Безследно изчезна журналистът Василий Климентиев в Украйна

20.08.2010 /21:35 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Украинската полиция издирва без успех изчезналия на 11 август журналист Василий Климентиев, главен редактор на в. "Новий Стил", известен с критиките си срещу правораздавателните органи, съобщи vesti.bg.

След като редица украински медии и световните информационни агенции пишат от седмица за това, днес изявление направи и вътрешният министър Анатолий Могильов.

Василий Климентиев, който разследва главно случаи на корупция в източния регион Харков, изчезнал на 11 август, когато напуснал дома си с неидентифициран мъж, уточнява милицията.

Клементиев излязал същата вечер от дома си да снима вилните имоти на високопоставен харковски чиновник, твърдят негови приятели.

На 18 август в Печенежкия язовир бяха открити в лодка ключовете от дома и мобилния телефон на изчезналия. Открил ги е местен жител. Недалеч от лодката намерили труп на неизвестен мъж, допълва украинският kharkov.ua.

Могильов обясни, че полицията не изключва изчезването на Климентиев да е свързано с журналистическата му дейност. "Лично контролирам случая. Цялостните операции по издирването му са в ход", допълни вътрешният министър.

Президентът Виктор Янукович заяви, че лично поема контрола над случая, и призова висшите правораздавателни власти в страната "да направят всичко възможно и невъзможно", за да открият Климентиев, отбелязва АП.

Базираният в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите изрази по-рано тази седмица опасенията си за състоянието на Климентиев и призова властите в Харков да извършат цялостно разследване.

Предполага се, че Климентиев е бил заплашен, след като отказал подкуп, за да спре публикуването на разследване за местен прокурор, обвинен в получаване на подкупи за прекратяването на наказателни дела.

Украински групи за свобода на медиите се оплакват от нарастващата цензура и нападенията, в това число и опитите за физическа разправа, срещу представители на медиите, след като през февруари президентът Янукович зае мястото на либералния прозападен политик Виктор Юшченко, посочва Ройтерс.

Според приятели на Климентиев още от първите броеве на вестника през 2004 г. той постоянно е бил заплашван по телефона, а през 2008 г. му е бил организиран автомобилен инцидент. В последните години журналистът никога не е излизал сам от дома си.

Украинската опозиция се съмнява в обективността на разследването, което води милицията в Харков, и настоява работата да бъде възложена на следователи от други райони.

В своите публикации Климентиев изобличавал и корумпирани служители от милицията. Според зам.-главния редактор на "Новий стил" Пьотр Матвиенко изчезването на колегата му много прилича на неразкритото и до днес убийство на журналиста Георгий Гонгадзе.

"От тогава изминаха почти 10 години. Обществено-политическата ситуация много прилича на тогавашната. Има настъпление срещу правата на печата и на журналистите. Тогава при президента Кучма, сега - при новата власт - журналистите се оплакват. Това са звена от една и съща верига", заяви Матвиенко.

Гонгадзе, ръководител на интернет изданието "Украинская правда", беше отвлечен и убит от милиционери през септември 2000 г. Убийците бяха осъдени, но поръчителите и до днес остават неизвестни.

Обезглавеното и обгорено тяло на Гонгадзе бе открито край Киев през септември 2000 г., докато вътрешен министър бе Юрий Кравченко, който през 2005 г. се самоуби часове, преди да бъде разпитан във връзка с убийството.


 

Сподели в
 

Европейската комисия отправи втора покана за представяне на предложения за съфинансираната от ЕС система за наблюдение на собствеността на медиите. Тази покана ще допълни текущия първи пилотен проект и ще осигури база данни за собствеността на медиите в останалите 12 държави членки, които не са обхванати от първото издание.

18.10.2021/17:48

Сръбската прогресивна партия в лицето на нейния председател Александър Вучич, е редактор на всички водещи таблоиди в страната. В тях не се появява критичен текст за него от идването му на власт през 2012 г., пише сръбският „Данас".

18.10.2021/08:52

Въпреки апела на СЖР да бъдат преразгледани причините за включването в регистъра на обявените за чуждестранни агенти медии от Министерство на правосъдието на Руската федерация, още две електронни издания попълниха бройката му. Това са "Москоу диджитал медиа" с издател Republic и "РС-Балт", което се явява юридическо лице на изданието "Росбалт"

16.10.2021/21:07

Социалните медии са новата „столица на модната журналистика“, а бумът е заради онлайн пространството.

16.10.2021/12:02

Да бъдат приети регламенти за прекратяването още на ранен етап на т.нар. „дела шамари“ срещу журналисти, както и налагане на санкции срещу ищците при определени случаи.

15.10.2021/16:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Академичната монография на гл. ас. д-р Мая Василева от Катедра “Комуникация и аудиовизуална продукция” в ФЖМК в СУ “Св. Климент Охридски”, озаглавена “Ерата на вечерното токшоу: Продуциране на вечерно токшоу за онлайн платформи”, бе представена в литературен клуб "Перото". Предлагаме експозето на проф. д-р Маргарита Пешева за монографията.

11.10.2021 /13:44 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

В сезона на Нобеловите награда стана известно, че Нобелова награда за мир се присъжда на филипинската журналистка Мария Реса и главния редактор на руския вестник „Новая газета“ Дмитрий Муратов. Двамата са номинирани за престижното отличие от Норвежкия Нобелов комитет за тяхната борба за свободата на словото. Също така те представляват и всички журналисти, които чрез борбата за запазването на мира отстояват демокрацията и свободата на словото.

09.10.2021 /20:08 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки