Начало
 
 

Доц. д-р Светлана Божилова: ТВ „Алма матер“ принадлежи на студентите

23.05.2022 /17:10 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Доц. д-р Светлана Божилова

В навечерието на 24 май разговаряме за бъдещето на Студентската телевизия „Алма матер“ с доц. д-р Светлана Божилова, която е сред нейните създатели и дългогодишен ръководител.

Доц. д-р Светлана Божилова е преподавател по телевизионна журналистика в СУ "Св. Кл. Охридски" и телевизионен експерт. Преподава "Световни телевизионни системи", "Телевизионен език - семиотичен подход", "Експериментално ТВ студио". Била е член на Националния съвет за радио и телевизия от квотата на президента Петър Стоянов и представител на България в Постоянния комитет по трансгранична телевизия.

Координатор на програма "Обществени медии в Югоизточна България" на Съвета на Европа и Международната федерация на журналистите. Създателка е на Университетска телевизия "Алма матер" и ръководител на Европейска студентска телевизионна мрежа.

През далечната 2008 година група студенти, днес изявени водещи, сценаристи, разследващи журналисти, заявяват острата необходимост от университетска медия, която да е територия на свободомислие и творчески експерименти и  канят  Божилова за ръководител. Колегите й са много скептични, защото няма нито технологичен, нито финансов ресурс.

Започват с една камера, дарена от Факултета по журналистка и монтажна станция с остарял софтуер. Днес, благодарение на таланта и мотивацията на студентите, ТВ „Алма матер“ разполага със студиен и цялостен технологичен  комплекс, изграден по европейски проекти и външни инвестиции на стойност близо 2 милиона лева.За бъдещето на университетската медия е нашият разговор.

- Доц. Божилова, през 2018 г. спечелихте проект „Национална образователна телевизия“ в рамките на Център за върхови постижения „Наследство БГ“. Какво стана с проекта?

- Спечелихме проект за 1 118 000 лв., който трябваше да надгради  създадения студиен комплекс за 600 000 лв. от швейцарски инвеститор. Това се случи благодарение на студентските предавания, които излъчвахме в национален ефир, както и на създадената от нас Европейска студентска телевизионна мрежа. Без средства, но с идеи и мотивация, могат да се постигнат много неща.

Работата ми със студентите ме научи да мечтая смело и безкомпромисно, както и на това, че няма невъзможни неща. А съчетаването на нестандартното мислене с опита дават винаги добри резултати. Този проект се реализира чрез обществена поръчка и включва излъчващ комплекс, нюз рум с облачна технология и мобилни камери за пряко излъчване, монтажни станции, архивираща апаратна и т.н. Всичко е  монтирано и и готова за самостоятелно  създаване и излъчване на телевизионна програма

- Какво се случи със студентската продукция след Ващето освобождаване и назначаването на Башар Рахал за директор на студентската телевиизя?

- Tова е болезнена тема и не искам да гледам назад. Започнахме излъчване на студентски документални филми по БНТ 1 в навечерието на 120-та годишнина на Софийския университет.

Благодарение на режисурата на  утвърдени и талантливи творци като Николай Василев, Светослав Драганов и Китодар Тодоров, които  бяха съмишленици на студентите още с първите пилотни предавания на „Ателие“ и „Ку-ку: Презареждане“, получихме номинации на телевизионния фестивал „Златната ракла“ и първа награда на телевизионния фестивал „Осмата муза“.

Наблюдавала съм през годините как динамично се променят вкусовете и чувствителността на студентите и какво умение е необходимо от колеги да работят с тях. Но се случи.

После щафетата поеха студенти по операторско майсторство и режисура от НАТФИЗ и Нов български университет. Днес имената на Камелия Петрова, Андрей Волкашин, Петър Вълчев от „АТЕЛИЕ – студентската работилница за култура и изкуство“, са известни, те са носители на много отличия от международни  филмови фестивали за документално и късометражно игрално кино. А от 2014 до 2018 година има над 145 филма, излъчени в ефира на БНТ, които могат да се видят на сайта.

Но тъй като нямахме финансов ресурс, създадохме Европейска студентска мрежа по програмите „Младежта в действие“ и „Еразъм“. Ние сме единствената студентска медия в Европа, която има национално покритие и работи в обществена полза според регистрацията ни в СЕМ. Това много ни помогна, защото другите европейски университетски медии са кампусни и излъчват свои предавания в регионален ефир, а ние излъчвахме седмично в национален ефир БНТ 1, 2 и 4, ТВ "Европа" и "България он еър".

Партнирахме си с най-престижни университети от Франция, Великобритания, Италия и Германия, а съвместните мултикултурни предавания излъчвахме в национале ефир. Щастливи години, които заредиха студентите с много творческо самочувствие. Със съдействието на програма „Заедно в час“ пък създадохме риалити-поредицата „Влез в час“, излъчена в мрежата на Обществената телевизия на САЩ. Студентите всяка година обогатяваха с помощта на колеги от Факултета по журналистика своята програма – Vivat Akademia”, младежкото ток-шоу НИЕ.

Но ректорът проф. Герджиков  искаше мащабна и печеливша медия и подписа договор с ПР-а и телевизионен специалист Мишо Михайлов. След скандалния клип, свързан с кастинга за студенти,  беше замразен, а Башар Рахал загуби интерес, дойдоха и тежките времена на пандемията.

- Как се развиха нещата през последните години?

- За четири години има само едно излъчено предаване в национален ефир. Не искам да коментирам работата на временното ръководство след Башар Рахал, още повече, че няма нито едно заседание на Програмния и Управителен съвет.

- Знам, че през ноември миналата година сте сезирали Факултетния съвет за ситуацията в ТВ „Алма матер“.

- Благодарна съм на колегите и деканското ръководство, че след две години направиха изисквания към очаквания конкурс за директор, както и определиха свои представители в журито. Най-тъжното е, че проф. Герджиков определя множеството критични публикации в медиите като организирана атака от моя страна, а просто забравя, че през годините в студентската медия са работили над 150 студенти - за тях това е първата  тръпка и  любов.

Искрено се надявам от новата учебна година ТВ „Алма матер“ да има директор и да продължи създаването на студентска продукция. Студентите го заслужават!

 

 

 

 

Сподели в
 

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022/20:20

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022/18:02

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022/09:38

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022/16:30

През годините на демокрация у нас може все още и да липсва свобода на словото, но пък разцъфтява книгоиздаването. И всеки реши, че може да бъде писател, а не читател, както се казваше в един виц за чукчите. Но никой не се сеща да пита какво им е на продавачите на книги, които някои с огромен респект наричат още и продавачи на светове. Такъв е и моят гост, с когото разговаряме пред най-светлия ни празник – Деня на писмеността и културата. Нида Аббасс е сред малкото млади хора, още от дете закърмени с любов към книгите. И днес може да се каже, че е сбъднал мечтата си да е продавач на книги и то в една от книжарниците с душа и традиции - „Нисим“.

23.05.2022/20:58

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки