Журналистиката не е нещо, което можеш да назубриш!

22.07.2010 /09:55 | Автор : интервю на Андрей Велчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В това е убедена колежката ни от Регионалната кабелна телевизия „МОНТ 7” в Монтана, Биляна Александрова. Тя и е член на "Клуба на Младия Журналист" към СБЖ.

Журналистиката е професия! Моята професия! За тази специалност или ставаш или не? Или можеш или не можеш! Това не е нещо, което можеш да го назубриш! Когато избрах тази специалност преди седем години, аз исках да се науча, да науча това, което и практиката не би ми го дала. В университета и в различните степени на моето образование аз надграждах знания.

Биляна Александрова е на 25 години. През 2003 година завършва Гимназия с преподаване на чужди езици- немски език в Монтана. Продължава обучението си в Нов български университет, специалност Журналистика. През 2009 година завършва и магистърска степен, специалност „Обществени комуникации”.

В момента работи в Регионалната кабелна телевизия  „МОНТ 7” в град Монтана като автор и водещ на две публицистични предавания. От миналата година е член на "Клуба на Младия Журналист" към СБЖ.

В специално интервю за сайта на СБЖ, Александрова говори с Андрей Велчев за професията журналист и премеждията на новата смяна репортери и водещи в медиите.

Предизвикателство ли е да си регионален журналист?

Когато пишеш новина или правиш проблемен репортаж, в малкия град се срещаш и сблъскваш с много познати хора, които трябва да застанат пред камерата и да коментират. Предизвикателството се оказва в това, че ако си обективен и напишеш новината така, че да „настъпиш някой по мазола”, следващия път рискуваш от тази институция да не получиш информация. Друг проблем, който се появи след встъпването на новото правителство е, че масово институциите отказват да дават информация, която касае региона и препращат екипите в министерствата, което си е истинско предизвикателство за един регионален журналист.

Какво различава регионалната журналистика от тази в големите градове?

Тъй като съм автор и водещ на две предавания (едното е на живо), почти всяка седмица, имам проблем с откриването на гости и тяхното съгласие за това! Понякога те са и обикновени хора, които се притесняват, други са от различни институции и ги е страх да коментират дадена тема, защото могат да бъдат уволнени. Много често кметовете на общините отказват да коментират на живо в предаване въпроси засягащи управляваните от тях градове и села.

Имат ли респект хората от журналистите в Монтана и въобще към медиите?

Регионалната телевизия в Монтана се ползва с най- голямото зрителско доверие като източник на новини от цялата област Монтана. Хората често идват в телевизията, за да търсят решение на своите проблеми и разчитат на помощ от наша страна.

Защо избра да учиш журналистика и като бакалавър и като магистър?

Журналистиката е професия! Моята професия! За тази специалност или ставаш или не? Или можеш или не можеш! Това не е нещо, което можеш да го назубриш! Когато избрах тази специалност преди седем години, аз исках да се науча, да науча това, което и практиката не би ми го дала. В университета и в различните степени на моето образование аз надграждах знания. Знания, които днес вече ги прилагам успешно в своята работа.

Новото лице на медиите през погледа на млад журналист?

Има много начини да се отрази едно събитие или една новина. Всеки журналист си има стил на представяне, на писане и изграждане на това, което работи! Медиите не са това, което си спомняме в детството, ние се променяне и те се  променят.

Клубът на младия журналист те привлече с...?

Аз съм член на клуба на младия журналист от самото начало. Идеите, които имахме и осъществихме ми показаха журналистиката от другата страна- страна на опита. Опитът на доказали се журналисти и хора работещи в тази сфера, от който всеки един може да заимства и така да стане по добър.

Имало ли е момент в който да си искала да се откажеш от професията журналист?

Никога! Това е моята професия и нито един изпит, преподавател, колега или предизвикателство не биха ме отказали да продължа да работя.

Най- трудният ти изпит?

Няма лесен изпит! Но за всеки изпит се подготвяш по различен начин. В университета Общественото управление и Статистическия анализ бяха трудни изпити, в които всеки един от нас трябваше да покаже много знания и умения. В работата, най-трудния изпит беше този преди да постъпя, тъй като се върнах от големия град в Монтана, не познавах новините в града и областта, не познавах проблемите.

От  къде научи за СБЖ?

От мой колеги и приятели от университета, вече добри професионалисти.

Коя е Биляна Александрова след работно време?

Аз съм водеща и лицето ми е познато. Дали ще съм на работа или след това няма как да забравя. Има хора, които ме поздравяват, но аз не ги познавам. Имам честа да бъда сгодена за оператора, с кого работя в телевизията. Оказа се, че професионалният живот се пренася и в дома ни след работно време. А аз не мога да не мисля за работа, дори и като свърши работния ми ден. Накратко - постоянно се оглеждам за новини!

Най- доброто оръжие на журналиста?

Оператор, камера, микрофон и усмивка!!!

Жените справят ли се по-добре от мъжете в медийния свят?

Зависи от новината, ситуацията и журналиста. Не е тайна, че жените се котират и комуникират по- добре от мъжете. Но все пак, всичко е до професионализъм и начин на комуникация.

Съществува ли цензура в медиите?

Като във всяка една частна медия, която се издържа от реклами, волята на собствениците и рекламодателите имат значение.

За какво пишат и говорят журналистите в Монтана?

Журналистите и медиите в Монтана не са много. Няколко вестника, информационен сайт, радио и телевизия. Всички се интересуват най-много от новините, които излизат и са за общината и институциите около нея. Много рядко в последно време някой се наема да направи НОВИНА за нещо значимо и интересно.
 

Сподели в
 

Представяме списъка на новоприети членове на СБЖ, предложени от дружествата, а също и на възстановени членове и нови дружества

18.12.2020/15:27

Във връзка с внасянето в НС от Веджи Рашидов на промени в Закона за радиото и телевизията, отнасящи се до обществените медии, които не са обсъждани в публичното медийното пространство, председателският съвет на СБЖ в БНТ предлага на УС на СБЖ да излезе с официална декларация, в която да изрази своето категорично несъгласие с внесените промени преди те да са били обект на широко обществено обсъждане.

14.07.2020/14:06

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство на СБЖ

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

К О Н Т Р О Л Е Н    С Ъ В Е Т   И    К О М И С И И    Н А    С Б Ж,    И З Б Р А Н И   П Р Е З   2 0 2 0   КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 44 гости

Бързи връзки