ВСУ „Черноризец Храбър“ и БТА договарят партньорство

04.04.2021 /14:27 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кирил Вълчев поздравява проф. д-р Петър Христов

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ и БТА ще си партнират по стратегически теми, касаещи образованието и културата, и представянето им в България и пред света.

Агенцията ще бъде медиен партньор в отбелязването на 30-годишнина на ВСУ „Черноризец Храбър“. Генералният директор на БТА Кирил Вълчев прие поканата да изнесе публична лекция и да води майсторски клас пред студентите на университета.

Това бе договорено на среща между академичното ръководство и генералния директор на националната информационна агенцията при посещението му в университета.

Между Стратегията за развитие на ВСУ „Черноризец Храбър“ и Концепцията за БТА има допирни точки, по които можем успешно да си партнираме, каза проф. д.ик.н. Анна Недялкова – председател на Настоятелството на университета.

Това са въпросите за интернационализация на системата на образованието, науката и изследванията, за доверието като конкурентно предимство и за създаването на съдържание по актуални теми като кръгова икономика, киберсигурност, криминалистика, архитектурата и градове за хората, предприемачеството, културен туризъм.

ВСУ „Черноризец Храбър“, като частен университет, е задължен да предлага уникален образователен продукт и да поддържа качеството на образованието на най-високо ниво, допълни ректорът - проф. д-р Петър Христов. Президентът доц. д-р Красимир Недялков сподели виждането си за съвместната работа в интерес на науката в България.

От своя страна Кирил Вълчев отбеляза, че БТА има дългогодишно успешно партньорство с Варненския свободен университет. Той покани талантливите студенти на ВСУ „Черноризец Храбър“ от североизточния и от родопския регион да провеждат стажове в регионалните кореспондентски бюра на БТА във Варна и Смолян по програмата „Студентски практики“ на МОН.

„Срещата с ръководството на ВСУ беше изключително ползотворна. Това е среща между 2 институции с голяма роля в съвременна България – БТА – една от най-старите информационни агенции в света, създадена през 1898 г, и ВСУ „Черноризец Храбър“ – в десетката на най-рейтинговите университети в страната. За агенцията е чест да бъде медиен партньор в забележителната 30-годишнина на университета“, коментира Кирил Вълчев. Той сподели наблюдението си, че Варна е истински Град на Знанието.

Свързани:    БТА ще сътрудничи и с Икономическия университет във Варна

БТА ще си партнира с Икономическия университет във Варна, след като бе подписано споразумение за сътрудничество между генералния директор на Агенцията Кирил Вълчев и ректора на висшето учебно заведение проф.Евгени Станимиров.
Дата: 03.04.2021


 

Сподели в
 

Медиите у нас отразяват по два различни начина доклада на организацията „Репортери без граници“. Едните цитират доклада буквално, други дават някаква оценка. Това не говори добре за медийната среда в България.

21.04.2021/14:01

ЕС стартира онлайн платформа, в която гражданите ще могат да изразят мнението си в рамките на "Конференция за бъдещето на Европа" - широко обществено обсъждане за европейския проект през следващите 10 години, предаде АФП.

20.04.2021/14:05

На 18 април се простихме с проф. Мирослава Кортенска в църквата "Св. Параскева" в София. Тя почина на 13 април след тежко боледуване на 67-годишна възраст.

19.04.2021/14:05

Свършиха ли си работата медиите по време на предизборната кампания? Превърнаха ли се социалните мрежи в основен и доминиращ източник на информация? Осъществи ли се посредничеството на журналистиката между политици и граждани?

19.04.2021/11:51

Едуард Сноудън получи огромна сума, която ще дари на журналистическата си фондация, от продажбата на търг на дигиталния си автопортрет с незаменим токен, който беше купен за равностойността на 5,5 милиона щатски долара от криптовалутата етериум, съобщи ДПА.

18.04.2021/14:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки