Начало
 
 

Цвятко Дончев увековечи „лвовското братство” в книга

20.05.2022 /19:00 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Цвятко Дончев говори на премиерата на книгата си във Военния клуб. Снимка: Къдринка Къдринова

„Във времето. Български офицери-лвовци разказват”, написана от дългогодишния шеф на пресцентъра на военното министерство капитан I ранг Цвятко Дончев, бе представена на емоционална среща във Военния клуб. Дойдоха многобройни утвърдени военни журналисти, випускници на някогашното Лвовско висше военнополитическо училище, чиито съдби и истории авторът е събрал в книгата.

Вълнуваща среща на ветерани не само на честта и пагона, но и на достойната военна журналистика, изпълни с много спомени и емоции зала 1 на Военния клуб привечер на 19 май. Събралите се там дойдоха за премиерата на внушителната, над 500-странична книга „Във времето. Български офицери-лвовци разказват”, написана от дългогодишния шеф на пресцентъра на военното министерство капитан I ранг Цвятко Дончев.

В нея авторът е подредил съдби и истории на многобройни утвърдени военни журналисти, випускници на някогашното Лвовско висше военнополитическо училище (ЛВВПУ) – елитно и символно висше учебно зведение, „заредило” през годините със свои кадри и военната журналистика у нас, и доста структури в българската армия.

Ходът на времето и криволиците му са изтласкали вече доста от тях от активната професионална дейност. Но мнозина са запазили силното чувство за „лвовското братство” – търсят се, поддържат връзка, искат да съхранят паметта за феномена „лвовци”. Вярно, има и други випускници на ЛВВПУ, които пък се стараят направо да изтрият от биографиите си следването там – устремени да избягат от стигмата „съветски възпитаник”...

Цвятко Дончев пише за тази двойнственост откровено, но и с деликатност, с уважение към позицията на всекиго – и да, разбира се, също и с неприкрита болка от изкривяванията на последните турбулентни десетилетия и пораженията им по морала на част от хората...

Авторът разказва още в началото на книгата си как тя е била колективно замислена като общ принос на всички „лвовци”, желаещи да увековечат паметта за незабравимите години в Лвов, както и продълженията им по пътищата на живота и професията. Но в крайна сметка основният дял на труда по събирането на спомените и историите и изграждането на цялостен разказ се пада именно на него, на Цвятко. И той поема своята отговорност, следвйки принципи и ценности, заложени като водещи още в лвовската младост.

Ето какво е написал на задната корица на книгата: „...Преборих годините и събрах думите и фотографиите в тази книга, защото достойнството на един живот се мери не с изживените години, зваздите на пагоните, званията и отличията, а със следата, която човек оставя в паметта на приятелите и наследниците си, с верността към идеалите и мечтите си, с любовта, на която е бил способен... Ние, лвовци, продължаваме да живеем с бързея на дните, защото мъдростта на живота е да не се даваме на умората, на песимизма, на отрицанието...”

Този дух беляза и премиерата на книгата „Във времето. Български офицери-лвовци разказват” на 19 май. „Не беше лесно да сглобя пъзела”, призна Цвятко Дончев във встъпителните си думи. Той с обич си припомни и онзи Лвов, в който някога са учили възпитаниците на ЛВВПУ – не само българи, но и цяла интернационална приятелска общност, събрала там наред с представителите на много републики от тогавашния СССР, също и младежи от Йемен, Куба, Чехословакия...„Уви, днешният Лвов не е онзи Лвов от нашата младост..." - тъжно отрони Цвятко.

Авторът даде думата и на автора на предговора към книгата си, своя колега и приятел от времето на работата си във в. „Народна младеж”, изтъкнатия писател и журналист Йото Пацов. Цвятко Дончев го нарече „тенерал в литературата”. Но Йото Пацов възрази с дружеско чувство за хумор: „Никой генерал не може да свърши конкретната работа. За това викат ефрейторите. Така че аз съм ефрейтор”.

Йото Пацов продължи вече сериозно, споменавайки как „избухналата демокрация ни разслои” като общество, но въпреки това „приятелската спойка на лвовци” е съхранена и оставя своя „неизгладим отпечатък”.

В предговора си към книгата, озаглавен с латинската максима Veba volant, scripta manent („Казаното отлита, написаното остава”), Йото Пацов я определя като „неопровержимо свидетелство за едно друго време, за една друга действителност, над която се спусна тежката завеса на отрицанието и опитът за заличаване”. Пацов продължава: „Уви, времето обясни подробно на отричащите и заличаващите, че опитите да се изобретява на нова сметка колелото, топлата вода и пешеходството са нелепи, че ако има в миналото нещо смислено, добро, рационално, полезно – то трябва да се съхрани и развива, че който не стъпва на фундамента, иззидан от предците – той си остава в локвата на мимолетното”.

И още малко от предговора: „А и времето, за което разказва Цвятко Дончев и неговите приятели и колеги от Лвовското висше военнополитическо училище, все още има много живи свидетели, които с живота си и с работата си са доказали значението си на съвременници, на строители на днешна България, родители, общественици, офицери...”.

Изстрадани и развълнували цялата зала думи на премиерата на книгата във Военния клуб произнесе и главният редактор н в. „Пенсионери” Петьо Дафинкичев, също възпитаник на ЛВВПУ: „Какво ще остане от нас? Ще остане тази книга. След 10-20 години за тогавашните поколения понятието лвовец нищо няма да означава. А беше време, когато ни наричаха даже „лвовската мафия”. Начело на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти и на БТА стояха випускници на ЛВВПУ. Уви, никой от тях вече не е с нас (имат се предвид оглавявалите СБП Николай Петев, СБЖ – Милен Вълков, БТА – Максим Минчев – б. а.)...”

Дафинкичев отбеляза и още нещо с горчивина: „Не ние се разделихме с армията. Тя се раздели с нас”. Фраза, отразяваща „чистката” на българската армия от лвовци. На тази тема са посветени и доста не по-малко горчиви редове от книгата...

Наред с личните спомени и преживявания на лвовци, в нея е събрани и показателните портрети чрез конкретни случки на всички военни министри от последните над три десетилетия – още от генерал Добри Джуров и почти всички следващи, изредили се на поста. Цвятко Дончев има живи и богати преки впечатления от тях – оглавявал е пресцентъра на министерството на отбраната през мандатите на 8 министри...

Но, разбира се, главнят герой на книгата си остава „безсмъртният полк на Лвов”, както на премиерата определи тази уникална общност Красен Бучков.

Издаването на „Във времето. Български офицери-лвовци разказват” е станало възможно благодарение на подкрепата на лвовеца Ангел Колев, който днес живее във Филаделфия и заедно с жена си Мария осъществява проекта „За буквите”, подпомагайки издаването на десетки книги от български автори.

Спомогнали са също и колегите и съмишленици на автора Цвятко Дончев от оглавяваното от него сдружение „За честта на пагона”. А освен това и споменатият Петьо Дафинкичев, подполковник Огнян Стефанов, както и самият автор с личните си спестявания.

На добър час на тази книга, която с уникалните си свидетелства за времето, със сигурност ще бъде интересна и на най-широката ни читателска публика!

 

Сподели в
 

Тя бе избрана за тригодишен мандат на Общото събрание на ЕФЖ, състояло се в Измир, Турция.

24.06.2022/19:32

Инициативна група от журналисти и общественици организира видеовръзка с украинския политик, която ще се осъществи на 29 юни, сряда, от 11:15 ч. в Клуб „Журналст” на СБЖ, София, ул. „Граф Игнатиев” 4, ет. 1.

24.06.2022/10:30

Днес, на 15 юни, се навършват 10 години, откакто угасна лъчезарната усмивка на Светлана Плашокова-Митева - испанистка, журналистка и преводачка, зам.-председателка на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, кореспондентка на испанската агенция ЕФЕ у нас. Тя ни напусна след тежко боледуване през 2012 г., само три дни преди да навърши 49 години...

15.06.2022/16:16

Решенията в обществените телевизии в Европа се взимат колективно, прозрачно, под активния надзор на органи с широко обществено участие, а у нас самият закон дава твърде големи лични пълномощия на генералния директор на БНТ и не осигурява надзор. За това говори по телевизия „Евроком” доц. Светлана Божилова, която е сред кандидатите в конкурса за нов ръководител на БНТ.

15.06.2022/15:46

След големия интерес от членове на СБЖ за лятна почивка в Международния дом на журналистите-Варна и поради изчерпания контингент по офертата, която бе разгласена на 31.01.2022 г., се предлага увеличаване на контингента при следните условия:

12.06.2022/18:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки