Начало
 
 

Чешката поетеса Бронислава Волкова с поетични участия в София и Бургас през май

25.05.2022 /14:00 | Източник: czechcentres.cz Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В месеца, в който честваме Деня на славянската писменост и култура, Бронислава Волкова ще вземе участие от 25 до 28 май 2022 г. в поетичния фестивал „Свято слово” в Бургас, след което, на 30 май от 18.30 ч. поезията ѝ ще бъде представена и в литературния клуб на Столична библиотека от д-р Димана Иванова, а стихотворения на авторката ще прочете актрисата Диа Мантова.

Чешката поетеса и почетен професор на Университета на Блумингтън в САЩ Бронислава Волкова, която гостува през 2011 г. на поетичния фестивал „Славянска прегръдка” във Варна и чиято книга с избрана поезия „Аз съм твоята съдба” (изд. „Хайни”, 2013, превод: Димитър Стефанов) беше представена през 2014 г. в София, се завръща отново в България. За това съобщава асйтът на Чешкия център в София czechcentres.cz.

В месеца, в който честваме Деня на славянската писменост и култура, тя ще вземе участие от 25 до 28 май 2022 г. в поетичния фестивал „Свято слово” в Бургас, след което, на 30 май от 18.30 ч. поезията ѝ ще бъде представена и в литературния клуб на Столична библиотека от д-р Димана Иванова, а стихотворения на авторката ще прочете актрисата Диа Мантова. Поетичното четене ще бъде съпроводено с прожекция на авторски колажи на Бронислава Волкова от изложбата „Магични светове”.

Чешки партньори на литературните събития са Чешки център София и Чешкият литературен център към Моравската библиотека в Бърно.

Бронислава Волкова е поетеса, преводачка, авторка на колажи, семиотичка, есеистка и заслужил професор на Университета на Индиана в Блумингтън, САЩ, където е била ръководител на катедрата по славистика в продължение на тридесет години. От Чехия емигрира през 1974 г. и първо преподава в университетите в Колин над Рейн, Марбург, Харвард и Университета „Вирджиния” в Шарлотвил.

От 1982 г. работи в Университета в Блумингтън до пенсионирането си. Член е на чешкия и американския ПЕН-клуб. Публикувала е 11 книги с екзистенциална и метафизична поезия на чешки език (първите 6 в изд. PmD Mnichov), книга с избрани стихотворения „Разпръснати светове” (1995) и книга с избрани стихотворения „Спомените на морето” (2011) в Чехия.

Седем от нейните книги излизат също така в чешко-английски издания с авторски колажи в САЩ. Избрани нейни стихотворения излизат и на английски език в книгата The Courage of the Rainbow в САЩ през 1993 г. Тя е също така съавтор (заедно с Кларис Клутие) на двуезичната, чешко-английска антология на чешка поезия Po hřbetě ďábla/Up The Devil’s Back: A Bilingual Anthology of 20th Century Czech Poetry от 2008 г. Поезията ѝ е преведена на тринадесет езика.

Освен поезия Б. Волкова пише научни изследвания за семантиката на емотивния език (Emotive Signs in Language, 1987 – публикувана с фамилията „Волек”), за семиотиката на имплицитните стойности и „рода” (the gender) в чешката литература (A Feminist’s Semiotic Odyssey through Czech Literature, 1997), за емигрантската литература (“Емиграцията: психологична, културно-историческа и духовна”, Český dialog 2015).

От 2000 г. е активна също така в областта на изобразителното изкуство и режисурата на мултимедийни представяния на поезията. Получава няколко международни награди за литература и култура. Нейни поетични книги излизат на български, украински, руски, словашки, немски и испански езици. Най-новата ѝ книга е „Прояви на емиграцията в еврейската литература и мислене (Средна Европа през 20 век и американската емиграция), издадена на чешки и английски език. Поддържа лична страница: www.bronislavavolkova.com

 

Сподели в
 

Радиожурналист Радослав Чичев ще е водещ на литературен маршрут из квартал „Лозенец“. Събитието ще се състои на 6 юли (сряда) и ще започне от парка на „Славейковите дъбове“(бул. „Св. Наум" 41), съобщават организаторите.

05.07.2022/21:39

Картина на 17-годишна българка Валентина Асенова ще краси стените на Капитолия, съобщават за БТА от BG VOICE. Платното със заглавие „Nature Mort“ е рисувано с въглен и носи енергията на древната римска история. То ще бъде изложено в Конгреса в САЩ за цяла година, а ученичката е поканена на официален прием в столицата Вашингтон.

05.07.2022/18:18

Оперната прима Александрина Пендачанска гостува в Плевен с концерта „Това съм аз”. Музикалното събитие е тази вечер от 19 часа, в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие 1869”.

04.07.2022/17:34

В рамките на тазгодишното издание на Summer fest бе организиран и Денят на Азия под мотото „Съкровища на Изтока“. Пред присъстващите и при небивал интерес, посолството на Монголия организира представянето на шестото издание на книгата „Тайната история на монголите“ в превод от старомонголски, студия и бележки на проф. Александър Федотов.

03.07.2022/23:36

Писателят Георги Господинов представи в Бургас една от по-малко познатите свои творби, озаглавена „В пукнатините на канона".

03.07.2022/16:09

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако действително са налице факти, потвърждаващи тезата на началничката на кабинета на премиера в оставка, нека ги огласи публично. Всички трябва да сме информирани, ако се извършват драстични нарушения на етичния кодекс на българската журналистика и на законодателството от страна на отделни представители на нашата достойна и жизненоважна за демокрацията професия. А ако се окаже, че всичко това е продукт на цветната фантазия и на политическата страстност на г-жа Бориславова, върховенството на закона изисква тя да отговоря пред него.

06.07.2022 /18:02

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки