Иран забрани медиите да споменават лидерите на опозицията

24.08.2010 /11:38 | Автор : "Гардиън" Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иранските медии получиха забрана да публикуват имената и снимки на лидерите на опозиционното Зелено движение, пише "Гардиън", като се позовава на поверителна заповед, цитиран от БТА.

Наредбата, издадена от Министерството на културата и ислямското напътствие на 18 август, носи печати "Строго секретно" и "Спешно". Тя е разпратена до главните редактори на вестниците и новинарските агенции.

Забранява им се да публикуват каквито и да било новини за победените кандидати в оспорваните президентски избори през 2009 г. Мир Хосейн Мусави и Мехди Керуби, както и за бившия президент реформатор Мохамад Хатами.

Опозицион
ен сайт публикува копие на писмото, което гласи:

"Основната задача на медиите е да поддържат обществото и общественото мнение спокойни. Властите имат съображения срещу публикуването на новини, снимки и речи на Мир Хосейн Мусави, Мехди Керуби и Мохамад Хатами.


В тази връзка, съгласно чл. 5, ал. 2 от Закона за печата, публикуването на новини, снимки и репортажи за тези хора се забранява". Ирански журналист, който работи за правителствен вестник и пожела да остане анонимен, разкри пред "Гардиън":

"Скоро след изборите миналата година всички вестници, които упорито публикуваха новини или репортажи за опозиционните лидери, бяха закрити. Така, след известно време, над медиите в Иран надвисна неписано правило. Настъпи автоцензура, при която никой журналист не се осмеляваше дори да споменава имената на опозиционните лидери пред своите редактори, камо ли да публикува някакви материали за тях".

Според цитирания журналист медиите имат право, вместо да назовават конкретно лидерите на опозицията, да използват термина "лидери на подривната дейност", който първоначално беше употребен от върховния водач аятолах Али Хаменей.

Аятолахът, който държи върховната власт в Иран, никога не е осъждал опозиционните лидери конкретно, по име.

"За нас всяка новина за Зеленото движение все едно не се е случила. Шокиращо е да знаеш, че дори според действащата конституция на Иран цензурата е забранена, а културното министерство няма правомощията да изпраща такива писма. Но няма как да се оплачем. Оплаче ли се някой, вестникът веднага ще бъде спрян", коментира журналистът.

Миналата седмица Иран затвори финансовия вестник "Азия" и суспендира разрешителното за издаване на списанията "Сепидар" и "Парасту".

След оспорваните избори от миналия юни Иран закри
8 вестника, сред които най-влиятелното реформистко издание "Етемад", и хвърли в затвора над 100 журналисти и блогъри. Най-малко

65 все още са зад решетките, по данни на базирания в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите. Иран е затворил най-много журналисти в света след 1996 г. Почти всички опозиционни вестници са закрити, а достъпът до
сайтовете им е блокиран.

Сподели в
 

Европейската комисия отправи втора покана за представяне на предложения за съфинансираната от ЕС система за наблюдение на собствеността на медиите. Тази покана ще допълни текущия първи пилотен проект и ще осигури база данни за собствеността на медиите в останалите 12 държави членки, които не са обхванати от първото издание.

18.10.2021/17:48

Сръбската прогресивна партия в лицето на нейния председател Александър Вучич, е редактор на всички водещи таблоиди в страната. В тях не се появява критичен текст за него от идването му на власт през 2012 г., пише сръбският „Данас".

18.10.2021/08:52

Въпреки апела на СЖР да бъдат преразгледани причините за включването в регистъра на обявените за чуждестранни агенти медии от Министерство на правосъдието на Руската федерация, още две електронни издания попълниха бройката му. Това са "Москоу диджитал медиа" с издател Republic и "РС-Балт", което се явява юридическо лице на изданието "Росбалт"

16.10.2021/21:07

Социалните медии са новата „столица на модната журналистика“, а бумът е заради онлайн пространството.

16.10.2021/12:02

Да бъдат приети регламенти за прекратяването още на ранен етап на т.нар. „дела шамари“ срещу журналисти, както и налагане на санкции срещу ищците при определени случаи.

15.10.2021/16:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Академичната монография на гл. ас. д-р Мая Василева от Катедра “Комуникация и аудиовизуална продукция” в ФЖМК в СУ “Св. Климент Охридски”, озаглавена “Ерата на вечерното токшоу: Продуциране на вечерно токшоу за онлайн платформи”, бе представена в литературен клуб "Перото". Предлагаме експозето на проф. д-р Маргарита Пешева за монографията.

11.10.2021 /13:44 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

В сезона на Нобеловите награда стана известно, че Нобелова награда за мир се присъжда на филипинската журналистка Мария Реса и главния редактор на руския вестник „Новая газета“ Дмитрий Муратов. Двамата са номинирани за престижното отличие от Норвежкия Нобелов комитет за тяхната борба за свободата на словото. Също така те представляват и всички журналисти, които чрез борбата за запазването на мира отстояват демокрацията и свободата на словото.

09.10.2021 /20:08 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки