Начало
 
 

Фотоизложба опонира на статуя пред паметника на Съветската армия

13.05.2022 /19:26 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Част от мобилната фотоизложба "Говорят жертви на украинския фашидъм"

Под надслова „Говорят жертви на украинския фашизъм” младежи разпънаха снимки на стъпалата на паметника на Съветската армия, докато в другия край на алеята пред него снощи бе инсталирана преекспонираната в последните дни скулптура на Неделчо Костадинов „Викът на украинската майка”. Днес Джеки Стоев и Христо Илиев-Чарли са прибрали статуята, „за да не бъде повредена”. Оказа се, че тя е създадена още преди 2 г., а не сега, заради войната, както бяха обявили.

Всички телевизии предадоха снощи репортажи за инсталирането на скулптурата „Викът на украинската майка” в края на алеята пред паметника на Съветската армия в София. Но никоя не съобщи, че по същото време на стъпалата на паметника имаше и опонираща проява – там група младежи разгърнаха снимки на убити и ранени хора в Донбас от последните 8 години под надслова „Говорят жертви на украинския фашизъм”.

Сюжетът около „Викът на украинската майка” е по своему колоритен и си заслужава първо да проследим него. Събитието с инсталирането на статуята бе отдавна анонсирано като идея на сценариста Христо Илиев-Чарли, подкрепен от режисьора Джеки Стоев. Автор на 90-сантиметровата статуя е скулпторът Неделчо Костадинов.

Триото предварително бе съобщило, че творбата е създадена само за два дни, веднага след началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари т. г. И че сега поставянето на малката скулптура срещу внушителния паметник щяло да символизира възмущението от „агресията на по-големия към по-малкия, глупостта на човека, до каква степен може да се стигне в избиване на хора”.

Хепънингът по инсталирането на статуята на 12 май вечерта протече при скромна публика и с изявления на тримата инициатори плюс Иво Инджев, Михаил Неделчев и Георги Лозанов, както и с песенно включване от Васко Кръпката. Имаше засилена полицейска охрана.

По твърдения на присъствали, само два часа по-късно организаторите са си прибрали скулптурата. Днес това беше съобщено и в медиите, като се посочва и мотивът – „за да не бъде повредена”.

Не е ясно от кого се притесняват да не бъде повредена – дали от хора с различно мнение по цялата украинска криза, или от хора, подкрепящи Киев, но недоволни от естетическите качества на творбата.

Още дни преди инсталирането ѝ социалните мрежи се изпълниха с остри критики за нейния отблъскващ вид (бе наричана „зомби”), като дори имаше и подозрения, че инициаторите така всъщност се подиграват на украинските майки.

А днес вече масово се тиражира и друг изплувал факт – същата скулптура стои на профила на автора Неделчо Костадинов във Фейсбук още от 2019 г. Тоест – направена е още преди две години, а не като спонтанен отклик срещу сегашната война, както бе съобщено... Което доста спихва патоса, с който бе поднесена инициативата пред публиката.

Нека погледнем и към другата вчерашна проява, пренебрегната от медиите – опониращата на хепънинга със спорната скулптура мобилна фотоизложба „Говорят жертви на украинския фашизъм”.

Инициативата за нея е на движение „23 септември” и на Любомир Данков – автор на документалния филм „Децата на Донбас” (2019), както и на много от снимките, включени в тази фотоизложба и представящи всъщност героите от филма.

Участниците в проявата са искали да покажат фотосите край скулптурата „Викът на украинската майка”, но полицията не им е разрешила и ги е изпратила да осъществят проявата си по-далеч – на стъпалата на паметника на Съветската армия. Именно там в крайна сметка са разпънати фотографиите, много от тях на самоделни картонени подложки. Обективът е запечатил конкретни хора от Донбас, с имена и местоживеене, с трагични истории – убити членове на семействата, осакатени деца...

Един от фотосите е посветен на Руслан Коцаба, журналист от Западна Украйна, който от 524 дни е в затвора – защото се обявил против насилствената мобилизация за „антитерористичната операция” на Киев в Донбас.

Друг фотос включва плакати за два независими документални филма, за които телевизиите у нас остават затворени – споменатия „Децата на Донбас” на Любомир Данков и направения две години по-рано „Донбаска пролет”. Отдолу има и надпис: „Медиите позорно мълчат за войната 2014-2021 г.”

От участниците в тази мобилна фотоизложба се разбра и нещо актуално, което не е съобщавано от никоя медия. А именно – призори на 12 май група лица са подпалили с горелка всички венци и цветя, които още са стояли край паметника на Съветската армия след поднасянето им на 9 май в чест на Деня на победата над хитлерофашизма. Всичко е изгоряло, а монументът е бил опушен. По-късно е бил почистен.

Ето какво сподели за сайта на СБЖ авторът на „Децата на Донбас” Любомир Данков, интервю с когото публикувахме наскоро: „Нещата, които спомогнаха за войната в Украйна бяха медиите, които разпространяваха агресия и омраза, и неадекватната намеса на органите, които допуснаха закононарушения и сблъсъци между протести и контра-протести. Засега полицията се държи адекватно. Ако и медиите започнат да го правят, ще ни се размине украиницзацията.”

Свързани:

Авторът на "Децата на Донбас": Нямаше да има война, ако нямаше осем години премълчаване

Дата: 18.04.2022

Сподели в
 

Романът "Резерват за хора и вълци" от Здравка Евтимова, издаден от ИК "Жанет 45", ще бъде представен в разговор с проф. Милена Кирова в Книжен център "Гринуич" на 26 май от 18.00 ч.

25.05.2022/16:15

В месеца, в който честваме Деня на славянската писменост и култура, Бронислава Волкова ще вземе участие от 25 до 28 май 2022 г. в поетичния фестивал „Свято слово” в Бургас, след което, на 30 май от 18.30 ч. поезията ѝ ще бъде представена и в литературния клуб на Столична библиотека от д-р Димана Иванова, а стихотворения на авторката ще прочете актрисата Диа Мантова.

25.05.2022/14:00

По случай 130-годишнината от написването на химна „Върви народе възродени“ от Стоян Михайловски, десет хорови формации се включиха в официалното честване на Деня на славянската просвета и култура в Плевен.

24.05.2022/18:10

Премиерата на сборника с 25 разказа „Любов по време на омраза“ на дългогодишната журналистка от Радио Свободна Европа и БНР Емилия Антова е на 25 май в „София прес“.

24.05.2022/17:37

В Деня на светите братя Кирил и Методий учениците в българското неделно училище „Иван Вазов”в Одрин бяха зарадвани с раници и художествена литература. Автори на книгите са Ботев, Вазов, Дора Габе, Николай Райнов, Генчо Стоев и други родни и чуждестранни писатели.

24.05.2022/14:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 39 гости

Бързи връзки