Конференция, домакинствана от БНТ, говори за медиите и глобалната нестабилност

24.06.2022 /08:02 | Източник: БНТ/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Днес се открива 29-ата годишна конференция и 28-ата Асамблея на COPEAM - Постоянна конференция на аудио-визуалните оператори от средиземноморския регион. На нея ще бъде обсъдена темата Медиите и глобалната нестабилност: как допринасят за мира?“. Домакин на събитието е Българската национална телевизия(БНТ).

В рамките на конференцията ще се проведе дискусионен панел с модератор журналистката от БНТ Евгения Атанасова. В него ще участват проф. Хюсеин Амин – директор на Центъра за телевизия и дигитална журналистика към Американския университет в Кайро, Египет,  Адриен ван Хетерен – член на международния борд на Institute for war & peace reporting (IWPR), Великобритания, Никола Боасе – ръководител „Комуникации и международни отношения“ на фондация „Hirondelle“, Швейцария, Ирина Недева – президент на Асоциацията на европейските журналисти – България и г-н Моханед Арабиат – президент на неправителствената организация „Generations for peace“, Йордания.

Постоянна конференция на аудио-визуалните оператори от средиземноморския регион (COPEAM) е основана през 1996 г. по инициатива на RAI. При създаването си организацията включва големи обществени, частни и институционални играчи в аудио-визуалния сектор и освен стимулиране на диалога и културната интеграция в Средиземноморския регион си поставя за цел обединяване на ресурсите на партньорските организации за създаване на радио и телевизионна продукция.

Членове на организацията са обществени радио и телевизионни оператори, професионални и културни организации, университети и др. от 26 държави от Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Асоциирани членове и партньори на COPEAM са EBU и CIRCOM, в които БНТ членува.

Дейността на COPEAM е основана на принципа на споделяне и сътрудничество и включва организиране на обучения (със специален фокус върху журналистиката), семинари и конференции по проблемите на медийния сектор, координиране на международни радио и телевизионни копродукции, запазване и промотиране на евро-средиземноморското аудио-визуално наследство, провеждане на кампании и инициативи съвместно с международни организации като Европейската инвестиционна банка, ЮНЕСКО, културни институти към посолства и др., насочени към глобални проблеми като околна среда, миграция, младежки въпроси, равенство на половете и др.

 

м.л.

Сподели в
 

Проект LEAD-Online помага на младите хора да подобрят уменията си за критично мислене, а заедно с това и своята дигитална и медийна грамотност. Фокусът на проекта пада върху тези умения поради все по-честото докладване за наличие на реч на омразата онлайн (hate speech online, HSO).

26.06.2022/11:25

БНТ представя новата документална поредица в три епизода „Махалото на прехода“. Тематичните филми, чиито автори са емблематичните журналисти от обществената телевизия Надя Обретенова, Аделина Радева и Георги Милков, ще бъдат излъчени в три поредни среди – на 29 юни, на 6 юли и на 13 юли – от 21:00 ч. по БНТ 1.

26.06.2022/08:28

Ежегодните награди, организирани от списание Business Lady, се присъждат за изключителен принос на компании в различни индустрии и дават гласност на успешните бизнес модели и практики на управление. Журналистът Лилия Мустакова прие наградата от името на Нова Броудкастинг Груп.

25.06.2022/16:11

Старши репортер в нюзрума на bTV Ивайло Везенков е новото лице на новините. Заедно с Виктория Готева той ще се редува в сутрешните и обедните новинарски емисии.

25.06.2022/13:48

Българското национално радио (БНР) започна съвместна поредица с руския политически карикатурист Сергей Елкин, съобщават от БНР.

25.06.2022/12:15

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 юни 1972 г. южновиетнамският фотограф Ник Ут заснема покъртителен кадър с пищящо от болка и ужас голо момиченце, обгорено от изсипан над село Чан Банг край Сайгон американски напалм. Какво стои зад разтърсващия образ?

09.06.2022 /20:20 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

От 5 юни насам няма никаква следа от британския журналист Дом Филипс, писал за „Гардиан”, „Вашингтон пост” и „Ню Йорк Таймс”, и от придружаващия го бразилски експерт по коренните амазонски народи Бруно Араужо Перейра. Двамата си били на експедиция в долината Жавари край границата с Колумбия и Перу. Властите са мудни в издирването, а в зоната действат наркотични, златодобивни, дърводобивни, земеделски и бракониерски мафии.

09.06.2022 /18:02 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност известната българска изкуствоведка, журналистка и познавач на тънкостите на Седмото изкуство Олга Маркова получи най-престижното отличие на Министерство на културата „Златен век“ – звезда. Отдавна искахме тя да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо се случваше. Тези дни Олга Маркова намери време да разговаряме с нея за българската журналистика, изкуство и кино, за нейните срещи със звездите от големия екран, за разговорите ѝ с тях и незададените въпроси.

09.06.2022 /09:38 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Снежана Тодорова, Соня Алексиева, Енчо Господинов, Иван Тодоров, Красимира Дионисиева нанизаха пъстра броеница от спомени за големия журналист, писател и пътешественик Ясен Антов на сбирка в негова памет, организирана от журналистическото дружество „Пътешествие и туризъм”. Включи се и синът му Траян Антов, известен спортен журналист, а специален видеопоздрав отправи и внучката му Мария, студентка в Амстердам.

27.05.2022 /16:30 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналисти, а не научни работници първи разясняват на широката публика произхода на името на Плевен.

20.06.2022 /18:19 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Явор Чучков търси подкрепа за издигане на паметник на своя прадядо Ефрем Чучков (1870-1923) - един от ръководителите на българската организация ВМОРО/ВМРО, най-големият приятел и съратник на Гоце Делчев.

05.06.2022 /17:24 | Автор: Явор Чучков | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Недопустимо е – особено за европейци – да се забравят думите на Волтер: „Може да не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив, ще защитавам правото ти да го казваш”. Повтаряме и подчертаваме: спусканите от ЕС забрани за достъп до медийни източници, обявявани за пропагандни, погазват гражданските свободи в обществото и пречат на професионалната работа на журналистите.

07.06.2022 /18:49

В деня в памет на великия поет, публицист, революционер и на всички, паднали за свободата и независимостта на България, нека отново сверим посоката си със завещания от тях морален и духовен кодекс.

02.06.2022 /08:00

Нека поднесем цветя и се поклоним пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбуката и с извисяващата сила на просветата.

23.05.2022 /15:54

 Мнения

Размисли по повод два телевизионни концерта в празничните дни.

26.04.2022 /15:08 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Министерството на културата отказа да подпомогне с 2000 лв. издаването на сборник с лирика на поета, написал „Една българска роза”, по повод неговата 95-годишнина, защото там не са чували за него.

19.04.2022 /20:09 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки