Даниела Късовска: БНР развива пълноценна регионална журналистика

18.05.2022 /18:34 | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Даниела Късовска. Снимка: БНР- Радио Кърджали

Радиото не е просто обикновена работа. В Радиото не попадат случайни хора. В Радиото попадат и остават специални хора. Които имат големи сърца, имат кауза, идват с радост на работа и се раздават.

Всеки, който работи в Българското национално радио и подразделенията му по места, е такъв специален човек. Това каза в поздравлението си към екипа на Радио Кърджали програмният директор на Българското национално радио Даниела Късовска. Тя беше гост на 6-ия рожден ден на БНР- Радио Кърджали

В оценката си за медията Даниела Късовска наблегна на професионалното ниво на екипа и разнообразието от регионални теми и проблеми, по които журналистите работят. „Обогатявате страшно много тематиката и това, което предлага БНР като съдържание. Ние сме много горди с това, че БНР е единствената медия в България, която развива пълноценна, истинска, богата, качествена регионална журналистика, която се прави от регионалните радиостанции, включително и Радио Кърджали. Тя е насочена към хората в региона, към техните проблеми, не само поставянето им, но и търсенето на решения", коментира Даниела Късовска. Тя призова слушателите да ни търсят, да предлагат, да коментират. „Ние, като обществена медия, много ценим обратната връзка и това, което ни казват нашите слушатели", каза програмният директор и увери, че се обръща внимание на всяко мнение.

С развитието на модерните технологии идват и новите предизвикателства пред БНР и едно от тях е радиото да достигне до младите хора. „Ние полагаме усилия и ресурс в тази посока и смея да кажа, че имаме голям напредък. Точно в развитието на БНР като дигитална медия през последните години имаме огромен ръст - три пъти е нараснала аудиторията, която слуша радио през дигиталните платформи. Това много ни радва, но и много ни амбицира и е професионално предизвикателство пред нас", каза още Даниела Късовска. 

Друго от предизвикателствата е борбата с фалшивите новини. Освен че трябва да се борим с разпространението им, ние като журналисти, трябва и да обясняваме на аудиторията си , че е много важно от какви източници получават информация, категорична е Даниела Късовска. Тя уточни, че БНР и Радио Кърджали имат много високи професионални стандарти и информацията, която се предлага на слушателите, е проверена.

„Сещам се за това: Радиото каза. Щом Радиото каза, всички знаят, че това е така. И в тези съвременни предизвикателства с дезинформацията, с фалшивите новини, това наистина е огромна отговорност. Това ни крепи - новите предизвикателства и това да служим на хората, които ни слушат. Да знаем, че ние трябва да заслужим всеки ден доверието им. Много се гордеем, че за поредна година продължаваме да бъдем медията с най-голямо доверие в България", каза Даниела Късовска.

 

 

м.л.

Сподели в
 

Проект LEAD-Online помага на младите хора да подобрят уменията си за критично мислене, а заедно с това и своята дигитална и медийна грамотност. Фокусът на проекта пада върху тези умения поради все по-честото докладване за наличие на реч на омразата онлайн (hate speech online, HSO).

26.06.2022/11:25

БНТ представя новата документална поредица в три епизода „Махалото на прехода“. Тематичните филми, чиито автори са емблематичните журналисти от обществената телевизия Надя Обретенова, Аделина Радева и Георги Милков, ще бъдат излъчени в три поредни среди – на 29 юни, на 6 юли и на 13 юли – от 21:00 ч. по БНТ 1.

26.06.2022/08:28

Ежегодните награди, организирани от списание Business Lady, се присъждат за изключителен принос на компании в различни индустрии и дават гласност на успешните бизнес модели и практики на управление. Журналистът Лилия Мустакова прие наградата от името на Нова Броудкастинг Груп.

25.06.2022/16:11

Старши репортер в нюзрума на bTV Ивайло Везенков е новото лице на новините. Заедно с Виктория Готева той ще се редува в сутрешните и обедните новинарски емисии.

25.06.2022/13:48

Българското национално радио (БНР) започна съвместна поредица с руския политически карикатурист Сергей Елкин, съобщават от БНР.

25.06.2022/12:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки