Начало
 
 

С „вСЪЩНОСТ” Татяна Явашева изпълни с поети и журналисти галерия „Сан Стефано”

27.05.2022 /19:09 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Татяна Явашева (в центъра) по време на премиерата на книгата си "вСЪЩНОСТ". Снимка: Къдринка Къдринова

Известната журналистка и поетеса представи новата си, четвърта поред поетична книга сред артистичните и нестандартни като стиховете ѝ експонати в експозицията „Недоизказано” от Биеналето на хартиеното изкуство.

С елегантна премиера в интимното пространство на Галерия „Сан Стефано” журналистката и поетеса Татяна Явашева представи на 26 май четвъртата си поетична книга „вСЪЩНОСТ” (издателство „Жар” – Жанет Аргирова, художествено оформление Любомир Славков).

Сред съзвучните със стиховете на авторката необичайни експонати на експозицията „Недоизказано” от Биеналето на хартиеното изкуство се събра многобройна и вдъхновена публика – журналисти и поети като самата Таня, представители на бизнеса, учени и университетски преподаватели, цели семейства и компании нейни приятели.

Поетесата разказа как се е раждала книгата ѝ и как естествено е дошло красноречивото ѝ заглавие. Колкото и да се е опитвала да избяга от него, то все я е намирало.

За „вСЪЩНОСТ” говориха редакторът на книгата и директор на програма „Христо Ботев” на БНР Митко Новков и поетът Румен Лонидов, а популярната от тв екрана Ева Кекерезова прочете една от творбите в книгата.

Развълнувана от големия интерес към новата ѝ стисобирка – донесените бройки дори не стигнаха за всички желаещи да с я купят – авторката в един момент прекъсна раздаването на автографи пред извилата се опашка, за да увери присъстващите, че книгата ѝ вече е задействала кръговата си защита над всички събрали се, в пълен синхрон с идеята, въплътена от Любомир Славков в оформлението на корицата.

Сред многото колеги, поздравили Таня Явашева, бе и председателката на СБЖ Снежана Тодорова.

Следващото представяне на „вСЪЩНОСТ” ще е на 4 юни, в рамките на Панаира на книгата.

„Рационалната поетика” на Татяна Явашева (по израза на Митко Новков) е изпълващата целостта половинка „вСЪЩНОСТ”та ѝ едновременно и на опитна журналистка в икономическата тематика, и на поетеса, концентрираща в пестеливите капки на думите цяла вселена от себепознания.

С Таня няколко години сме работили заедно в незабравимото списание „Тема”. Наред с неизменната ѝ ведрост и винаги светла усмивка, съм запомнила и магнетичното ѝ умение да съчетава в икономическите си статии хладната аналитичност с лаконични, но ярки светкавици, вадещи на показ и човешката цена на криволиците из света на бизнеса. И в работата, и в колегиално-приятелското общуване тя си беше такава, каквато я описва и Румен Леонидов в послеслова към предишната ѝ книга „Чуй тишината". А именно: „сдържана, разсъждаваща, наблюдтелна и далеч от словесната натруфеност".

В журналистическото си превъплъщение Таня днес е едно от най-ярките пера на сп. „Икономика”. По-рано е работила във в. „Пари”, в сп. „Бизнес уик”, в споменатото сп. „Тема”. Член е на Съюза на българските журналисти, както и на Клуба на поетите журналисти към Поетично ателие „Владимир Башев”. Част е от Обществото на литературния кабинет „Димчо Дебелянов“.

Допреди „вСЪЩНОСТ” е издала 3 стихосбилки – „По ръба на чадър” (1997), „Смехът на огледалото” (1999) и „Чуй тишината” (2017).

Носителка е на редица литературни награди, като винаги откроява първите две – от ежегодния конкурс за млази автори на издателство „Христо Г. Данов” през 1996-та и от литературния конкурс „Южна пролет” през 1998-ма.

Нейна поезия е печатана в широк кръг литературни издания и сайтове за литература, звучи и в предавания по БНР и други електронни медии.

Участва в трите поетични антологии на Клуба на журналистите поети към Поетично ателие „Владимир Башев“ в София – „Време за кактуси” (2003), „Време за камъни” (2013) и „Тринайсет“ (2019). В последния сборник е и редактор. Присъства и в CD Антологията „Дигитална креативност – среща на поколенията“ (2020), издадена от Обществото „Димчо Дебелянов“.

Ето какво е написал за поезията ѝ проф. Цочо Бояджиев на задната корица на новата ѝ поетична книга „вСЪЩНОСТ”:

Шеметен вихър от думи!

От думи, които никога не са равни на себе си –

те ту се удвояват в огледалото и се стъписваме,

неспособни да различим оригинала от копието,

ту внезапно прекъсват и ни оставят

ранени от недоизказаното,

ту ни залюляват в някакво сладостно безвремие,

което толкова наподобява щастието,

ту ни подгонват по неизбродими пътища

и ясно разпознаваме синкопите на нашата номадска кръв.

В този словесен вихър се открояват две думи, които

оправдават безсънията на поета – прошка и човечност.

непоклатимата увереност, че думите все пак се връщат.

 

А ето и няколко творби на Татяна Явашева от „вСЪЩНОСТ”:

 

С ПРАХ СЕ ПОКРИВА ПРОЗОРЕЦЪТ

да не гледам живота навън

а само отвътре затова

с прах се покрива прозорецът

           *   *   *

НАВИКЪТ СЛАГА ВЪЗПИРАЩИ ЗНАЦИ

и върви само в отъпкания коловоз

а райските ябълки растат

далеч от мястото където

навикът слага възпиращи знаци

          *   *   *

ДОБРЕ ПОДРЯЗВАНИТЕ ХРАСТИ

вече са прораснали

глави готови за отсичане

растат и пак растат в

добре подрязваните храсти

 

Свързани:

Журналистката и поетеса Татяна Явашева посреща рожден ден с нова книга

Дата: 22.05.2022

Сподели в
 

Тя бе избрана за тригодишен мандат на Общото събрание на ЕФЖ, състояло се в Измир, Турция.

24.06.2022/19:32

Инициативна група от журналисти и общественици организира видеовръзка с украинския политик, която ще се осъществи на 29 юни, сряда, от 11:15 ч. в Клуб „Журналст” на СБЖ, София, ул. „Граф Игнатиев” 4, ет. 1.

24.06.2022/10:30

Днес, на 15 юни, се навършват 10 години, откакто угасна лъчезарната усмивка на Светлана Плашокова-Митева - испанистка, журналистка и преводачка, зам.-председателка на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, кореспондентка на испанската агенция ЕФЕ у нас. Тя ни напусна след тежко боледуване през 2012 г., само три дни преди да навърши 49 години...

15.06.2022/16:16

Решенията в обществените телевизии в Европа се взимат колективно, прозрачно, под активния надзор на органи с широко обществено участие, а у нас самият закон дава твърде големи лични пълномощия на генералния директор на БНТ и не осигурява надзор. За това говори по телевизия „Евроком” доц. Светлана Божилова, която е сред кандидатите в конкурса за нов ръководител на БНТ.

15.06.2022/15:46

След големия интерес от членове на СБЖ за лятна почивка в Международния дом на журналистите-Варна и поради изчерпания контингент по офертата, която бе разгласена на 31.01.2022 г., се предлага увеличаване на контингента при следните условия:

12.06.2022/18:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки