Журналистиката е бързина и морал

15.06.2010 /14:47 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


120 години ПЛЕВЕНСКИ ПЕЧАТ

Бързината е отличителна черта на днешната журналистика. Като дългогодишен кореспондент имам страховете, че днес бързото информиранена хората за събитията, вече става с опасно за здравето шеметно темпо. За здравето както на репортера, така и на публиката.

От една страна, бързината е предпоставака за по-добрата информираност на всеки от нас, но, от друга – самоцелната бързина се превръща понякога в дълбоко неморален акт.  Още си спомням случай, когато репортер от една телевизия беше горд, че е съобщил в новините името на загинал при инцидент преди близките му да са уведомени за случая. Те научили от телевизията за трагедията. Децата на мъртвия, неговата жена и майка му щели да припаднат пред екрана. Мисля си, че е по-здравословно бързината в нашата професия да бъде в съзвучие с моралните и етични норми на обществото. В своята практика винаги съм работил с разбирането, че бързината трябва да е съчетана и с голяма прецизност при поднасяне на фактите. Това е едно от основополагащите правила на всяка уважаваща себе си медия. Много са примерите за жалост, когато става ясно, че една набързо написана и разпространена информация е неточна и подвеждаща публиката.

Винаги съм вярвал, че нивото на журналистиката има голямо значение за развитието на даден регион, че местните и регионални новини рисуват пъстрата картина на живота в страната ни. Защото България не е само София или Варна с морето. Като журналист винаги съм се стремял да допринасям с написаното от мен за добрия имидж и на родния край. Защото да се намери, разработи и пласира на информационния пазар Добрата новина от Плевен, винаги е било по-голямото предизвикателство за мен в професията, отколкото да напиша нещо негативно, което ще се „похарчи” по-лесно.

Миналата година например Националният стратегически институт съобщи, че регион Плевен е районът, в който е регистриран най-голям ръст на раждаемостта за една година. Факт, който бе отминат като че ли едва забелязано.  А това за мен бе наистина радостна новина. Достоверният факт ми даде основание да вярвам, че това е поредното доказателство, че хората от нашия край, въпреки кризата, са жилави и ще оцелеят. Че градът ни се развива и се справя с превратностите на времето, въпреки всичко. Бях обнадежден и използвах този статистически факт в разработването на теми и материали за Плевен и региона, за да подкрепя убеждението си, че нашият край има бъдеще.
През годините се убедих, че добрата журналистика изисква от репортера и дълбочина на мисленето. Когато разпитваме своите събеседници, със сигурност достигаме до същността на техните послания, ако сме подготвени преди това по темата. За съжаление често се случва да чета извадени пред скоба факти от интервюто, които не съдържат главното от изявленията на експерта. Чудя се как някои „колеги” са се научили умело да манипулират и префасонират казаното така, че и събеседникът, от когото е взето интервюто, не може да си познае мислите. Свидетели сме в практиката, че дори само едно манипулативно измислено заглавие променя основната тема в изявлението. Аз не споделям този подход. Винаги съм работил с убеждението, че журналистиката трябва да се стреми да бъде в служба на Истината. И на Позитивното в живота.

Днешната бързина в журналистиката е рожба на глобалната мрежа - интернет. За съжаление същата тази мрежа даде възможност да се роди нов вид „журналистика”, която бих нарекъл паразитна. Има хора, които си седят зад компютъра, не ходят по събития, не търсят личности. Те ги „намират” в мрежата, преписват информации на свои колеги, поставят името си под тях, без  да променят дори запетая в оригинала. Този вид журналистика обезценява труда на онзи репортер, който е подреждал пъзела на информацията от мястото на събитието. Паразитната журналистика е вредна за обществото, защото разпространява факти от мрежата, които лично не са проверени от „автора”.
Ялението не е само плевенско или национално. Научих, че дори световни информационни агенции днес регистрират загуби от подобен вид журналистика. Дано бъдещето ни избави от тази язва в нашия бранш. Може би професионалните организации, каквато е Съюзът на българските журналисти, ще намерят начини да помогнат за това.

В годините, в които се занимавам с писане научих, че сериозната журналистика е бързина, съчетана с отговорността на репортера. Неслучайно за нас казват, че сме четвъртата власт в обществото. Но нашето общество сега е болно. В годините на преход всички власти имат кусури. Такива имаме и ние – репортерите, дописниците, редакторите, кореспондентите. Просто защото сме част от това общество. Аз обаче винаги съм бил оптимист. Мисля, че ако човек работи с цялото си старание нашата професия, в интерес на хората, на своя град, ще успее да остави следа в живота и в добрата журналистика.
Нека ни е честит юбилеят на плевенския печат! Сигурен съм, че утре той ще бъде по-добър от днес.
 

Сподели в
 

Представяме списъка на новоприети членове на СБЖ, предложени от дружествата, а също и на възстановени членове и нови дружества

18.12.2020/15:27

Във връзка с внасянето в НС от Веджи Рашидов на промени в Закона за радиото и телевизията, отнасящи се до обществените медии, които не са обсъждани в публичното медийното пространство, председателският съвет на СБЖ в БНТ предлага на УС на СБЖ да излезе с официална декларация, в която да изрази своето категорично несъгласие с внесените промени преди те да са били обект на широко обществено обсъждане.

14.07.2020/14:06

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство на СБЖ

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

К О Н Т Р О Л Е Н    С Ъ В Е Т   И    К О М И С И И    Н А    С Б Ж,    И З Б Р А Н И   П Р Е З   2 0 2 0   КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 44 гости

Бързи връзки