Новата говорителка на Белия дом е Карин Жан-Пиер

14.05.2022 /16:16 | Източник: publico.es/news.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Карин Жан-Пиер (в профил на преден план) се усмихв, докато Джен Псаки се сбогува от трибуната

Наследничката на напусналата поста на 13 май досегашна говорителка Джен Псаки е нейната заместничка Карин Жан-Пиер – първата чернокожа жена и лесбийка на тази позиция.

За напускането на Джен Псаки на говорителското място в Белия дом и за заемането му от заместничката ѝ Карин Жан-Пиер беше съобщено официално още в началото на май. От 13 май рокадата вече е факт.

Така говорителка на Белия дом за първи път става чернокожа жена и анонсирана лесбийка, каквато е 44-годишната Карин Жан-Пиер. Тя е родена във френската отвъдморска територия Мартиника от родители хаитяни, емигрирали по-късно в САЩ.

Още при анонсирането преди десетина дни за предстоящото ѝ наначаване на по-високата позиция, президентът Джо Байдън излезе със следното съобщение: „Горд съм да съобщя, че Карин Жан-Пиер ще бъде следващият прессекретар на Белия дом. Карин не само притежава опита, таланта и почтеността, необходими за тази трудна работа, но тя ще продължи да води пътя в комуникацията за работата на администрацията на Байдън-Харис от името на американския народ. Тя ще бъде силен глас, който ще говори от мое име и от името на администрацията”.

Джен Псаки напусна досегашня си висок административен пост, за да се отдаде на активна журналистика – тя става водеща в телевизия MSNBC.

Сподели в
 

Окръг Колумбия в Съединените щати обяви, че съди главния изпълнителен директор на Meta Platforms Марк Зукърбърг за предполагаемата му роля в пробива, който позволи на политическата консултантска фирма Cambridge Analytica да таргетира потребители на Facebook по време на президентските избори през 2016 г., пише Bloomberg.

24.05.2022/14:23

През следващите няколко дни британската вътрешна министърка Прити Пател ще вземе най-важното решение по отношение на свободата на словото в близката история. Тя трябва да реши дали да се съобрази с искането на САЩ за екстрадиране на Джулиан Асандж по обвинения в шпионаж.

22.05.2022/12:06

Европейският съюз за радио и телевизия (ЕBU) излезе с ново изявление, за да обясни защо бяха анулирани резултатите от гласуването на шест държави на финала на конкурса „Евровизия 2022“, съобщи румънската телевизия Digi24.

21.05.2022/15:38

Издателската група „Шпигел“ приключи финансовата 2021 г. с рекордна печалба, най-добрата от много години, съобщава сайтът newsroom.de. „В сравнение с предходната година компанията успя почти да удвои нетния си доход“ - обяснява Томас Хас, главен изпълнителен директор, пред Марк Бартл от сайта.

21.05.2022/12:31

Заповедта бе оповестена от министерството за насърчаване на добродетелта и борба с порока, което отговаря за прилагането на разпоредбите на талибаните, както и от министерството на информацията и културата. Заповедта бе наречена „окончателна и неподлежаща на обсъждане“.

21.05.2022/08:32

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022 /20:58 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

23.05.2022 /17:10 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Тодор Попов е журналист от Самоков, дългогодишен председател на дружеството на СБЖ там. На него дължим инициативата да има паметник на Константин Фотинов – създателят на първото българско списание ,,Любословие", в родния му град.

21.05.2022 /08:28 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Протести избухнаха в Сантяго, след като на 12 май почина Франсиска Сандовал, работила за известна алтернативна телевизия. Тя бе простреляна в лицето, докато отразяваше избухнали безредици след Първомайската демонстрация в чилийската столица. Ранени бяха още двама журналисти от същата медия. Подозренията са, че стрелялият е дребен мафиот, свързан с карабинерите – репресивна структура, която новият президент Габриел Борич така и не реформира.

15.05.2022 /12:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изданието тръгва като "ежедневен работнически вестник" на 5 май 1912 г.

05.05.2022 /16:17 | Източник: СБЖ

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

СБЖ изразява възмущение и осъжда бруталните убийства на четири журналистки в рмките на четири дни в три различни страни. Съболезнования и солидарност за близките и колегите на убитите Йесения Мойинедо, Шейла Хоана Гарсия, Ширин Абу Акле, Франсиска Сандовал, както и на всички журналисти, станали жертви на жестоки разправи където и да е по света. Посегателството срещу всеки един колега е посегателство срещу всеки от нас.

15.05.2022 /12:40

Какви размисли буди новият доклад на „Репортери без граници” с внезапното скачане на България с 21 позиции нагоре по медийна свобода и докъде стигнахме след миналогодишната декларация „Виндхук+30”?

03.05.2022 /16:03

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки