Няма корица на списание Vogue с Хитлер и Ева Браун
  • 18.08.2022 10:36

Фотосесията на украинския президент Володимир Зеленски и съпругата му Олена Зеленска за известното модно списание Vogue предизвика разнопосочни коментари и доведе до различни критични отзиви, поставяйки въпроса дали е етично да се прави в момент, когато хиляди украински войници умират по бойните полета, а стотици градове са бомбардирани от руските сили.

Адвокатите на Асандж с жалба срещу ЦРУ и ексшефа му Майк Помпео за шпиониране
  • 16.08.2022 11:43

Американските адвокати на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж обявиха, че внасят жалба срещу ЦРУ и неговия бивш директор Майк Помпео с обвинението, че разузнавателната централа е записвала техните разговори и е копирала съдържанието на техните телефони и компютри, предаде Франс прес.

Нова директива освобождава печатните произведения от ДДС
  • 16.08.2022 11:41

Книгите са сред привилегированите  продукти, за които вече може свободно да се приложи нулев данък добавена стойност (ДДС) в страните членки на Европейския съюз (ЕС), след като Съветът по икономически и финансови въпроси (ECOFIN) прие нова директива, изменяща Директива 2006/112/ЕО относно ставките на данъка за добавената стойност.

Обявяват нови грантове за разследваща екологична журналистика
  • 16.08.2022 09:05

Journalismfund.eu  обяви нови грантове за разследваща журналистика, свързана с екологични проблеми. 

Калифорнийската забрана на „пристрастяващите“ социални медии се провали
  • 16.08.2022 07:55

Предложение да се позволи на родители да завеждат дела за пристрастяващи функции на социалните медии не можа да мине в законодателния орган на Калифорния, съобщава The Verge. Законопроектът AB 2408 не успя да премине през комисия за пълно гласуване в Сената на щата. Това поне временно слага край на противоречивия натиск за увеличаване на отговорността на социалните медии в щата - все по-често срещана практика сред законодателите.

В кадър на репортаж от плажа в Барселона влезе кражба на чанта на плажуващ
  • 15.08.2022 15:24

Докато репортерът интервюира чуждестранен турист, хвалещ плажа в главния каталунски град, камерата улавя на заден план кражба на чанта, чийто собственик се появява по-късно разтревожен.

Германски журналист алармира за отношението на Лиз Тръс към медиите
  • 15.08.2022 14:38

Публицистът Хендрик Цьорнер коментира критично поведението спрямо журналисти и медии на кандидатката с най-много шансове за премиерския пост в Обединеното кралство, сравнявайки нейния подход с този на бившия американски президент Доналд Тръмп.

Нападението срещу Салман Рушди напомни за атаките срещу карикатуристите Вестергор и Вилкс и срещу “Шарли ебдо"
  • 15.08.2022 08:27

Нападението срещу Салман Рушди, срещу когото има издадена иранска фетва заради творбата му “Сатанински строфи", съживи спомени за други атаки или опити за нападения в последните двайсет години поради сходни причини.

И Джоан К. Роулинг заплашена след коментар в подкрепа на Салман Рушди
  • 15.08.2022 07:37

Полицията в Шотландия съобщи, че разследва сигнал за "онлайн заплаха", отправена срещу писателката Дж.К.Роулинг след нейна публикация в Туитър, с която заклеймява нападението срещу Салман Рушди, съобщиха Ройтерс и АФП.

Пакистанското МВР отне лиценза на телевизия ARY News
  • 14.08.2022 08:27

Причината е излъчено от популярната телевизия интервю със съратник на сваления премиер Имран Хан. Пакистанският федерален съюз на журналистите (PFUJ) предупреди, че извежда членовете си на протест пред парламента заради спирането на ARY News, което ще остави на улицата около 4000 журналисти.