Изложба в Благоевгпрад припомня фотографиите на Емил Михайлов

13.05.2022 /16:04 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Емил Михайлов

Паметна изложба с фотографии на дългогодишния кореспондент на Българска телеграфна агенция Емил Михайлов ще бъде открита тази вечер във фоайето на община Благоевград.

Изложбата включва 35 снимки – малка част от огромния архив фотографии, направени от него през дългогодишната му дейност, каза за БТА София Гълъбова – журналист и председател на Регионалното дружество на Съюза на българските журналисти (СБЖ) в Благоевград. 

Изложбата беше показана за пръв път преди две години и интересът беше огромен, не само от нас, колегите, но и от цялата общественост на Благоевград, сподели София Гълъбова. Изложбата тогава е наречена „С усмивка и фотоапарат. Пиринският край през погледа на Емил Михайлов“, защото фотоапаратът беше неизменна част от дейността на Емил, допълни тя. 

„А усмивката беше емблематична за него. Всички го наричахме „бате Емо“. С това прозвище той беше известен в журналистическата гилдия и с него изразявахме нашия респект към професионалните му умения, но и нашата близост, защото чрез тази усмивка той ни допускаше в неговия свят.“, разказа София Гълъбова.

Този негов свят се характеризираше с житейска философия на огромна доброта, която се вижда и във фотографиите, създадени от него и част от които ще бъдат показани тази вечер в Благоевград. В тях се виждат лицата на обикновени хора, на известни личности, лица на политици, красиви природни картини, запечатани по негов особен начин. 

„В тях откриваме неговото огромното желание да запечата мига и като че ли с този миг се е старал да засили още повече силата на своето слово, което беше като образец за всички нас“, посочи председателят на регионалното дружество на СБЖ. 

Първото издание на изложбата става факт благодарение на много хора, които искат да сбъднат мечтата на Емил Михайлов да подреди своя самостоятелна фотоизложба. Организатори са Регионалното дружество на СБЖ, с помощта на преподавателя в Югозападния университет „Неофит Рилски“ д-р Крум Иванов и старши инспекторът на Регионалния център на СЕМ в Благоевград Иво Михайлов, които в огромния архив на Емил Михайлов, предоставен от семейството му, избират снимките, които най-пълно да покажат личността и професионализма на „бате Емо“. Идея за изложбата дава дългогодишният му колега от Регионалния телевизионен център в Благоевград и приятел Николай Янев. 

„Изложбата се реализира през 2020 г. с огромната помощ на Росен Баненски – бивш директор на Национален парк „Пирин“ и на г-н Максим Минев, който тогава беше генерален директор на Българска телеграфна агенция“, посочи София Гълъбова. 

Приятели и колеги изпълниха преди две години арт салона на Радио-телевизионния център в Благоевград, където беше първото представяне на изложбата. Събитието беше уважено от тогавашния генерален директор на БТА Максим Минчев, директорът на дирекция "ЛИК" в БТА доц. Георги Лозанов, директорите на Регионалния телевизионен център Валери Яков и на БНР - Радио Благоевград Елисавета Каменичка, представители на десетки институции в града, журналисти, приятели на Емил Михайлов.

Тогава бе обявено, че фотографиите ще обиколят Пиринския край така, както Емил Михайлов отразяваше събитията и запечатваше със снимки хора, природа и събития. Пандемията, започнала два месеца по-късно, осуети идеята на регионалното дружество на СБЖ изложбата да бъде пътуваща. Тази идея, обаче, отново е на път да се реализира с второто показване на фотографиите на Емил Михайлов. Изложбата ще бъде открита тази вечер от 17 часа във фоайето на община Благоевград, а през следващите месеци ще бъде показана в новия пресклуб на БТА в областния център, в посетителския център на НП „Пирин“ в Банско и в други градове в областта.

Сподели в
 

Днес, 25 май, в навечерието на 90-тия рожден ден на обичания български актьор Григор Вачков, портретната документална поредицата на БНТ 1 „БНТ Представя“ ще срещне зрителите отново с най-запомнящите се роли и моменти от живота му във филма „Лазар и Григор“.

25.05.2022/14:42

Традиционното честване на празника на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност пред Народната библиотека тази година бе посветено и на 130-годишнината от написването на текста на химна на българската просвета. Бе отбелязана и 50-годишнината от поставянето на паметника на светите братя пред най-голямата ни библиотека.

24.05.2022/16:59

Поетът-бард, журналист и писател Ивайло Диманов с тъга констатира, че когато олиото е колкото билет за театър, а доматите - по-скъпи от книга, едва ли ще предпочетем духовната храна.

24.05.2022/12:44

По повод светлия ни празник 24 май - деня на буквите и на всички, които ни учат на добро с тях, припомняме написаното от вдъхновеното перо на колоса на българската журналистика Стефан Продев за българския учител. Този път не с острието на публицистиката, а с полета на поезията Продев отправя своя поклон и своята обич за Учителя.

24.05.2022/08:00

Отправена е покана за честване на Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, край паметника на Св. св. Кирил и Методий, с изпълнение на отбелязващия 130-годишнината си химн на българската просвета.

23.05.2022/18:47

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки