Доц. Божилова коментира пред "ФрогНюз" назначението на Б. Жотева в прокуратурата

18.05.2022 /12:04 | Автор : Джесика Вълчева | Източник: frognews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Бетина Жотева

Бетина Жотева ”направи много” за свободата на медиите и пренася опита си в прокуратурата, иронизира медийният експерт доц. Светлана Божилова в интервю пред "ФрогНюз".

Връзката между състоянието на медиите и състоянието на прокуратурата е директна. Прокуратурата е призвана да следи за спазването на законността, да защитава интересите на гражданите. В областта на медиите за това е призван СЕМ. Явно предишният състав на регулатора направи много за свободата на медиите и очевидно Бетина Жотева е решила да пренесе опита си в прокуратурата.

Това заяви в интервю на Джесика Вълчева за "ФрогНюз" доц. Светла Божилова, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация.

Повод за този материал е внезапното назначаване на Бетина Жотева в дирекция “Публична комуникация” към администрацията на главния прокурор Иван Гешев. Преди да стане част от пресцентъра на обвинението, Жотева бе председателка на Съвета за електронни медии и много пъти бе обект на критики.

Ето и цялото интервю:

Доц. Божилова, какво означава вече бивш председател на Съвета за електронни медии да отиде да работи като пиар в прокуратурата, която се смята за меко казано компрометирана институция?

- Самият въпрос съдържа отговора. Прокуратурата е призвана да следи за спазването на законността, да защитава интересите на гражданите. В областта на медиите за това е призван СЕМ. Явно предишният състав на регулатора направи много за свободата на медиите и очевидно Бетина Жотева е решила да пренесе опита си в прокуратурата.

Освен това държавното обвинение е с много ниско обществено доверие и критична оценка и в страната ни, и извън нея. Боя се, че подобна оценка има и СЕМ.

Долавям ирония в отговора ви, че Бетина Жотева много добре е защитила свободата на словото. Правилно ли разбирам?

- Истината е, че по време на управлението на ГЕРБ Съветът за електронни медии достигна критичната си точка и като отсъствие на дебат за състоянието на медиите, и като отсъствие на становища по всички критични въпроси, свързани с политико-корпоративния интерес и олигархичния модел на медийната среда.

Много са тъжни нещата. Боя се, че и в последните издания на регулатора нямаше никаква гаранция за плуралистичен състав и независимост на медиите, за свобода на изразяване, граждански достъп. Като гледаме назад, нека погледнем и напред…

Да, нека погледнем и напред. Политическите назначения в СЕМ на практика продължават.

- Политиците въобще са си самодостатъчни и ситуацията започва да прилича много на историята “Стани да седна”. Първият тест за сега конституирания СЕМ е изборът на генерален директор на БНТ, но след като зад всеки избор стои политическа партия, сега се впускаме в нещо още по-парадоксално - призив на политиците да се съберат и да се обединят около една кандидатура, за да не става “сеира” с Българската народна банка.

Това прави абсолютно излишен СЕМ. И не знам как ще реагират новите членове в тази ситуация.

Ако СЕМ става излишен, как се гарантира независимостта на медиите, плурализма. Ако няма никакъв контрол, ако политиците застават зад една кандидатура за генерален директор на обществената телевизия, която да е еталон за журналистика…

- Политиците с поведението си обезсмислят СЕМ. Потребността да има регулатор е жизненоважна за общественото здраве и медиите. Но новите управляващ не направиха нужното през изминалите месеци, за да променят най-елементарното - изискванията към кандидатите за членове на СЕМ. В регулатора може да се влезе с образователна степен “Бакалавър”, може в декларация да се заяви, че кандидатът има професионален авторитет и обществено доверие. Обезсмислят се всички неща, записани в закона.

Това води до абсолютното недоверие на обществото към регулатора и споделеното мнение, че той не е нужен. А регулатор в демократичните общества е необходим. Ето връзката със законността - някой трябва да гарантира спазването на стандарти, принципи и норми, които са в полза на обществото, свободата на словото, плурализма и на гражданския достъп до медиите.

Можем ли да търсим някаква връзка между състоянието на медиите и изобщо медийния пейзаж у нас и състоянието на прокуратурата, която е обвинявана за това, че се използва като бухалка, за това, че не е безпристрастна, че е завладяна институция?

- Няма защо да се търси тази връзка. Тя е директна. Години наред наблюдавам СЕМ и знам как всеки избор на генерален директор на БНТ е спектакъл и всичко е решено предварително. По същия начин недоверието към прокуратурата и използването й като бухалка е факт, който е неоспорим, не подлежи на аргументирани анализи.

Това ще продължава дотогава, до когато медиите не се превърнат в платформа за общуване и за дебат. В момента като в социална шизофрения се появяват един след друг различни хора, които говорят противоречиви неща и аудиторията много рядко може да се ориентира адекватно в различни социални, политически и икономически процеси. Ето - COVID-19, войната в Украйна. Все едно ние от журналистическата гилдия чакаме някой да ни спаси. А спасението не дебне отвсякъде. То е в нас.

По същия начин е и въпросът с прокуратурата. Обществото наистина ясно изрази становището си, че тя не прави разследвания в негова полза, че е политически чадър и то за много политици. Не само от ГЕРБ - политико-корпоративните интереси са нескончаеми през целия период на Прехода. Време е да не чакаме някой друг да реши проблемите, а да намерим достатъчно сили и компетентност гражданското общество да продължава да се намесва в тези процеси и да отстоява своите интереси.

Каква морална настройка трябва да има човек, за да бъде обвиняван в това, че е компрометиран, не върши работата си добре, за да отиде от един компрометиран орган (СЕМ) в друг (прокуратурата)?

- Човек на такава позиция много бързо и много често си става самодостатъчен и чува само и единствено собствения си глас. Това е изключително пагубно и говори, че няма никакъв обществен контрол нито върху СЕМ, нито върху прокуратурата. Това е сериозен проблем.

У нас за морал отдавна не се говори, включително и за професионален.

Сподели в
 

Проект LEAD-Online помага на младите хора да подобрят уменията си за критично мислене, а заедно с това и своята дигитална и медийна грамотност. Фокусът на проекта пада върху тези умения поради все по-честото докладване за наличие на реч на омразата онлайн (hate speech online, HSO).

26.06.2022/11:25

БНТ представя новата документална поредица в три епизода „Махалото на прехода“. Тематичните филми, чиито автори са емблематичните журналисти от обществената телевизия Надя Обретенова, Аделина Радева и Георги Милков, ще бъдат излъчени в три поредни среди – на 29 юни, на 6 юли и на 13 юли – от 21:00 ч. по БНТ 1.

26.06.2022/08:28

Ежегодните награди, организирани от списание Business Lady, се присъждат за изключителен принос на компании в различни индустрии и дават гласност на успешните бизнес модели и практики на управление. Журналистът Лилия Мустакова прие наградата от името на Нова Броудкастинг Груп.

25.06.2022/16:11

Старши репортер в нюзрума на bTV Ивайло Везенков е новото лице на новините. Заедно с Виктория Готева той ще се редува в сутрешните и обедните новинарски емисии.

25.06.2022/13:48

Българското национално радио (БНР) започна съвместна поредица с руския политически карикатурист Сергей Елкин, съобщават от БНР.

25.06.2022/12:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки