Начало
 
 

Авторски тандем на българка и испанец победи в конкурса за пиеса на НБУ

11.03.2021 /18:36 | Източник: kulturni-novini.info Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мартина Новакова (онлайн, на екрана) и ректорът на НБУ проф. Пламен Дойнов

„Урок по самота“ на Мартина Новакова и Мигел Валентин е победителят в Конкурс за нова пиеса ´2021 на Нов български университет.

Драматургичният текст на българо-испанския литературен тандем Мартина Новакова и Мигел Валентин "Урок по самота" спечели петото, юбилейно издание на Конкурс за нова пиеса на Нов български университет на тема "Свободата", съобщава kulturni-novini.info.

„Нов български университет е място, което сбъдва мечти и събира хората, които искат да работят заедно, да се чуват взаимно, да създават среда“. С тези думи Ректорът на НБУ проф. Пламен Дойнов, д.н., се обърна към финалистите в Конкурс за нова пиеса и посочи мотивите на журито, с председател проф. Виолета Дечева, д.н., за избора на победител: „За свободата, с която се движи тази пиеса в драматургичната форма и градското пространство.“

Победителят Мартина Новакова благодари на журито за оценката: „Тази пиеса е един скок към свободата. Цялото това преживяване, оставя след себе си много надежда, че можем да пишем за това, което най-много ни вълнува и вълнува тези, до които стига.“ Тя работи върху текста си „Урок по самота“ заедно с испанския автор Мигел Валентин.

Седем млади драматурзи от България, Испания и Северна Македония редактираха през последните дни своите текстове на тема „Свободата“ под менторството на писателя и драматург Георги Господинов в Лабораторията за писане на пиеси. Мартина Новакова и Мигел Валентин с „Урок по самота“, Митко Бояджийски със „С човешко лице“, Деница Пенчева с „Богоявление“, Кристина Беломорска с „EXODUS: Отвътре-навън“, Владо Трифонов с „Нещастен син на некадърно време“, Мая Кисьова с „Моят театър. Един урок на Сара Бернар“ и Калина Терзийска с „Ейяфятлайокутл“.

На церемонията в НБУ Георги Господинов се обърна към авторите: „Не спирайте да се вълнувате, докато създавате пиесите си, защото само вълнението предизвиква вълнение. Създайте общност, с която да говорите за театър, за писане, за тенденции. Приемете правото си на провал. Особено вие, които започвате да пишете сега. Имате право на провал, имате право на грешки и това трябва да ви освободи, за да направите нещо различно. Дори и да се провалите с трясък.“

Председателят на журито на Конкурс за нова пиеса проф. Виолета Дечева, д.н., подчерта, че Лабораторията е уникален формат за България, който дава възможност на младите драматурзи да работят една седмица с изявено лице от света на литературата и по този начин да осъществят връзката между знанието.

„Тази година темата е от онези, които са сводовете на нашето съществуване. Годината, която изпратихме беше година, която ни изправи фронтално пред тази тема за човешкото съществуване - какво е за нас свободата. Каква е нейната ценност в нашия живот.“.

Авторът на наградената творба получи диплом и парична награда от Ректора на НБУ. Пиесите, достигнали до финала на Конкурса, ще бъдат публикувани в специално създадена поредица на Издателството на НБУ.

Конкурсът се осъществява с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Нов български университет.

Сподели в
 

Регионалният исторически музей в Хасково подготви първа по рода си изложба на дигитално възстановени 3D модели на културно-исторически обекти, така както са изглеждали преди векове. Макетите, изработени с 3D скенер и 3D принтер, са на забележителности в Хасковска област и в турския вилает Къркларели.

27.09.2021/20:01

В тандем с Бинка Желязкова създават филмите "А бяхме млади”, “Голямото нощно къпане”, “Животът си тече тихо”, “Басейнът” и др.

25.09.2021/22:39

На 25 септември от 14.00 ч. в галерия „София” за 32-и път в България се откриват Дните на японската култура с подкрепата на Посолството на Япония у нас и клуб „Приятели на Япония в България - Нихон Томоно Кай”. Традиционно участват членове на Сдружение за икебана „Кагецу” и Столична библиотека.

24.09.2021/18:37

Настоящата учебна година Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици в Плевен посрещна с името на новия си патрон – писателя Димитър Димов.

24.09.2021/12:29

Отличието бе връчено на писателя от президента Румен Радев на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов" на 22 септември вечерта.

23.09.2021/09:40

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Уродливият образ на жълтата преса, обрисуван още преди повече от век с жлъчен хумор от патриарха на българската литература, е болезнено разпознаваем и днес в част от медийния ни пейзаж. Нека сверим отново професионалните си координати с погледа на класика...

22.09.2021 /12:29 | Източник: anapest.org/vbox7.com

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

Символно и логично точно на днешния Ден на Независимостта на България отбелязваме и 100-годишнината от отлитането във вечността на патриарха на българската литература Иван Вазов

22.09.2021 /13:06

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

 Мнения

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки