"Российская газета": Защитеното свободно слово

30.05.2010 /14:37 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Върховният съд на Русия взе под защита свободата на словото, пише наблюдателят на "Российская газета" Валерий Вижутович (в превод на в. "Дума"):

Именно така трябва да се разбира приетият на пленума на ВС проект "За практиката за прилагането на закона на Руската федерация "За средствата за масова информация".

Това е резултат от съвместната работа на съдии, независими експерти, представители на медийното общество, което само по себе си дава надежда:

Ж урналистите и правоприлагателите, въпреки нередките сблъсъци, все пак намират общ език и като цяло еднакво разбират нормите на закона за медиите.

Разбира се, свободата на словото в Русия засега зависи от държавата. Преди всичко от правилата, които държавата изработва за медиите. Но и самите медии - също.

От професионалните стандарти, етичните норми и моралните ограничения, които медиите установяват сами за себе си. Все пак, каквото и да говорим, най-добрият начин да се избегне излишно държавно регулиране е саморегулирането.

Но доброволно приетите от медийната колегия етични кодекси често се нарушават. И тогава се налага да се преминава от моралните присъди към съдебните.

Върховният съд обобщи почти 20-годишната практика на прилагането на закона за средствата за масова информация (той съществува от 1991 г.).

  В постановлението му - с това то е и ценно - е дадена точна, недопускаща фриволно разбиране, юридическа трактовка на типични случаи от тази практика.

Ето например... Вестник, телевизионен канал, радиостанция не носят отговорност за материали, съобщени от информационните агенции. Или: за изказвания на чиновник, направени за медиите, отговаря той самият, а не медиите.

Нещо подобно е и по отношение на мрежата: интернет изданията не носят отговорност за коментарите на читателите във форума на сайта.

Върховният съд разясни и още нещо: публичните политици не могат да се смятат за абсолютно свободни от намесата на пресата в личния им живот.

Законът допуска разпространяване на информация за неслужебна дейност на чиновник, депутат или партийна личност, ако това е необходимо, "за откриване и предотвратяване на заплаха за демократичната правова държава, обществената сигурност, околната среда".

Помните ли "делото в банята"? Става въпрос за иска на бившия министър на юстицията Валентин Ковальов срещу кореспондента на в. "Совершенно секретно" Лариса Кислинска.

Съдът все се опитваше да разбере по какъв начин снимките с министъра, заснет, меко казано, не в официално облекло и в не най-благопристойната компания, са попаднали в редакцията.

Журналистката твърдеше, че фотодокументите й дали някакви сътрудници от вътрешното министерство. Кой именно? Дали да отговаря на такъв въпрос, всеки журналист решава сам за себе си.

Навремето над десетина представители на столичния печат подписаха "Московската харта на журналистите".

Освен всичко друго там беше записано и следното: да не се разкриват източниците на конфиденциална информация е задължение на журналистите. Задължение, а не само право.

Тази морална поправка към закона за медиите бе приета единодушно. Защото източникът на информация е не просто "източник".

Това е жив човек, свързан по ръцете и краката с безброй задължения: професионални, корпоративни, политически, кланови, семейни, и какви ли още не.

И ако той моли да не се разкрива името му, той трябва да е напълно сигурен: анонимността му е гарантирана.

А журналистът на свой ред се доверява на събеседника си, което, между другото, не го освобождава от задължението да провери получената информация по други източници.

Това е азбуката в журналистическата професия. И неписаният кодекс за взаимното поведение между този, който дава поверително интервю, и този, който го взима.

Ако на журналистите престанат да доверяват секретна информация, те ще престанат да са журналисти, свободен печат.

Но скриването на източниците на информация ужасно дразни чиновниците. Те настояват да се каже името на човека отвътре. И така е не само в Русия. Във всяка страна чиновничеството крие своите тайни от обществото.

И уроците за свободната преса тук дава не демокрацията - американската, британската или още някоя. Уроците ги дава бюрократичният интернационал.

Между другото руският закон за печата гарантира на редакциите правото да пазят в тайна източниците си на информация, да не обявяват лицата, предоставили им една или друга информация.

Източникът на информация трябва да бъде назован само ако това го изиска съдът със свое специално решение.

Според данни на Центъра за екстремална журналистика всяка година срещу репортери в Русия се завеждат 40-50 наказателни дела.

Тази форма за разправа с журналистите - наказателно преследване за клевета - става все по-популярна. Елементарно отмъщение за публикация се прикрива със съдебно дело. Преди такова нещо нямаше.  

Сподели в
 

Европейската федерация на журналистите настоява за отмяна на съдебна заповед за спиране на публикациите на хърватската медия H-alter, свързани с предизвикало голям отзвук журналистическо разследване около загребска клиника за защита на деца и юноши в риск.

27.09.2021/12:05

Пиер Состиен Камбиди, който е кореспондент на АФП, първоначално е бил задържан като свидетел на убийството на експертите на ООН Майкъл Шарп и Сайда Каталан през 2017 г., а после му отправено обвинение в тероризъм, принадлежност към престъпна организация и бунт.

26.09.2021/15:16

Палестинският фоторепортер Насър Ищайех е ранен в главата в резултат на огън, открит от израелските сили в село Дейр ал-Хатаб в Наблус на окупирания Западан бряг на р. Йордан. Журналист е уцелен от куршум с гумено покритие, изстрелян от израелски войник. МФЖ подкрепя своя филиал - Синдиката на палестинските журналисти - в острото осъждане на тази поредна атака.

25.09.2021/12:01

Мисията на ООН по правата на човека е загрижена заради санкциите на Украйна срещу опозиционните медии, които не са приети от независими органи, заяви ръководителят на мисията Матилда Богнер.

25.09.2021/09:44

Свободата на медиите в Полша е все още под заплаха, обяви Европейският съюз, въпреки че приветства решението на медийния регулатор във Варшава да удължи лиценза на независимия телевизионен канал TVN24. Това е най-гледаната телевизия в Полша - една от критичните към управляващите полски медии.

24.09.2021/08:53

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки