Соня Момчилова: Следването на една линия е болестотворно за медиите

14.05.2022 /14:29 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Соня Момчилова. Снимка: Борислава Борисова/БНР

„За мен е необяснимо как е възможно, и то хора от гилдията, да настояват за това да бъде отнемано правото на изразяване, а и на хляб, на журналист." Това заяви пред БНР председателят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова

"Пророчески ни се стовари да се следва една линия, да се информира по един начин. Доживяхме пълната нетърпимост към онези журналисти, които се осмеляват да имат собствена гледна точка и да я отстояват. Това за мен е все още необяснимо, от друга страна е покъртително и много болестотворно за медийната среда, за медийния климат, за здравето на медиите."

„Имаме едно откровено цитиране на опорки, на лозунги, на праведни, правоверни фрази, а това в пропагандата се нарича хиподермична игла. Твърде е подкожно, когато заиграваш с емоциите на хората, когато ги караш да се чувстват от правилната общност, от хуманната общност, на тях им е по-лесно. Защото и бездруго се живее трудно днес", коментира Соня Момчилова в предаването "Политически НЕкоректно".

СЕМ се ползваше с образа на бухалка, а сега търпим упреци, че не сме твърда ръка, че не санкционираме и репресираме достатъчно, изтъкна Момчилова.

„Че не сме ситното сито, през което да отцедим чистото злато в ефира."

Относно предстоящия в края на юни избор на генерален директор на БНТ Соня Момчилова посочи:

„Това трябва да е независим политически човек, задължително с опит в медиите, който да е дишал телевизионен или радио "керосин", който да познава проблемите на един много тежък организъм, и застаряващ, какъвто е БНТ. Не си представям авантюрист, по-скоро визионер, с много опит. Телевизията има нужда от помъдряване. От опитни хора, които могат да отстояват и толерират личната позиция.", каза тя пред БНР.

Всеки повод да се говори за разширяване на СЕМ е опит за допълнителното му политизиране, смята Момчилова, според която сегашният брой на членовете на регулатора е достатъчен.

По темата за промените в Закона за радиото и телевизията председателят на СЕМ изтъкна, че не знае "коя е версията, върху която трябва да се съсредоточим".

„Този закон ограничава, но не е невъзможно в неговите рамки да се вземат добри и здравословни решения за медиите."

Заседанията на СЕМ ще се излъчват и ще могат да бъдат наблюдавани в реално време, съобщи Момчилова.

 

 

 

м.л.

 

Сподели в
 

Традиционното честване на празника на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност пред Народната библиотека тази година бе посветено и на 130-годишнината от написването на текста на химна на българската просвета. Бе отбелязана и 50-годишнината от поставянето на паметника на светите братя пред най-голямата ни библиотека.

24.05.2022/16:59

Поетът-бард, журналист и писател Ивайло Диманов с тъга констатира, че когато олиото е колкото билет за театър, а доматите - по-скъпи от книга, едва ли ще предпочетем духовната храна.

24.05.2022/12:44

По повод светлия ни празник 24 май - деня на буквите и на всички, които ни учат на добро с тях, припомняме написаното от вдъхновеното перо на колоса на българската журналистика Стефан Продев за българския учител. Този път не с острието на публицистиката, а с полета на поезията Продев отправя своя поклон и своята обич за Учителя.

24.05.2022/08:00

Отправена е покана за честване на Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, край паметника на Св. св. Кирил и Методий, с изпълнение на отбелязващия 130-годишнината си химн на българската просвета.

23.05.2022/18:47

Телевизионната водеща Нина Хамилтън получи приз за най-добро предаване на 2021 година на Балканските медийни награди този уикенд. Церемонията се състоя за 11-та поредна година. Наградата бе за авторското й юридическо шоу „Темида цената на истината".

23.05.2022/18:42

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки