежана Тодорова отправи поздравления „за празника на трудовите хора, на в. „Дума“ и на левия печат”. Тя припомни: „Преди 29 години, през 1993 г., Стефан Продев, създател и първи главен редактор на в. „Дума“, предложи в тази градина да се организира празник на в. „Дума“, която се роди на 4 април 1990 г. - празник, по подобие на фестивалите на левите издания във Франция и Германия. Много се радвам, че сред нас са журналистките Велислава Дърева и Велиана Христова, които бяха редом до Стефан Продев от началото на в. „Дума“.”

Споменаването на двете прогонени наскоро от вестника леви журналистки заостри вниманието на присъстващите и към факта, че днес те стояха не край щанда на „Дума”, а край щанда на „Ново време”.

Снежана Тодорова продължи: „Днешният празник се провежда в особено тревожно време, белязано от военни действия много близо до нашата граница. Огромна е отговорността на журналистите. Всички знаем, че закон №1 в журналистиката е „Истината, истината и само истината!”. Това е особено актуално днес. Словото на журналистите формира общественото мнение и затова професионалната отговорност  днес придобива особена сила и значимост. Журналистите добре знаят уроците на историята. Днес журналистите са призвани както да отстояват истината, така и да напомнят на политиците и обществото за поуките от историята, за да не допускат грешки, които могат да доведат до трагични последици и нова национална катастрофа. Нека издигнем нашия глас днес, на Деня на труда – 1 май, в защита на мира! Нека разумът възтържествува в името на добруването на трудовите хора, на Човека, а не да служи в угода на войнолюбците.”

Снежана Тодорова приведе и следния многозначителен цитат от Стефан Продев, още от 1990 г., публикуван в книгата му „Векът ни, видян отблизо”: „ Падна ни се тежка участ. Трябва да плащаме чужди грехове. Греховете на онези, които ни потискаха, които режеха словото ни, които богатееха на гърба ни. Греховете на разни джуджета и самозванци, на партийни кентаври и нероновци, които превърнаха знамето на вярата ни в пешкир за копитата си. Греховете на поети и журналисти, на учени и артисти, на философи и политолози, които мъркаха като котки около скута на властта и възпяваха велможите й. Греховете на алчни и тъпи люде, които претопиха идеите в пари, а парите – в пороци и скъпи имоти. Греховете на всички, които бяха между нас, без да са наши, превърнали обществото в яма, в трапеза за гарвани. Греховете на циниците, на лицемерите, на хитреците, на лакомите, на безсъвестните, на черните павлета и на още много други, чиято нравствена и политическа безкрупулност озлочести България.“ Председателката на СБЖ призова в края на изказването си да не допускаме такова плащане на чужди грехове.

Сподели в
 

В навечерието на празника на словото и буквите, на българската култура, като че ли народът се пробужда и се сеща, че освен политика, инфлация, война има и духовност. Няма ден до светлия празник, в който да не бъдем приятно изненадани от храна за душата, била тя интересна книга, изложба, концерт… И в клуб „Журналист“ събитията също са изпълнени с красиви и незабравими преживявания. Това за пореден път го доказа и представянето на новата книга на журналиста и публициста Калин Тодоров „Защо лаят краставите магарета“.

23.05.2022/00:46

„Във времето. Български офицери-лвовци разказват”, написана от дългогодишния шеф на пресцентъра на военното министерство капитан I ранг Цвятко Дончев, бе представена на емоционална среща във Военния клуб. Дойдоха многобройни утвърдени военни журналисти, випускници на някогашното Лвовско висше военнополитическо училище, чиито съдби и истории авторът е събрал в книгата.

20.05.2022/19:00

Втората награда в конкурса за разследваща журналистика на името на отишлата си преди 12 години голяма журналистка е за Здравка Маслянкова, кореспондентка на БНР във Велико Търново.

20.05.2022/07:40

По инициатива на журналистическото дружество "Пътешествия и туризъм" на 26 май от 18.00 ч. в пресклуб "България" в сградата на стадион "Васил Левски" (главен вход, втори етаж) колеги и почитатели на големия журналист Ясен Антов, напуснал ни през 2009 г., ще се съберат, за да си спомнят за него.

19.05.2022/15:47

Колежката Антоанета Титянова, популярен журналист, писател и общественик, е и член н УС на СБЖ. Сегашното ѝ отличие ѝ бе връчено в рамкте на деветото издание на Националния конкурс Read & Travel („Чети и пътувай”) по време на състоялото се във Велико Търново XVII Международно изложение „Културен туризъм“.

19.05.2022/13:44

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки