Начало
 
 

Бойко Беленски представи книгата си за ген. Вазов в Клуб "Журналист" на СБЖ

04.06.2022 /15:26 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В препълнената зала на Клуб "Журналист" навръх Деня на Ботев и на падналите за свободата и независимостта на България бе представен новият документален роман на Бойко Беленски „Свалете знамената с почит“, посветен на легендарния национален герой ген. Владимир Вазов.

Навръх 2 юни, Деня на Ботев и падналите за свободата и незаависимостта на България, в Литературния салон на Клуб "Журналист" на СБЖ се състоя премиерат на новия документален роман на Бойко Беленски „Свалете знамената с почит“ (Издателство ATEA). Книгата е своеобразен поклон към големия български военачалник и стратег на 20 век, командира на Девета пехотна Плевенска дивизия, героят от Дойран генерал-майор Владимир Вазов.

Дойранската епопея остава в българската история като блестяща военна операция, ръководена от най-малкия син на фамилията Вазови, където съотношението на противниковите сили към българската армия е 7:1. Българският военачалник, поражда с качествата си възхищение и преклонение в цяла Европа.

На професионализма, всеотдайността, родолюбието и доблестта на тази историческа личност е посветен романът „Свалете знамената с почит“. Генерал Владимир Вазов е национален герой и фигура от европейски мащаб, с която можем да се гордеем като българи.

Романът се характеризира с умело подбрани факти, разгърнато повествование, изящество на фразата и богатство на езика. Сюжетът завладява и ще обогати читателя с нови познания и преживявания.

Бойко Беленски е доктор по история и автор на над 20 романа, свързани с нашето забележително минало. Издадените от АТЕА са следните: „Цар Калоян“, „Съзидателят кан Омуртаг“, „Възмездието на Телериг“, „Прозренията на Раковски“, „Да каже нявга народът“ и „Любовта на патриарха“.

Премиерата на новата му книга „Свалете знамената с почит“ в Клуб "Журналист" премина при голям интерес. Залата бе препълнена.

Управителят на Клуб "Журналист" - поетът и бард Ивайло Диманов, който е и член на УС на СБЖ, предаде поздравленията на председателката на СБЖ Снежана Тодорова към автора Бойко Беленски и издателство ATEA.

Бе прочетен също така поздравителен адрес до автора от името на президента на България Румен Радев. В посланието се казва: "Моля, приемете пожеланията на президентската институция за здраве, творческа енергия и успех в бъдещите Ви начинания!"

Издателят Делян Илиев сподели пред многобройната публика подробности от дйлгото и позвотворно сътрудничество между издателснво ATEA и Бойко Беленски.

Развълнувани думи за автора и за неговата нова творба казаха Петър Велчев, бивш секретар на Литературния институт към БАН, проф. Ивайло Христов, преподавател в катедра "Медии и обществени комуникации" на УНСС, Елена Славова, председател на НЧ "Белите брези" и съпруга на покойния генерал Ради Славов, на когото е посветена книгата. Думата взе и потомък на загиналия в Дойранската епопея редник Нягол Трифонов, както и о. з. полк. Иванчо Георгиев, секретар на клуб "Граничар" към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Авторът Бойко Беленски благодари на всички гости на премиерата, на издателя и на съпругата си за подкрепата. Той подчерта, че за него е много важно да се придържа към историческата истина и фактологията, и не скри тревогата си, че доста съвременни творби пренаписват историята и спекулират с фактите.

 

Сподели в
 

Тези дни основният въпрос, който вълнува плевенската общественост (или поне мъжката част от нея) е завръщането на футболния „Спартак” в т. нар. професионален спорт. И точно затова ми се отвори голяма празнота в мислите за бате Слави - Светослав Обретенов. Къде ще играе мачовете си „Спартак”, какви точно футболисти да се вземат и откъде? Кой ще им плаща? Днес, когато се рестартира плевенският футбол, бате Слави липсва страшно. Той е преминал целия си жизнен и творчески път във вестник „Народен спорт”.

28.06.2022/15:26

Тя бе избрана за тригодишен мандат на Общото събрание на ЕФЖ, състояло се в Измир, Турция.

24.06.2022/19:32

Инициативна група от журналисти и общественици организира видеовръзка с украинския политик, която ще се осъществи на 29 юни, сряда, от 11:15 ч. в Клуб „Журналст” на СБЖ, София, ул. „Граф Игнатиев” 4, ет. 1.

24.06.2022/10:30

Днес, на 15 юни, се навършват 10 години, откакто угасна лъчезарната усмивка на Светлана Плашокова-Митева - испанистка, журналистка и преводачка, зам.-председателка на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, кореспондентка на испанската агенция ЕФЕ у нас. Тя ни напусна след тежко боледуване през 2012 г., само три дни преди да навърши 49 години...

15.06.2022/16:16

Решенията в обществените телевизии в Европа се взимат колективно, прозрачно, под активния надзор на органи с широко обществено участие, а у нас самият закон дава твърде големи лични пълномощия на генералния директор на БНТ и не осигурява надзор. За това говори по телевизия „Евроком” доц. Светлана Божилова, която е сред кандидатите в конкурса за нов ръководител на БНТ.

15.06.2022/15:46

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако действително са налице факти, потвърждаващи тезата на началничката на кабинета на премиера в оставка, нека ги огласи публично. Всички трябва да сме информирани, ако се извършват драстични нарушения на етичния кодекс на българската журналистика и на законодателството от страна на отделни представители на нашата достойна и жизненоважна за демокрацията професия. А ако се окаже, че всичко това е продукт на цветната фантазия и на политическата страстност на г-жа Бориславова, върховенството на закона изисква тя да отговоря пред него.

06.07.2022 /18:02

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 42 гости

Бързи връзки