Начало
 
 

„БНТ Представя“ ще покаже на 11 май филм за Желю Желев

10.05.2022 /18:06 | Източник: БНТ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Във филма участват дъщерята на Желев - Станка Желева, бившия зам. министър-председател и министър на отбраната Димитър Луджев, членовете на „Екогласност“ Александър Каракачанов, Деян Кюранов, на „Клуба за гласност и преустройство“ Евгения Иванова, Антонина Желязкова, Петко Симеонов, Ивайло Трифонов и Стефан Тафров, писателя Димитър Бочев, младите политолози Димитър Димитров, Калоян Велчев и Лидия Даскалова. Сценарист и режисьор на филма е Ралица Димитрова.

Тази сряда, 11 май, от 21:00 ч., поредицата „БНТ Представя“ по БНТ 1 ще излъчи филм за Желю Желев. Познат на шепа хора с дисидентската си позиция преди 1989 г., Желю Желев постепенно се налага на първите демократични митинги, става основател на СДС и участва активно в Кръглата маса, а през 1990 г. е първият демократично избран президент на България, пише БНТ в писмо до медиите. 

Документалната продукция ще приближи зрителите до личността на човека Желю Желев, за неговите колебания и съмнения, трудности и победи, които са забравени. Тридесет и пет години по-късно, филмът ще припомни за малцината останали от „Клуба за подкрепа на гласността и преустройството“, от основателите на СДС и от помощниците в Президентството. Този епизод на „БНТ Представя“ ще провокира и любопитството на младите, за да потърси стойностните ценности в личността на Желю Желев, за които те може би не знаят.

Във филма участват дъщерята на Желев - Станка Желева, бившия зам. министър-председател и министър на отбраната Димитър Луджев, членовете на „Екогласност“ Александър Каракачанов, Деян Кюранов, на „Клуба за гласност и преустройство“ Евгения Иванова, Антонина Желязкова, Петко Симеонов,  Ивайло Трифонов и Стефан Тафров, писателя Димитър Бочев, младите политолози Димитър Димитров, Калоян Велчев и Лидия Даскалова. Сценарист и режисьор на филма е Ралица Димитрова.

В този брой „БНТ Представя“ пренася зрителите в най-емблематичните локации, свързани с важни моменти от биографията на д-р Желю Желев като неговия кабинет, запазен в Президентството на Република България, Народното събрание, коридорите на Софийския университет, Боянските ливади в резиденция „Бояна“. Ще видят и много архивни кадри с президента Желев от ключови събития от началото на българския преход.

Сподели в
 

По случай 130-годишнината от написването на химна „Върви народе възродени“ от Стоян Михайловски, десет хорови формации се включиха в официалното честване на Деня на славянската просвета и култура в Плевен.

24.05.2022/18:10

Премиерата на сборника с 25 разказа „Любов по време на омраза“ на дългогодишната журналистка от Радио Свободна Европа и БНР Емилия Антова е на 25 май в „София прес“.

24.05.2022/17:37

В Деня на светите братя Кирил и Методий учениците в българското неделно училище „Иван Вазов”в Одрин бяха зарадвани с раници и художествена литература. Автори на книгите са Ботев, Вазов, Дора Габе, Николай Райнов, Генчо Стоев и други родни и чуждестранни писатели.

24.05.2022/14:36

Хорхе Капитанич, който е от черногорски произход, е трети мандат губернатор на аржентинската провинция Чако. Там живеят и най-много потомци на български преселници. При посещението си в София той бе приет от вицепрезидентката Илияна Йотова, проведе разговори в МВнР и се срещна с български предприемачи, заинтересовани от съвместни инвестиции. В натоварената си програма намери време и за среща с представители на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България.

24.05.2022/13:07

На 24 май федералният руски тв канал „Култура“ излъчи за първи път документалния филм „Дружба, излята от бронз“, посветен на град Мурманск и Деня на славянската писменост и култура. Автор на лентата е журналистът Иля Виноградов, председател на регионалната организация на Съюза на писателите на Русия.

24.05.2022/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки