Кирил Вълчев обяви: БТА открива рубрика „Икономика”

27.04.2021 /16:05 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Бойко Таков и Кирил Вълчев се поздравяват след сключването на договора

Българската телеграфна агенция (БТА) подписа договор за сътрудничество с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев съобщи в Националния пресклуб на БТА, че агенцията започва нова рубрика "Икономика". Досега такава рубрика имаше в рамките на "Международна информация" и беше само за новини, свързани с бизнеса от света, обясни той.

В рамките на "Вътрешна информация", в общия поток, има и икономически новини. Сега БТА планира отделна редакция "Икономика", която да бъде със статут, равен на "Вътрешна информация" и "Международна информация".

БТА е в процес на преструктуриране, като се планира от средата на годината тази промяна да е направена и стопанските новини в България да заемат подобаващо място. Планира се също специализирани кореспонденти да работят за БТА в 6-те региона на страната. Тези кореспонденти ще работят именно за стопанските новини.

БТА разчита на подкрепата на специализирани организации, както на различните браншове, така и на работодателите и синдикатите, от които вече БТА получи подкрепа. Освен това БТА разчита и на национални дружества като фондовата борса, енергийната борса, с които агенцията също подписа споразумения.

БТА разчита и на държавни институции, които имат богата експертиза, свързана с икономическите анализи.

"Една от институциите, на която особено много разчитаме, е Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия", изтъкна Кирил Вълчев. Той уточни, че договорът за сътрудничество предполага БТА да получава от ИАНМСП всяка седмица различни информационни материали, посветени на проекти, инициативи, дейности, програми, както и конректно представяне на малки и средни предприятия, които са подпомагани по програми на ИАНМСП.

Освен това БТА ще получава всеки месец по един анализ по тема, по която работи ИАНМСП, като ще се получават правата за разпространяването на тази информация.
Изпълнителният директор на ИАНМСП Бойко Таков благодари на БТА за предложеното сътрудничество. По думите му икономическата рубрика е много важна и поздрави БТА за това, че ще обръща внимание на стопанските новини. Той е на мнение, че новините за стопанския живот са изключително важни и ценни.

Предмет на договора е събитие, което да се направи съвместно с БТА, добави Бойко Таков. Част от договора на ИАНМСП с БТА са, освен анализите, за които агенцията работи по актуални теми, и добрите примери. Това са фирми, които по една или друга форма ИАНМСП е подкрепила. Фирми, които са се позиционирали на външния пазар, които се развиват и с помощта на ИАНМСП.

Освен това в договора е записано, че ще се предоставя и информация за текущата дейност на ИАНМСП, допълни още Таков. Обученията са предмет на първия анализ, който ще бъде предоставен от ИАНМСП, посочи той.

Според Бойко Таков БТА разполага с "мощно оръжие", което може да работи в полза на бизнеса - това са новините за чужбина. Той даде пример, че когато една фирма отиде на международен пазар, тя е проучвана от партньорите й. Когато има информация, достъпна на английски език, това може да работи добре в нейна полза.

БТА е единствената българска медия, която системно предава новини за чужбина, изтъкна Кирил Вълчев.

Свързани:    БТА и частният НБУ подписват договор за сътрудничество

Договор за сътрудничество между БТА и Нов български университет (НБУ) подписаха генералният директор на националната агенция Кирил Вълчев и ректорът на висшето училище проф. Пламен Дойнов.
Дата: 17.04.2021


 

Сподели в
 

Буквално преди дни директорът на БНР Андон Балтаков подаде оставката си пред СЕМ. Медийният регулатор уважи „дълбоко личните причини“, по думите на г-н Балтаков, довели до това решение и прие оставката му. СЕМ назначи и.д. генерален директор, в лицето на г-н Милен Митев, който до този момент беше административен директор на Радиото. В срок от три месеца регулаторът трябва да избере чрез конкурс новия директор на БНР.

08.08.2021/11:58

„Пегас" е един от най-големите съвременни шпионски скандали - засегна и френския президент. Дигиталното проследяване определено крие опасности - но е неизбежно.

05.08.2021/18:13

„В Европейския съюз Унгария е с може би най-хлабавото законодателство по отношение на следенето. Това означава, че всеки тук може да бъде поставен под наблюдение от съображения за националната сигурност. Не е задължително самият ти да представляваш риск за сигурността. Достатъчно е да познаваш някого или някой да говори с теб...

25.07.2021/15:31

„Законът за радиото и телевизията трябва да бъде премислен. Той е не само остарял, но и вреден. Очакваме парламент и да започнат промените, защото ситуацията е наистина нетърпима.“

08.07.2021/16:33

През 2018 г. се заговори усилено за телевизия „Алма матер“ – студентска телевизия към СУ „Св. Климент Охридски“. Тя има учебни студиа за студенти. Тогава дискутирани бяха както изборът на директор на телевизията, така и един рекламен клип със спорни стилистика и послание. Рекламният клип не беше в съответствие с академичния тон. По-късно Университетът се разграничи от клипа. "Клипът е начало на сюжет", пише проф. Нели Огнянова още тогава.

03.07.2021/11:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки