Начало
 
 

Увековечават Григор Вачков, Георги Парцалев и Дончо Цончев в скулптурна композиция

17.06.2022 /15:21 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Георги Парцалев и Григор Вачков имаха немалко общи участия и в киното, и в театъра

Големите актьори Григор Вачков и Георги Парцалев, както и писателят Дончо Цончев ще бъдат увековечени в обща скулптурна композиция, съобщи на сайта си община Левски.

Емблематичните за общината големи творци  са оставили трайна следа в духовното пространство и в сърцата на своите съгражданите и на поколения българи.

С обявяването на идеен проект на Община Левски за изграждане на такава скулптурна композиция на започнаха Празниците на изкуствата в памет на Георги Парцалев в град Левски.

На срещата  „Приятелите на Дончо Цончев разказват”  с  участието на и писателя, журналист и издател Иван Гранитски и на политика Румен Петков, кметът на община Левски Любка Александрова  изрази  желанието на общината да  съхрани паметта за обичаните творци и артисти оставили трайна следа в духовното ни пространство, в сърцата на своите съгражданите и на поколения българи.

 „Надявам се да успеем да създадем и културния комплекс „Парцалев” и летния театър, кактои да се построим музея „Георги Парцалев”, заяви Александрова. Една от стъпките е скулптурната композиция с автор на първоначалната идея общинския съветник Дочко Дочев. Надявам се с помощта на всички хора, които ще се запалят от идеята и с помощта на Общинския съвет и на многобройните им приятели, сред които са и Иван Гранитски и Румен Петков, да успеем.Това е една кауза на Община Левски, която си заслужава усилията и затова я обявяваме в началото на „Празници на изкуствата – Парцалев”2022…”, заявява Дочев.

Целта е скулптурната  композиция на Григор Вачков, Георги Парцалев и Дончо Цончев да бъде готова до 90 годишнината от рождението на Дончо Цончев на 27 юли 2023г. Изграден е инициативен комитет, който ще работи по идеята и ще търси съмишленици от цяла България за паметното дело.

Иван Гранитски поздрави кмета на общината за великолепната идея и всички съпричастни към делото на големите творци. Дончо Цончев е удивително интересен  човек и талантлив писател, отбеляза Иван Гранитски. В новото време той  продължава  традицията   на  Вазов, на Димитър Талев, на Димитър Димов, Емилиян Станев, на Йордан Радичков ,защото са духом близки хора, а  с част от тях и приятели.

Около 100 избрани творби, романи и сборници с разкази на Дончо Цончев, ще достигнат до библиотеките в общината и до младите хора,  по идея на кмета на общината, обяви Гранитски.

Сподели в
 

На 24 юни 2022 г. на специална пресконференция беше обявена първата награда „Орфей" за неиздаван роман с най-голямата парична награда у нас - 12 хил. лв. Това е най-голямата награда, давана в България за роман след 1989 година.

25.06.2022/10:42

Международният фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се проведе за пети пореден път в Плевен от 6 до 10 юли 2022. Негов организатор e Община Плевен като постановките, творческите артателиета и спектаклите на уличен театър ще зарадват както малки, така и големи зрители.

24.06.2022/18:36

Българската писателка Здравка Евтимова стана носител на годишната награда за проза "Михай Еминеску" 2022 в Румъния, съобщи БТА. Престижното литературно отличие ѝ бе присъдено по време на ежегодния Международен фестивал за поезия в румънския град Крайова, в който се включиха представители на повече от 10 държави.

24.06.2022/14:27

Столична библиотека и читалище „Антон Страшимиров“ ще почетат съвместно паметта на големия писател с документална изложба и прожекция на филма „Вампир“ на 27 юни от 18.00 ч.

24.06.2022/10:29

Н. Пр. Мачей Шимански, който е любител на птиците от 35 г. и ги снима от 15 г., ще сподели своите опит и знания на 30 юни от 18.30 ч. в Полския институт на ул. "Веслец"12 в София. Събитието е в рамките на Европейския месец на фотографията. Входът е свободен.

24.06.2022/09:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки