Велопоход, организиран от Клуба на младия журналист

16.07.2010 /12:35 | Автор : Андрей Велчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Ръководството на Клуба на младия журналист към СБЖ организира велошествие до Банкя, под патронажа на министъра на образованието проф. Сергей Игнатов и със съдействието на Националното представителство на студентските съвети.

Близо 300 студенти от различни висши училища, се събраха в събота (10 юли) сутринта до фонтана пред Археологическия музей в София, за да закрият официално академичната учебна година.

 
Студентите отново решиха на колела да кажат “сбогом ”, на тежките изпити и да закрият учебната годината. Бъдещите специалисти в различни сфери правят това вече осем лета. Възсядат велосипедите и въртят педали до град Банкя и обратно.
 
Идеята се „ражда” от студенти на Нов български университет, които преди близо 10 години я предлагат на тогавашният си ректор – Сергей Игнатов. Той не само, че се подчинява на самоуправленското студентско хрумване, но сам се качва на колелото и тръгва с тях, с жълтата си фланелка.
 
И сега Сергей Игнатов бе с колелото си при нас студентите, макар че вече не е ректор на един университет, а министър на образованието на всички. И пак с неизменната си жълта фланелка. Този път обаче, той беше решил да покани и колеги от правителството. Още двама министри с колела дойдоха да участват на събитието - Трайчо Трайков и Томислав Дончев. Там беше и главният архитект на София Петър Диков, който също кара велосипед с „електромотор”.
 
Преди старта на велошествието, както си му е редът, организаторите от Националното представителство на студентските съвети (НПСС), поканиха за слово министъра на образованието. Както се разбра, единият от учредителите на прекрасната велопоходна идея е самият проф.Сергей Игнатов.
 
"Важно е студентите и учениците да спортуват, защото духът става по-твърд и човек се справя с препятствията в живота. Но за децата е особено важно, защото другите изкушения дебнат навсякъде, независимо от усилията на общността и образователното ведомство", заяви министърът.
 
Студентите обаче настояха да чуят и другите министри, така и така са им под ръка. И Трайчо Трайков изрази задоволството си, че поне веднъж няма да го питат какво е положението с „Белене”, а дали му е добре на колело.
Е, добре му било. И е добре, рече, повече да спортуваме и да се движим, защото движението носи щастие, а така ще вдигнем рейтинга на нацията по „щастливост”.
 
Искрен беше и министър Томислав Дончев, като каза, че прословутите европари, за които отговаря в държавата, трябва да се употребяват от умни и здравни хора. А именно спортът прави хората здрави.
 
Друг основен патрон беше най-големият ни четикратен победител в Обиколката на България Ивайло Габровски. Той поздрави „колегите колоездачи” и ги поведе шампионски по маршрутът, от жълтите павета към Банкя.
 
Най-забавно беше с томболата, с която по традиция се поддържа висок адреналинът на участниците. И за да няма скрито-покрито, билетчетата бяха изтеглени от уважавани и безпристрастни персони, като председателят на Софийския колоездачен клуб Блаже Колев, както и заместник кметът на град Банкя Пламен Симеонов, който впрочем беше подготвил и допълнителни подаръци – от името на любезното гражданство. Даже изрази надежда, че догодина пак ще дойдем в Банкя по това време.
 
Финалът след близо 40 километра поход на колела бе обратно в София, край емблематичният фонтан през президентството. Изненадващо, всички се върнахме живи и здрави, даже и колелетата ни са читави.
 
За връчването на наградите дойде и кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя съобщи, че „Вече е готова цялостна програма за изграждане на мрежа от велоалеи на територията на София с дължина около 100 километра, която ще изпълняваме поетапно в рамките на 5 години”.
 
Министър Игнатов обяви неофициално академичната учебна година за закрита, а официално – колоездачната година за незакриваема. Затова предложи на студентите да организират втори колопоход - през септември.
 
Очаква се догодина, след реконструкция, колопоходът да финишира пред творческата база на Съюза на българските журналисти (СБЖ) в град Банкя и ние горещо чакаме този момент да дойде.
 

Сподели в
 

Представяме списъка на новоприети членове на СБЖ, предложени от дружествата, а също и на възстановени членове и нови дружества

18.12.2020/15:27

Във връзка с внасянето в НС от Веджи Рашидов на промени в Закона за радиото и телевизията, отнасящи се до обществените медии, които не са обсъждани в публичното медийното пространство, председателският съвет на СБЖ в БНТ предлага на УС на СБЖ да излезе с официална декларация, в която да изрази своето категорично несъгласие с внесените промени преди те да са били обект на широко обществено обсъждане.

14.07.2020/14:06

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство на СБЖ

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

К О Н Т Р О Л Е Н    С Ъ В Е Т   И    К О М И С И И    Н А    С Б Ж,    И З Б Р А Н И   П Р Е З   2 0 2 0   КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 41 гости

Бързи връзки