Абсолютната свобода на журналиста е утопия

26.07.2010 /10:18 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


В това е убедена и журналистката от "Дарик" Деа Манолова. В информационния свят има място за всички, защото всеки човек сам избира как да се информира. По-скоро трябва взаимно да се конкурират в посока по-бърза, обстойна и стойността информация, казва тя в разговор с Андрей Велчев.

Деа Манолова е завършила Първа английска езикова гимназия, след което продължава образованието си в Софийски университет "Св. Климент Охридски", Факултета по журналистика и масова комуникация.

Била е на стаж в БТА и Нова телевизия, след което половин година работи в Българския Хелзинкски комитет, още една година във вестник “Новинар” и от две години е в семейството на Дарик. Тя е сред най-новите членове на Клуба на младия журналист към СБЖ.

С Деа Манолова разговаря специално за сайта на СБЖ студентът по журналистика Андрей Велчев.

- Деа, какво те накара да кандидатстваш журналистика в СУ, и защо избра тази професия?

- Не съм си помисляла да уча нещо друго. В кандидатстудентските си документи посочих само едно желание - журналистика във ФЖМК. Бях твърдо убедена, че ще успея, а резервният вариант беше да продължавам, докато не стана студентка само и единствено в специалност “журналистика”.

За мой късмет, се справих от първия път и сега съм на път да завърша „бакалавър”. Колкото до професията, знам ли, по-скоро тя ме избра. Вярвам, че има хора, които става за тази работа, и такива, които не стават. Професията ги отсява.

- С какво те привлече Дарик?

- С това, че е високо стъпало. Тук атмосферата е либерална, колегите са страхотни,  има много хора, от които има какво да се научи. На всеки е гарантирана възможност  да работи по теми, които го вълнуват. Свободата в Дарик е дрес-код на радиото и шанс за всеки, който работи тук.

- Какво е новото лице на медиите?

- Интернет все повече отвоюва територии от  медийния свят, което е разбираемо.  Това обаче далеч не означава, че другите медии са излишни. Състезанието помежду им става все по-ожесточено. Просто трябва де се стремиш да бъдеш първи, затова в тази посока всяка медия е длъжна да бъде преди всичко иновативна, за да бъде конкурентноспособна. Как да бъде поднесена една информация -това е голямото предизвикателство днес. Единственият шанс е постоянно да се търси новото и различното.

- Трудно ли е да си парламентарен репортер?

Точно толкова трудно, колкото е на всеки репортер. Хората се интересуват от политика, но не по-малко и  от образование и здравеопазване. Парламентарното репортество е свързано с много тичане из кулоарите, защото ситуацията в Народното събрание е много динамична и всеки момент се случва нещо, но пък поне няма шанс да ти е скучно.

Жалкото е, че политиката се е превърнала в мръсна приказка. Като че ли все повече желанието да напсуваш депутат отстъпва мястото на убеждението, че животът на всички ни зависи пряко от политиката.

- Има ли професия стажант?

- Категорично не. Стажантството е възможност да се самопровериш, като и да докажеш на другите дали ставаш за професията. Затова стажантът  трябва да активизира и  задейства всичките си сензори на пълни обороти. Да пита, да слуша, да наблюдава, да задава всякакви въпроси, дори да са тъпи, но да се стреми да научи тънкостите в занаята.
Прави ми впечатление, че напоследък стажантите си представят как всичко в професията трябва да им се получи за отрицателно време. След втората седмица се мислят за  напълно способни и самостоятелни и всяка препоръка или критика я приемат като лична обида. Подобно поведение е крайно непечелившо.

Забравят, а може и да не знаят, че във всяка професия си има йерархия -чирак, калфа, майстор и че всяка от тези позиции има и предимства, и недостатъци, но няма как.  Когато аз бях стажантка, съм носила кафе, купувала съм обяд, вършила съм доста несвойствени дейности, отнасяла съм доста остри критики, но не съм се сърдела.

Бих се осмелила да препоръчам  на стажантите търпение и вслушване в критиките,  ще им е от полза, но това се разбира след време.

- Преса, радио, телевизия или Интернет? Кой ще победи?

- Не би трябвало да се допуска изобщо възможност някой да победи за сметка на другите. В информационния свят има място за всички, защото всеки човек сам избира как да се информира.  По-скоро трябва взаимно да се конкурират в посока по-бърза, обстойна и стойността информация.

- Какво й липсва на българската журналистика за да е повече европейска и световна?

- Свобода. И причината е автоцензурата, която си налагат някои журналисти. От друга страна, медиите са финансово зависими, което е неизбежно. Ако се осветлят собствениците на медиите,  много неща ще застанат на местата си.  Абсолютната свобода на журналиста е утопия, но когато е ясно кой ти плаща, хората сами ще преценяват дали да вярват на медията, която представляваш.

- Превърнала ли си се в радиочовек?

- Радиочовек? Добре звучи.  Ами, знам ли. Прави ми впечатление, че съм станала много чувствителна по отношение на звуците. В работата си постоянно се притеснявам нещо да не попречи на записите ми.

- Как прекарваш свободното си време?

- Като всички хора на моята възраст - излизам с приятели, говорим си с моите родители. Много обичам да пътувам, но за съжаление в последната година не толкова често, колкото ми се иска. А най-любимите ми моменти са откраднатите мигове само за мен. Тогава си изключвам телефона и компютъра, правя си огромно капучино и чета книги.

- Успяват ли медиите да са четвъртата власт?


- Донякъде, защото отстъпват понякога правомощията, територията си, което според мен е грешка. Надявам се все повече и повече да гарантираме на всеки човек да получава обективна информация, както и да доказваме силата си на “четвърта власт”, контролираща останалите три.

- Неща за теб, което колегите и приятелите ти не знаят?


- Всички знаят, че обожавам да се смея и постоянно го правя. Има неща, които ме нараняват, но ги преживявам с усмивка. В този смисъл сигурно се заблуждават, че съм чак такъв непукист, какъвто понякога изглеждам. Както казва Любен Дилов- син, няма смисъл да приемаш живота сериозно, така или иначе жив от него няма да излезеш.

- Потребител или читател е човекът, който се информира от медиите в 21-ви век?

- Зависи от ролята, която сам си определя. Ако реши да е потребител,  просто приема поднесеното, без да си прави труда да го осмисли в дълбочина.  Ако реши да е читател,  приема информацията в първия й план, след което сам достига до втория. Дано повечето хора са читатели, защото е по-добре за гражданското общество, от което толкова се нуждаем.

- Разликата между работата в печатна медия и електронна?

- Електронната налага динамично темпо на работа и изисква по-бързи рефлекси. В радиото всяка секунда информационно време е от значение.  При печатните издания разполагаш с повече време, но пък се търси постоянно надграждане, за да се избегне момента на старата новина. И при двете е трудно, но се надявам да си струва.

- Пожеланието ти към новия облик на сайта на СБЖ?

- Дайте поле за изява на младите журналисти, а те нека не се страхуват да бъдат гневни. За мен това е журналистиката – да пишеш гневни истини. 
 

 

Сподели в
 

Представяме списъка на новоприети членове на СБЖ, предложени от дружествата, а също и на възстановени членове и нови дружества.

15.05.2021/07:40

Представяме списъка на новоприети членове на СБЖ, предложени от дружествата, а също и на възстановени членове и нови дружества

18.12.2020/15:27

Във връзка с внасянето в НС от Веджи Рашидов на промени в Закона за радиото и телевизията, отнасящи се до обществените медии, които не са обсъждани в публичното медийното пространство, председателският съвет на СБЖ в БНТ предлага на УС на СБЖ да излезе с официална декларация, в която да изрази своето категорично несъгласие с внесените промени преди те да са били обект на широко обществено обсъждане.

14.07.2020/14:06

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство на СБЖ

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

К О Н Т Р О Л Е Н    С Ъ В Е Т   И    К О М И С И И    Н А    С Б Ж,    И З Б Р А Н И   П Р Е З   2 0 2 0   КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Денят на Европа е от новите ни празници, а всяка следваща година като че ли намалява ентусиазма, с който го приехме.

08.05.2021 /10:05 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки