С. Стоянов: Желая на колегите журналисти от СБЖ да бъдат все така независими

16.02.2011 /14:05 | Автор : Андрей Велчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Сайтът на СБЖ за кратко време се превърна в център на актуална медийна информация и се радвам на усилията, които се полагат за развитието му. Сигурен съм, че той ще се превърне и в посещаван от PR специалистите медиен портал, казва в своето специално интервю председателят на Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО).

Усещате ли се известно преекспониране на вашата професия. Когато за всяка по-необяснима постъпка или действие някой казва – абе остави го, това е PR. Имате ли усещането, че PR е нещо модерно?

Връзките с обществеността (PR) е сравнително млада професия в България – развива се през последните 20 години, като професионално е активна през последните 10-12 години. В наши дни мениджърите на компаниите и организациите са убедени, че връзките с медиите и чрез тях с клиентите, партньорите и всеки, който е заинтересуван, са важни и първостепенни. Невинаги обаче е било така. В периода, когато трябваше да убеждаваме нашите клиенти или мениджъри, че има нужда от активни публични комуникации, PR бе нещо непознато и донякъде тайнствено... В този период много хора бяха убедени, че PR е реклама и по-точно „безплатна реклама“, че работата с медиите се изчерпва да имаш добри лични контакти с журналистите и да пиеш редовно с тях кафе, и те та да славословят твоята компания. Разбира се имало е и практики, които са били неетични и срещу които БДВО се бори активно чрез своята Комисия по етика. Ако някой има съмнения, че PR дейности са неетични или някой PR специалист не спазва принципите на Етичния кодекс на ПР специалистите в България (http://www.bdvo.org/index.phtml?sec=1&sec3=7&part=0&sec4=15&pagenum=15) нека се обърне към нас.

Не мисля, че PR професията е преекспонирана – в наши дни имаме пред себе си необятния хоризонт на социалните мрежи и медии и целеви групи, които не се изчерпват единствено с колегите журналисти, а реално са са всички хора - лидери на мнения, обикновени хора и потребители, конкурентни и партньорски организации и др.

Как трябва да се допълват медиите и PR-ите?
 
PR специалистите и журналистите са равнопоставени партньори и добрата им съвместна работа е обусловена от много фактори.

Не е нужно да бъдем приятели с журналистите, за да си вършим качествено работата. По-скоро трябва да мислим с няколко хода напред – какво интересува журналистите днес, утре и след една година, да предоставяме подходящата информация, подготвена за конкретния журналист, медиа или специализирано издание, да „продуцираме“ новини и теми от интерес за нашите публики и да се опитваме да улесняваме напрегнатото ежедневие на медиите.

Ние сме открити и почтени към медиите и очакваме същото и от тях.
 
А как променят професията социалните медии?
 
Професията ни се развива бурно и експлозивно. Няколко от големите PR агенции в България създадоха дъщерни компании или специални поделения, които работят само с публичните комуникации в социални мрежи, онлайн и социални медии. Специализацията води до по-добър професионализъм и аз смятам, че това е успешния път. Вече във всяка голяма или средна компания или PR агенция има специалисти, които са опитни в работата с нови медии и полагат активни усилия да работят успешно с тях.
 
Социалните медии провокираха PR специалистите:
 
-        да профилират предоставяната информация или да комуникират с новите медии според техните интереси
-        да бъдат бързи и гъвкави
-        да не разчитат единствено на общоприетите и традиционни форми на комуникация
-        да бъдат още по-креативни
 
Какви са вашите планове за партньорство между СБЖ и БДВО?
 
И двете организации са едни от браншовите лидери сред журналистите и PR специалистите. И двете професии имат своите Етични кодекси и принципи, които градят тяхната независима и отговорна работа.
 
Ние можем и ще си партнираме в няколко насоки:
 
-        да могат PR специалистите и журналистите да се познават по-добре и да знаят за спецификите на работата на своите колеги
-        да обменяме информация и всичко, което е в интерес на една от двете професии да достига бързо до тях
-        да спазваме етичните принципи на работа
 
Вие приемате ли неписаното правило, че един PR трябва да е невидим?
 
Не мисля, че може да бъде дадена универсална рецепта. Понякога репутацията на една отлична PR агенция може да допринесе за доброто представяне на една компания или организация, и обратно.
Много често работата на PR специалиста е свързана с детайлите, с осъществяването на проекти и със следенето на публичното пространство – все дейности, които не са от публичен интерес.
Когато обаче ние заставаме в светлината на прожекторите пред нашите клиенти и нашите имена се споменават по-често от техните публични инициативи – това може би не е толкова добре.
Публичните комуникации трябва да водят до постигане на поставените цели и ако нашите клиенти са доволни – пътищата, за да успеем могат да бъдат различни.
 
Вашето пожелание към сайтът на СБЖ и СБЖ?
 
Искам да пожелая на колегите журналисти от СБЖ да бъдат все така независими, да работят в свободни от политически и икономически интереси медии, да бъдат успешния коректив на „силните на деня“ и да знаят, че ако хората им вярват.
 
Сайтът на СБЖ за кратко време се превърна в център на актуална медийна информация и се радвам на усилията, които се полагат за развитието му. Сигурен съм, че той ще се превърне и в посещаван от PR специалистите медиен портал.


Още по темата:
  • Стоян Стоянов, председател на БДВО, в първо интервю за СБЖ

    ПР специалистите и журналистите трябва да се познават, да бъдат партньори и да създават доверие помежду си. И в двете професии има голяма динамика – често се случва да прескачат журналисти в ПР професията и обратно, има много нови лица.
    Дата: 31.01.2011

  • БДВО избра за нов председател Стоян Стоянов

    Най-старата и влиятелна организация в сферата на комуникациите – Българско дружество за връзки с обществеността (БДВО), реализира първото си за годината събитие – редовното годишно отчетно-изборно събрание за всички членове на Дружеството.

Сподели в
 

Американският Knight Center ще проведе безплатен онлайн обучителен курс на тема "Цифрови разследвания за журналисти: как да проследяваме цифровата диря на хора и организации" от 5 октомври до 1 ноември 2020 г.

23.09.2020/12:00

Първите 20 години на Михаил Вешим тънат в неизвестност. Никой нищо не е чувал за тях. Самият той твърди, че е бил послушно дете и старателен ученик, но никой не му се връзва.

21.09.2020/09:01

Детският журналистически клуб "Кандилце" при Православния информационен център в Благоевград възобновява занятията през октомври, съобщава blagoevgrad.utre.bg.

18.09.2020/15:22

Видни личности се включиха в кампания за бойкот на фейсбук и инстаграм, за да принудят най-голямата компания за социални медии да ограничи разпространението на езика на омразата и пропагандата, съобщи АП.

17.09.2020/14:05

Специално звено на словашката полиция арестува трима известни съдии и двама предполагаеми техни съучастници по подозрение в корупция, предаде ДПА.

15.09.2020/16:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки