Начало
 
 

Екстрадиицята на Асандж - удар по свободата на печата

19.06.2022 /20:31 | Автор : Тревор Тим | Източник: freedom.press/baricada.org Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Джулиан Асандж

Всички, които вярват в свободата на печата, трябва да осъдят екстрадицията на Джулиан Асандж, пише Тревор Тим, изпълнителен директор на Фондация „Свобода на пресата“.

Британският министър на вътрешните работи официално одобри екстрадирането на издателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж в САЩ. Това е най-новото развитие на опасно и погрешно наказателно преследване, което има потенциала да криминализира журналистиката, свързана с националната сигурност в САЩ, пише Тревор Тим, изпълнителен директор на Фондация „Свобода на пресата“. Статията му във freedom.press е преведена на български и публикувана в "Барикада".

Преди това голяма коалиция от организации за защита на гражданските свободи, сред които и Фондация „Свобода на пресата“, призова главния прокурор на САЩ Мерик Гарланд да прекрати делото срещу Асандж в името на защитата на правата на журналистите навсякъде по света. Същото направиха и редакторите на големи информационни издания като „Ню Йорк Таймс“ и „Вашингтон Пост“.

Продължавайки с екстрадирането на Асандж, министерството на правосъдието на Байдън пренебрегва тревожните предупреждения на практически всички големи организации за граждански свободи и права на човека в страната, че делото ще нанесе непоправими щети на основните права на свобода на словото на журналистите в САЩ.

Съдебното преследване, което включва 17 обвинения по Закона за шпионажа и едно по Закона за компютърните измами и злоупотреби, обхваща събития, случили се преди повече от десетилетие, но е повдигнато едва при управлението на Тръмп – след като Министерството на правосъдието на Обама  е обмисляло обвинения, но ги е отхвърлило заради опасните последици за свободата на словото, гарантирано в Първата поправка на Конституцията.

Съобщенията в медиите сочат, че Асандж може да има поне още една възможност за обжалване, така че е възможно той все още да не бъде качен на самолет за САЩ. Но това е още едно обезпокоително развитие в този процес, който може да подкопае фатално правата на журналистите през XXI век.

Не е нужно да харесвате Асандж или политическите му възгледи, за да разберете опасността на този случай за журналистите навсякъде по света. Дори и да не го смятате за „журналист“, голяма част от дейностите, описани в обвиненията срещу него, са обичайни практики при събирането на новини. Една успешна присъда потенциално би превърнала в престъпление получаването на класифицирана информация, търсенето на източници за повече информация и публикуването на определени видове класифицирана информация. Журналистите, разбира се, извършват всички тези дейности постоянно.

Има известна историческа ирония във факта, че обявяването на екстрадицията се случва по време на годишнината от съдебния процес за „Документите на Пентагона“, който започна с публикуването от „Таймс“ на статии, основани на легендарното изтичане на информация на 13 юни 1971 г., и продължи до основополагащото становище на Върховния съд, отхвърлящо предварителните ограничения, на 30 юни 1971 г.

В месеците и годините след този провал разобличителят (и съосновател на Фондация „Свобода на пресата“) Даниел Елсбърг стана първият журналистически източник, обвинен по Закона за шпионажа. Това, което мнозина не знаят, е, че администрацията на Никсън се е опитала да преследва и репортера на „Таймс“ Нийл Шийн за получаването на „Документите на Пентагона“ – по много сходна правна теория, която Министерството на правосъдието използва срещу Асандж.

За щастие, това обвинение се провали. И докато и това не се провали, ние продължаваме да настояваме администрацията на Байдън да прекрати съдебното преследване. С всеки изминал ден то продължава да подкопава свободата на словото.

Сподели в
 

Всички, които вярват в свободата на печата, трябва да осъдят екстрадицията на Джулиан Асандж, пише Тревор Тим, изпълнителен директор на Фондация „Свобода на пресата“.

19.06.2022/20:31

С решението си да спре излъчването на руските телевизии Европейският съюз в лицето на Съвета на ЕС, заседавал на 3 юни 2022, грубо нарушава собствените си договори и принципи. И съгласно тях подлежи на съд.

09.06.2022/20:07

По повод 2 юни - 146-годишнината от гибелта на великия български поет, публицист и революционер Христо Ботев, публикуваме неговия фейлетон "O, tempora! O, mores!", излязъл за първи път в бр. 1 на в. „Будилник“ (1 май 1873 г.) като програмната статия на Ботевия сатиричен вестник.

02.06.2022/08:22

Според доклада на „Репортери без граници“ България вече заема 91-во място в сравнение със 112-то миналата година. Ето как коментира тази новина Иван Бакалов пред Българското национално радио(БНР).

03.05.2022/13:01

"Дори и на един слушател да е засегнат интересът, нашата работа е да го отстояваме", казва в интервю за dir.bg членът на СЕМ Соня Момчилова, която е твърде вероятно днес да го оглави.

21.04.2022/09:08

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако действително са налице факти, потвърждаващи тезата на началничката на кабинета на премиера в оставка, нека ги огласи публично. Всички трябва да сме информирани, ако се извършват драстични нарушения на етичния кодекс на българската журналистика и на законодателството от страна на отделни представители на нашата достойна и жизненоважна за демокрацията професия. А ако се окаже, че всичко това е продукт на цветната фантазия и на политическата страстност на г-жа Бориславова, върховенството на закона изисква тя да отговоря пред него.

06.07.2022 /18:02

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки