Израел би с палки носещите ковчега на убитата журналистка Ширин Абу Акле

14.05.2022 /14:57 | Източник: Twitter/Europa Press/ifj.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Момент от сблъсъка, когато боят с палки на израелските сили събаря част от носещите ковчега на Ширин Абу Акле

Дори и погребението в Източен Ерусалим на застреляната в лицето от израелски военни палестинска журналистка и известна репортерка на „Ал Джзира” Ширин Абу Акле бе белязано с израелско насилие. Въпреки забраната огромното множество, изпратило жертвата в последния ѝ път, скандираше лозунги в нейна памет и развяваше палестински знамена.

Продължава да расте напрежението около убийството на известната палестинска журналистка Ширин Абу Акле, работила за катарската телевизия „Ал Джазира”. Тя получи куршум в лицето на 11 май, докато отразяваше изрелска операция срещу палестинския бежански лагер Дженин на Западния бряг на р. Йордан.

Според свидетели на трагедият изстрелът е дошъл от израелски снайперист. Абу Акле е била в бронежилетка с надпис „Преса” и с каска. Куршумът я е уцелил в челото на милиметър под ръба на каската.

Гибелта ѝ предизвика силно възмущение сред плестинците и сред международната общност. Международната федерация на журналистите и „Репортери без граници” изискаха спешно разследване на убийството и наказание за виновния. Остри реакции се чуха и от Бпюксел и Вашингтон. Ширин Абу Акле е имала и американско гражданство по линия на роднини на майка си, живущи в САЩ.

Дори погребението ѝ на 13 май обаче бе белязано от израелско насилие. Още при изнасянето на ковчега ѝ от френската болница „Сен Луи” в Източен Йерусалим, където бе констатирана смъртта ѝ след прострлването, носещите и съпровождащите ковчега бях безмилостно атакувани и бити с палки от израелските сили.

При атаката, заснета и излъчена пряко от „Ал Джазира” (кадрите са качени и в Туитър), част от хората са съборени на земята и ковчегът почти пада, като веднага е подхванат и отново вдигнат от други. Чува се как зад кадър коментиращият шокирано се изумява от това израелско посегателство дори срещу мъртвата Ширин Абу Акле.

Формалният повод за израелските действия е, че имало забрана ковчегът да се носи на ръце, трябвало да се натовари на катафалка. След репресията това изискване в крайна сметка е изпълнено и така ковчегът е откаран за опело в гръко-католическата църква на Йерусалим. Абу Акле е била християнка.

След опелото огромно множество изпрати журналистката в последния ѝ път до гробището, където са погребани и родителите ѝ. Въпреки израелската забрана, хората вяха палестински знамена, скандираха лозунги в памет на Ширин и пяха песни.

 

Свързани:

ЕС и САЩ искат независимо разследване за убийството на Ширин Абу Акле

Дата: 12.05.2022

Журналистка от "Ал Джазира" убита на Западния бряг

Дата: 11.05.2022

 

Сподели в
 

Окръг Колумбия в Съединените щати обяви, че съди главния изпълнителен директор на Meta Platforms Марк Зукърбърг за предполагаемата му роля в пробива, който позволи на политическата консултантска фирма Cambridge Analytica да таргетира потребители на Facebook по време на президентските избори през 2016 г., пише Bloomberg.

24.05.2022/14:23

През следващите няколко дни британската вътрешна министърка Прити Пател ще вземе най-важното решение по отношение на свободата на словото в близката история. Тя трябва да реши дали да се съобрази с искането на САЩ за екстрадиране на Джулиан Асандж по обвинения в шпионаж.

22.05.2022/12:06

Европейският съюз за радио и телевизия (ЕBU) излезе с ново изявление, за да обясни защо бяха анулирани резултатите от гласуването на шест държави на финала на конкурса „Евровизия 2022“, съобщи румънската телевизия Digi24.

21.05.2022/15:38

Издателската група „Шпигел“ приключи финансовата 2021 г. с рекордна печалба, най-добрата от много години, съобщава сайтът newsroom.de. „В сравнение с предходната година компанията успя почти да удвои нетния си доход“ - обяснява Томас Хас, главен изпълнителен директор, пред Марк Бартл от сайта.

21.05.2022/12:31

Заповедта бе оповестена от министерството за насърчаване на добродетелта и борба с порока, което отговаря за прилагането на разпоредбите на талибаните, както и от министерството на информацията и културата. Заповедта бе наречена „окончателна и неподлежаща на обсъждане“.

21.05.2022/08:32

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки