Доклад на СЕМ описва как българските медии отразиха трагедията в Буча

23.06.2022 /19:39 | Източник: Дневник Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кадър от Буча. Снимка: Дойче веле

Отразяването на трагедията в украинския град Буча в българските медии е приличало на информационна война, от едната страна на която са били Украйна и демократичната общност, за които в града са извършени военни престъпления и геноцид, а от друга - Русия, която казва, че кадрите на убити по улицата и останалите свидетелства оттам са инсценировка и провокация.

Това са част от изводите на мониторингов доклад на Съвета за електронни медии (СЕМ) във връзка с отразяването на ситуацията в града след инвазията на Русия. Решение за наблюдение как българските медии отразяват войната в Украйна беше взето на първото заседание на регулатора в средата на май след обновяването на състава му.

Мониторингът, представен на заседанието на съвета днес, 23 юни, обхваща програмите на БНТ1, „Хоризонт", Би Ти Ви, „Нова телевизия", „Дарик радио", „България он еър", „Българска свободна телевизия", 7/8 ТВ, „България 24", телевизиите „Алфа", „Скат" за периода 2 - 10 април 2022 г.

Авторите отбелязаха пред членовете на регулатора, че отразяването е наситено със силни емоции, а темата - особено чувствителна, защото включва информация и кадри за убийства, изтезания на мирни граждани и изнасилвания. „Информационната война в медиите превръща вторично Буча в терен на сражения между лъжата и истината. Дезинформацията използва и най-малките детайли, за да опровергае събитията", е отбелязано в доклада.

Мониторингът констатира, че по темата за случилото се в град Буча в медиите се използват силно натоварени с негативна емоция думи – „зверства, жестокости, клане, касапница, чудовищност, варварство, непоносима гледка, адът на 21 век..."

Според доклада в преобладаваща част от разпространената видеокартина труповете по улиците са разфокусирани, показани са в черни чували, но без детайли.

На този „трагичен информационен фон" на българската публика са представени спорни тези. Като пример за това е дадено изказване на депутата от БСП Александър Симов, който е и водещ в предаването „Актуално от деня". На 4 април 2022 г. той заявява в програма на Българска свободна телевизия (БСТВ): „Много ме е яд и много съжалявам, че церемонията по раздаването на наградите „Оскар" мина, тъй като ако не беше минала, фарсът, който се опитват да ни представят, филмът, който се опитват да ни прожектират, наречен „Клането в Буча", щеше веднага да се класира за такава награда". Симов говори и за „информационен тероризъм", насочен срещу Руската федерация, подобно на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който определя събитията в Буча като „добре режисирано трагично шоу".

Наблюдението цитира и лидера на „Атака" Волен Сидеров, който по телевизия „Алфа" застъпва сходни на Симов позиции, както и водещия Крум Савов по телевизия 7/8, информира още Дневник.

Членовете на съвета приеха доклада единодушно, като беше отбелязано, че по част от констатираните нарушения СЕМ вече е наложил санкции, като по предложение на председателя на съвета Соня Момчилова е добре да се викнат представители на цитираните медии, за да се чуе и тяхната гледна точка за това защо така са решили да отразят събитията.

 

м.л.

 

Сподели в
 

Проект LEAD-Online помага на младите хора да подобрят уменията си за критично мислене, а заедно с това и своята дигитална и медийна грамотност. Фокусът на проекта пада върху тези умения поради все по-честото докладване за наличие на реч на омразата онлайн (hate speech online, HSO).

26.06.2022/11:25

БНТ представя новата документална поредица в три епизода „Махалото на прехода“. Тематичните филми, чиито автори са емблематичните журналисти от обществената телевизия Надя Обретенова, Аделина Радева и Георги Милков, ще бъдат излъчени в три поредни среди – на 29 юни, на 6 юли и на 13 юли – от 21:00 ч. по БНТ 1.

26.06.2022/08:28

Ежегодните награди, организирани от списание Business Lady, се присъждат за изключителен принос на компании в различни индустрии и дават гласност на успешните бизнес модели и практики на управление. Журналистът Лилия Мустакова прие наградата от името на Нова Броудкастинг Груп.

25.06.2022/16:11

Старши репортер в нюзрума на bTV Ивайло Везенков е новото лице на новините. Заедно с Виктория Готева той ще се редува в сутрешните и обедните новинарски емисии.

25.06.2022/13:48

Българското национално радио (БНР) започна съвместна поредица с руския политически карикатурист Сергей Елкин, съобщават от БНР.

25.06.2022/12:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки