Начало
 
 

Сайтът на фондация „Европа и светът“ навърши 5 години

27.09.2020 /16:57 | Източник: СБЖ/www.evropaworld.eu Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналистическото семейство Гергина и Владимир Дворецки са създатели на фондацията и сайта "Европа и светът"

Със закъснение от 6 месеца заради пандемията, на 24 септември т.г. беше отбелязана 5-годишнината на информационния сайт www.evropaworld.eu на фондация "Европа и светът". Поздравления към основаните от журналистите Гергина и Владимир Дворецки фондация и сайт поднесе и председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

Тържеството се състоя в Чешкия център в София, където фондацията и друг път е организирала свои прояви. Сайтът съществува в интернет от 12 март 2015 г. В него освен информации за дейностите на фондацията се публикуват материали в областта на културата, изкуството, образованието, бизнеса, междукултурния диалог. Постоянно присъстват и темите за Европейския съюз и Съвета на Европа.

„Европа и светът“ е семейна фондация с председател Гергина Дворецка, дългогодишна журналистка в БНР и член на СБЖ. В екипа са нейният съпруг Владимир Дворецки - също журналист, и синът им Боби, магистър по скандинавистика.

Сайтът се поддържа изцяло с техни лични средства – на него няма реклами, не се ползват грантове. За годишнината на www.evropaworld.eu бяха поканени негови автори и герои на публикации, приятели, съмишленици.

Почетен гост на честването беше Н. Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко у нас, която получи отличие от фондацията за активно партньорство. Друга важна причина „Европа и светът“ да изрази уважението си към мароканската посланичка е подкрепата, която тя оказва на български таланти и културни инициативи. Н.Пр. Ел Мидауи е представена в рубриката „Мисия Меценат” на сайта. Посланичката беше придружена от своя съпруг г-н ШайбЛалу и други представители на посолството.

На тържеството присъстваха също Н. Пр. Мануел Корчек, посланик на Словакия в София, консулката в Словашкото посолство Ивана Максфелдова, както и представители на посолствата на Белгия, Ирландия, Финландия, Регионалния център на Международната организация на Франкофонията за Централна и Източна Европа (CREFECO), Бюрото за международни връзки на община Виена в София и др.

Празника уважиха преизбраната наскоро за председател на СБЖ Снежана Тодоров, доц. д-р Георги Жечев, ръководител на катедра „Романистика“ при СУ „Св. Климент Охридски“, Вяра Любенова, председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език, Владимир Данчев, председател на Българо-финландското дружество за приятелство, Мария Тодорова от Управителния съвет на същото дружество, поетесата Мая Панайотова, която от години живее в Белгия със съпруга си, видният българист проф. Раймонд Детрез, издателят и литературен критик Пламен Тотев, поетът и преводач Хайри Хамдан, преводачите Анета Данчева-Манолова и Андрей Манолов, Снежина Здравкова и Зорница Китинска, журналистите Ася Чанева от БНР, Екатерина Павлова, главен редактор на сайта „Дипломатически спектър“ и съпредседател на сдружение „Спектър 21 век“, Лъчезар Лозанов, Васил Чобанов, ръководител на пресцентъра на Българска търговско-промишлена палата, Станислава Пекова, главен редактор на сп. „Черно и бяло”, и Красимир Пеков, който направи много снимки от събитието и др.

Директорката на Чешкия център г-жа Дагмар Остранска не успя да присъства, тъй като не беше в София, но изпрати предварително своите поздравления и пожелания за успех. Екипът на Центъра беше достойно представен от Силвия Дерибеева и поетесата Димана Иванова, която отскоро е в неговия състав.

В началото и в края на празника прозвучаха музикални изпълнения на двамата поети и музиканти Иван Христов (кавал) и Петър Чухов (китара), които също са представяни на сайта.

Основен акцент в програмата беше връчването на отличия на най-активните автори и партньори на www.evropaworld.eu през изминалите 5 години.

Почетни плакети получиха автори, които напълно безвъзмездно предоставят своите материали за публикуване, знаейки, че сайтът се самоиздържа:

- Здравка Михайлова, преводачка от гръцки език и журналистка, авторка на над 40 материала, благодарение на които читателите имат възможност да се запознаят с творчеството на много гръцки и кипърски поети и писатели.
- Асен Милчев, преводач от словашки, журналист и писател, който обогатява сайта със свои преводи, рецензии за словашки книги и отзиви за литературни събития.
- Галя Кларк, журналистка и писателка, която от 10 години живее със семейството си в Норфолк, Обединеното кралство. На сайта са публикувани 10 от разказите й, както и нейни журналистически находки.

Като най-активни партньори на фондация „Европа и светът“ отличия получиха:

Академичен хор „Св. Параскева“ при Националната художествена академия с диригент д-р Галина Луканова. Представители на хора участват безвъзмездно със свои изпълнения в почти всички събития на фондацията ни. На връчването на отличието присъства и младият композитор и пианист Марио Йоцов, който също е от състава на хора. Двамата с д-р Галина Луканова са представяни в рубриката „Таланти“ на сайта.

Отличие като активен партньор получава и доц. д-р Рени Йотова, която от 1 октомври т.г. е назначена за Представител на Международната организация на Франкофонията за преподаването на френски език в Дакар, Сенегал. Доц. Йотова е била активен партньор в редица прояви, организирани от фондация „Европа и светът“, в които постоянно присъстват франкофонски акценти.

С нейно съдействие вече трета година се осъществява проект с Международната организация на Франкофонията и рубриката Francophonie на сайта – една от малкото в българското медийно пространство, в която се публикуват материали на френскиезик.

Поради служебни ангажименти в чужбина Здравка Михайлова и доц. д-р Рени Йотова нe можаха да участват в събитието. Те ще получат своите плакети отделно, както това стана с Галя Кларк при краткия й престой в София през лятото. На тържеството в Чешкия център обаче дойде съпругът на Галя, британският бизнесмен и писател Дейвид Кларк, както и брат й Валери Кирилов, които също са автори на сайта.

Кулминация на вечерта беше връчването на почетния плакет на Н. Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България. С фондация „Европа и светът“ я свързва плодотворно сътрудничество като организирането на две Вечери на мароканската поезия, за първата от които тя предостави своята резиденция в София, а втората се състоя в клуб „Журналист“ на СБЖ.

Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи не само всеотдайно подкрепя български и международни инициативи в областта на културата и изкуството, но неуморно пътува из страната ни, за да я опознае.Тя участва в традиционните годишни фестивали в София, Пловдив, Казанлък, Габрово, Трявна, Благоевград, Троян, Белица, Борино, Баните, Самоков, Момчиловци, Рибново, Созопол, Мадан, Габрово, Велико Търново, Нова Махала и др. В нейно лице България има искрен приятел с огромно сърце.

При връчването на отличието от името на фондация „Европа и светът“ Гергина Дворецка й подари и реплики на предмети от тракийски съкровища, намерени в българските земи – късче от историята и културата на България.

Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи е председател на Групата на франкофонските посланици, акредитирани в България – франкофонията също е свързваща нишка между нея и фондация „Европа и светът“. Неслучайно посланичката произнесе своето слово след получаването на отличието си на френски език. Тя изрази радостта си от сътрудничеството с фондацията и припомни важни моменти от общуването между двата ни народа и техните култури.

Подаръкът на Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи за 5-годишнината на сайта www.evropaworld.eu беше картина от мароканската художничка Амал Ел Яяуил, която живее в Катар. Тя е активистка на Съвета на мароканките по света и беше в България през януари т.г. на първия дипломатически културен салон, организиран в резиденцията на Н.Пр. Закиа Ел Мидауи.

В края на тържеството Владимир Дворецки от екипа на фондация „Европа и светът” припомни за скъпи приятели и герои от публикации на сайта, които вече не са сред нас, като проф. Александър Федотов, проф. Владимир Трендафилов, композиторът Кирил Ламбов, художничката Нина Златева.

В приветствието си за 5-годишнината на сайтаг-жа Снежана Тодорова, председател на СБЖ, благодари за изказаната искрена почит към нейния безвреме напуснал този свят талантлив съпруг проф. Александър Федотов. Тя поздрави сайта за полезната му дейност и припомни, че за авторските си материали, публикувани на него, главният му редактор Гергина Дворецка е била удостоена с най-високото отличие на СБЖ „Златно перо“.

С приветствени думи към екипа на фондация „Европа и светът“ се обърнаха проф. Анна Кръстева от НБУ, една от най-активните франкофонки в България, чиито изяви също неведнъж са отразявани на сайта, и София Шигаева-Митреска, директор на Центъра за азербайджански език и култура при Софийския университет, за чиято дейност ww.evropaworld.eu редовно информира читателите си.

По време на събитието в Чешкия център беше обособен марокански кът, в който след приключване на тържеството гостите можаха да опитат специалитети от вълшебната мароканска кухня и да пият традиционния марокански чай, любезно предоставени от посолството на Кралство Мароко в София.

Екипът на фондация „Европа и светът“ почерпи присъстващите с българско вино.

Снимки: Красимир Пеков

Сподели в
 

На 13 ноември по покана на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България в СБЖ ще гостува посланикът на Испания, който ще отговори на журналистически въпроси по актуални теми с акцент върху 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни. Ще бъдат засегнати също проблеми като пандемията на Covid-19 и свободата на медиите. Ето какво сподели Н. Пр. Алехандо Поланко в специално интервю за сайта на СБЖ.

23.10.2020/06:30

„Поет, белетрист, публицист, преводач. С подадине*. Общественик и родолюбец. От онези, които днес почти не се срещат. Със слово – огън и меч. Човек, приел родовото изгнаничество като собствен смисъл и съдба. За него „родината се бе установила в пределите на човека и го правеше безкраен“ („Възречени от Манастър“). С тези думи д-р Елена Алекова откри вечерта, посветена на 85-годишнината на Никола Инджов, състояла се в клуб “Журналист“ в СБЖ под мотото „Живея дълго, дълго светя“.

19.10.2020/18:01

Журналисти с ракети от 18 медии излязоха на тенис-корта за 37-ото си държавно първенство. Тодор Попов и Йоана Андреева са двойни победители. Доайените доказват, че за този спорт няма възраст. В чии ръце е бъдещето на журналистическия тенис?

13.10.2020/15:51

В инициативата, която ще е с фокус върху журналистическите организации в Югоизточна Европа и Турция, са поканени да участват членуващите в Европейската федерация на журналистите професионални съюзи и асоциации.

11.10.2020/20:36

„Как може да помогне ЕС? Чува ли ни Европа?” - това са темите на онлайн дискусията за състоянието на медиите у нас, в която на 12 октомври ще се включи зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова, самата Йончева, представители на ЕП, Съвета на Европа, „Репортери без граници”, български журналисти и медийни дейци, сред тях и коментаторката на „Барикада” и отговорна редакторка на сайта на СБЖ Къдринка Къдринова.

07.10.2020/17:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки