Начало
 
 

Доц. Светлана Божилова: Проблемът не е в личността начело на БНТ, а че няма надзор

15.06.2022 /15:46 | Източник: eurocom.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Доц. Светлана Божилова по време на предаването

Решенията в обществените телевизии в Европа се взимат колективно, прозрачно, под активния надзор на органи с широко обществено участие, а у нас самият закон дава твърде големи лични пълномощия на генералния директор на БНТ и не осигурява надзор. За това говори по телевизия „Евроком” доц. Светлана Божилова, която е сред кандидатите в конкурса за нов ръководител на БНТ.

В интервю за предаването „Честно казано” на Люба Кулезич по телевизия „Евроком” доц. Светлана Божилова, която е сред кандидатите в конкурса за нов генерален директор на БНТ, сподели ред свои виждания за проблемите в обществената телевизия и нейното ръководство. Доц. Божилова е преподавател във ФЖМК, авторитетен медиен експерт, бивш член на НСРТ (предшественика на СЕМ).

Още в началото на интервюто тя изрази известен скептицизъм, посочвайки, че всички конкурси за ръководител на БНТ досега все са били „с предизвестен край”. Но обясни, че въпреки това се впуска в тази надпревара с желанието да постави важни според нея проблеми в развитието на обществената телевизия.

Доц. Божилова изтъкна, че големият проблем не е в личността, която ще оглави БНТ, а в липсата на истинска обществена медия у нас и в отсъствието на надзор, какъвто дори не е предвиден в закона.

Същевременно тя отбеляза, че в обществените телевизии в Европа положението е различно – там решенията се взимат колективно, прозрачно, под активния надзор на органи с широко обществено участие. Докато у нас законът дава свръхпълномощия на генералния директор, който сам си назначава и управителния съвет, без да е налице установена система или структура за надзор над изработването на програмната политика или използването на финансовите средства.

Доц. Божилова разказа също така, че като търсен от европейските институции медиен експерт често е канена за мониторинг на обществени телевизии в Югоизточна Европа. И именно така попаднала накного критичен доклад въз основа на одит на БНТ, направен  от Европейския съюз за радио и телевизия в Женева. Одитът е от ноември 2019, а докладът е от началото на 2020 г., но не е станал публично известен у нас.

Доц. Божилова смята за недопустимо БНТ да няма свое специално звено, което да прави проучвания за потребностите и интересите на аудиторията. При поставянето от европейска страна на въпроса защо липсва такава структура в БНТ, ръководството на обществената телевизия отговорило, че няма ресурси да прави такива изследвания. „Те обаче не струват повече от 20 000 лв., а БНТ все пак има бюджет от 80 млн. лв.” – апострофира доц. Божилова.

Тя посочи: „Голям проблем е голямата власт, която има генералният директор – затова е такава битка кой ще застане начело на БНТ. В Германия и Франция никой не знае кой е генералният директор, защото има обществен съвет, който избира ръководителя и осъществява надзор. А у нас СЕМ постоянно повтаря, че няма право да прави надзор. Законът за радиотото и телевизията (ЗРТ) е безнадеждно остарял – той кара и СЕМ, и генералните директори да се движат в тези рамки”.

Водещата Люба Кулезич на свой ред припомни, че за 6 месеца управление настоящото правителство така и не направи нищо за реформиране на ЗРТ.

Доц. Божилова каза: „Умните политици биха направили всичко, за да имат обществените медии колективно и прозрачно управление, което ще поддържа и активна обратна връзка с аудиторията.”

В интервюто стана дума и за въпросите около продажбата и препродажбата на БТК, както и за нереализираната медийна цифровизация – доц. Божилова определи като неин „стратег” медийния олигарх Красимир Гергов.

 

Сподели в
 

Тези дни основният въпрос, който вълнува плевенската общественост (или поне мъжката част от нея) е завръщането на футболния „Спартак” в т. нар. професионален спорт. И точно затова ми се отвори голяма празнота в мислите за бате Слави - Светослав Обретенов. Къде ще играе мачовете си „Спартак”, какви точно футболисти да се вземат и откъде? Кой ще им плаща? Днес, когато се рестартира плевенският футбол, бате Слави липсва страшно. Той е преминал целия си жизнен и творчески път във вестник „Народен спорт”.

28.06.2022/15:26

Тя бе избрана за тригодишен мандат на Общото събрание на ЕФЖ, състояло се в Измир, Турция.

24.06.2022/19:32

Инициативна група от журналисти и общественици организира видеовръзка с украинския политик, която ще се осъществи на 29 юни, сряда, от 11:15 ч. в Клуб „Журналст” на СБЖ, София, ул. „Граф Игнатиев” 4, ет. 1.

24.06.2022/10:30

Днес, на 15 юни, се навършват 10 години, откакто угасна лъчезарната усмивка на Светлана Плашокова-Митева - испанистка, журналистка и преводачка, зам.-председателка на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, кореспондентка на испанската агенция ЕФЕ у нас. Тя ни напусна след тежко боледуване през 2012 г., само три дни преди да навърши 49 години...

15.06.2022/16:16

Решенията в обществените телевизии в Европа се взимат колективно, прозрачно, под активния надзор на органи с широко обществено участие, а у нас самият закон дава твърде големи лични пълномощия на генералния директор на БНТ и не осигурява надзор. За това говори по телевизия „Евроком” доц. Светлана Божилова, която е сред кандидатите в конкурса за нов ръководител на БНТ.

15.06.2022/15:46

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако действително са налице факти, потвърждаващи тезата на началничката на кабинета на премиера в оставка, нека ги огласи публично. Всички трябва да сме информирани, ако се извършват драстични нарушения на етичния кодекс на българската журналистика и на законодателството от страна на отделни представители на нашата достойна и жизненоважна за демокрацията професия. А ако се окаже, че всичко това е продукт на цветната фантазия и на политическата страстност на г-жа Бориславова, върховенството на закона изисква тя да отговоря пред него.

06.07.2022 /18:02

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки