Клубът на младия журналист ме привлече с амбицията да се променя

07.08.2010 /13:08 | Автор : Андрей Велчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


На входа на СБЖ, винаги с усмивка! Снимка:Андрей ВЕЛЧЕВ

Това сподели Десислава Лещарска в разговор с Андрей Велчев. И още. Десислава не харесва правилото, от което се водят много медии – "лошата новина е добрата новина".

Десислава Лещарска e завършила Журналистика в Софийския университет и работи в медиите малко повече от четири години. Биографията на човек няма голямо отношение към това как си върши работата, затова тя не й отдава особено значение. 

Фиксацията върху негативната страна на действителността у нас е в една вредна крайност, според нея. Тя е сред членовете на Клуба на младия журналист.

- Как започна работа в Mediapool?


- В  Mediapool "наследих ресора" пътища и строителство, който се освободи след заминаването на предшественичката ми за Германия. Оказаха ми огромно доверие и се старая да го оправдавам всеки ден.

- Какво различава вашата медия от всички онлайн сродни?

- Във всяка работа, независимо каква е, най-важни са хората, екипът. Мисля, че това отличава Медиапул от всички останали издания. Хората тук са професионалисти, силни характери, с нетърпимост към посредствеността. Стараем се да сме обективни и от полза.

- Уважават ли хората журналистите като цяло?


- Няма еднозначен отговор на този въпрос. Има много примери в полза и на едното и на другото.

- Защо избра да учиш журналистика в СУ,  а не връзки с обществеността, например? Казват, че е модерно да си ПР?

- Работата в "лабораторни" условия не ми е по вкуса. Предпочитам да съм там, където се случват нещата. Предпочитам да съм "огледало", в което нещата се виждат такива, каквито са, а не "криво огледало".

- Има ли порада в медиите, наречена "ресорен журналист"?


- Да, има. Но това ги ограничава в работата им до известна степен. Мисля, че всеки човек трябва да се стреми да излиза извън рамките на познатото му, за да се развива – и в работата и в живота.

- Кое определи твоят ресор?


- В 99% от случаите ресорът ти се "определя" абсолютно случайно, в началото, имам предвид. Зависи най-вече от моментната нужда на изданието. И с мен стана по същия начин. Моят ресор – строителство, се определи до известна степен от времето, в което навлязох в професията – в годините на имотния бум. Тогава започнах да пиша за едно англоезично списание за български имоти.

- Клубът на младия журналист те привлече?


- С амбицията да се променя, да съм в крак с новите тенденции и настроения.

- А как разбра за нас и СБЖ?


- От теб.


- Има едно твърдение, че е най-безумно да се завършва специалност Журналистика и, че това е най-безперсективната професия в 21-ви век? Как ще го обориш?

- Още на първите лекции в първи курс във Факултета по журналистика преподавателите ще ви кажат: журналистика по скамейките не се прави. Т.е. занаятът може да се научи само с практиката.

Разбира се, общата култура, езиковата култура и т.н. са много важни  и никак не са излишни няколко години, в които да подготвиш ума си, да четеш наистина много.

Не смятам, че е безумно, а че трябва да се обръща същото количество внимание на практическите упражнения, на стажовете, на всеки шанс да се докоснеш до работата "на терен". А професията на журналиста ще просъществува под една или друга форма, в това съм сигурна, затова не смятам, че е безперспективна.

- Най- доброто оръжие на журналиската?

- Да поставя под въпрос всичко, да дава алтернатива.

- Съществува ли цензура в медиите? Вашият главен редактор първа писа, че в кариерата си на журналист за първи път е свидетел на такъв тип писмо от министър-председател и че медийната политиката на Бойко Борисов е зле прикрита демагогия

- Ако кажа, че не съществува, ще е смешно. Ако журналистиката се отдалечи от модела си, ориентиран само към печалбата, това би помогнало значително. Особено що се отнася до корпоративните медийни структури, които задушават традиционните медии.

В същото време цензурата не ме притеснява, особено в  светлината на все по-широката достъпност на "алтернативни“ новинарски източници, на интернет издания, които повишават съзнанието на хората, че историите, които тиражират традиционните медии , или се отразяват неадекватно, или се премълчават истинските новини.

- За какво пишат и говорят журналистите на Mediapool?

- За всичко актуално, разбира се.

- Кога да очакваме нещо ново в Mediapool


- Стремим се да сме различни всеки ден, но ако питаш за някакви по-мащабни промени – и това ще дойде, но не мога да кажа кога.

- Твоето мото?


- "The only way to predict the future is to create it"

- Имаш ли препоръки към новия ни сайт?


- Имам усещането, че сте на прав път, продължавайте в същия дух. 


 

Сподели в
 

Представяме списъка на новоприети членове на СБЖ, предложени от дружествата, а също и на възстановени членове и нови дружества

18.12.2020/15:27

Във връзка с внасянето в НС от Веджи Рашидов на промени в Закона за радиото и телевизията, отнасящи се до обществените медии, които не са обсъждани в публичното медийното пространство, председателският съвет на СБЖ в БНТ предлага на УС на СБЖ да излезе с официална декларация, в която да изрази своето категорично несъгласие с внесените промени преди те да са били обект на широко обществено обсъждане.

14.07.2020/14:06

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:38

Днес, 10 февруари 2020 г., Комисията по организационните въпроси към СБЖ проведе заседание при дневен ред:

10.02.2020/16:36
 

Цели и задачи

Съюзът на българските журналисти е доброволно сдружение на българските журналисти за защита на техните професионални, социални и синдикални права и интереси. Дейността на Съюза на българските журналисти е насочена към свободното упражняване на правото да се търси, получава и разпространява информация, на правото свободно да се изразява и разпространява мнение, както и към недопускането на цензура.

Дружества

Дейност

Съюзът на българските журналисти извършва дейности за развитието на професионалната журналистика, прилагането на установените професионални стандарти и етични правила, защита на професионалните, социалните и синдикалните права на българските журналисти, решаване на проблемите, свързани с условията на труд и трудовите отношения, сигнализиране на компетентните органи за нарушения на трудовото и социалното законодателство и др.

Документи

Правна консултация

Директно във вашия и-мейл ще получите отговор на зададените от вас въпроси. Тук ще намерите и материали на правна тематика, предоставени от нашия юридически консултант Весела Василева. Пишете ни! Попълнете формата за запитване.

Членство

Член на Съюза на българските журналисти може да бъде български гражданин, който не по-малко от две години упражнява журналистическа професия, приема и спазва Устава на СБЖ и приетите от Общото събрание на сдружението Правила на журналистическа етика.

Ръководство на СБЖ

Върховен орган на Съюза на българските журналисти е Общото събрание. Управителен орган на СБЖ е Управителният съвет.

Съюзен живот

Решения на УС на СБЖ

Комисии

К О Н Т Р О Л Е Н    С Ъ В Е Т   И    К О М И С И И    Н А    С Б Ж,    И З Б Р А Н И   П Р Е З   2 0 2 0   КОНТРОЛЕН СЪВЕТ НА

Общо събрание - 14.03.2015

Пазете децата на пътя

Законодателни инициативи на СБЖ

СБЖ внесе в Народното събрание предложения за законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд. Целта им е да гарантират по-голяма сигурност на журналистите, да помогнат за закрила на медийната среда чрез нов механизъм за подкрепа на печатните издания.
Предложенията и мотивите за тях могат да се видят тук.

19 септември 2018: Европейски ден без загинали на пътя

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-възрастният според Гинес 97-годишен радиоводещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 40 гости

Бързи връзки