Бъгове в системата

31.05.2011 /17:31 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Има ли още наивници, които да питат на глас защо БНТ, „поправяна” от постоянни реформи и преструктурирания, не се подобрява? Ами заради Консолидацията на Свещените Крави (КСК) - отговорят немалко вътрешни хора, ако се осмелят да го направят в защитено от подслушвания пространство.

Смените на властта често разклащат високите етажи на телевизията-майка и налагат промени. Но има едни по-средни нива ръководещи, от които на практика зависи в голяма степен живостта на програмата, и които никога не биват засегнати от сътресенията.

Оцеляват независимо кой е на власт и кое е новото ръководство, независимо какъв курс поема БНТ, какви ще са акцентите в програмата и какви хора изисква. Тази специална порода „свещени крави” не са публични личности и имената им не се обговарят непрекъснато.

Но така, в сянка, продължават да дърпат конците на много от нещата, които се случват в БНТ (като се започне от темите и визуалното им поднасяне и се стигне до избора на хората, които ги осъществяват). Най-важната част от работата им е коридорният живот. Това, разбира се, вреди на преките им задължения, което (се оказва) няма никакво значение!

От години БНТ е редакторска телевизия. И ако външното съгласие е, че са необходими промени – те трябва да започнат именно оттук. По идея – редакторите определят какво от обществения, културния и политическия живот трябва да бъде отразено. Те приемат (или не) концепции за предавания. И ако преценят, отнасят ги по-нагоре.

Те избират режисьора, автора и понякога оператора, защитават бюджетите, одобряват сценариите, предлагат/или не кое да стане фонд, кое е достойно за фестивал. Тоест, в тях е концентрирана и творческата и финансовата част на редовите предавания.

И оттук започват бъговете в системата. Защото в това звено има хора, които се плашат от реални промени, но в които е съсредоточена властта... Какво става тогава?

При липсата на независим художествен съвет и каквито и да било други лостове и корективи, творческите екипи са в пълна зависимост от отношенията си с редакторите, които ги избират и одобряват.

В интерес на истината в БНТ има и редактори, които чудесно си вършат работата. Те са креативни, активни и най-важното –се вълнуват от добрия краен резултат. Интересно в какво съотношение ще останат спрямо другите след реформата.  Така или иначе, именно несменяемите от тази категория представители на съсловието са „свещените крави” на БНТ.

По правило те:
-          Имат необходимите роднинства, познанства или други потребни отношения, които им гарантират вечност
-          Трудно понасят някой от подчинените им да ги превъзхожда. Обичат мълчаливи послушници.
-          Въоръжени са с всички лостове, за да отрежат достъпа до предаване на онзи, който е нагазил интересите им. Дори човекът да е безспорно талантлив и удостоен с награди, да си върши добре работата и телевизията да има нужда от него. Нали производството си върви – добре или зле... никой не се е „венчал” с крайния резултат.
-          Успяват да се сдружат в компактни масиви (в случай на временна опасност) и да опазят статуквото.

Дали ще се наричат „редактори” или (след реформата) „продуценти” няма голямо значение.
Интернет прави информацията и търсенето зашеметяващо достъпни. И, интересно, за творческите постижения на някои от определящите фигури в БНТ (най-вече от КСК) – няма и думичка... Или се споменават имената им във връзка със злоупотребите в медията.

МЪГЛАТА
 
В БНТ умишлено никога нищо не е окончателно ясно, та заради мъглата по коридорите бродят разнопосочни слухове. Борбата да няма правила е епична. Нали мъглата е най-подходящото условие да се държат работещите в подчинение и всичко незаконно, което се върши, да се разтелва като дим.
Кой казва, че в обществена телевизия би трябвало всичко, което става в нея, да бъде прозрачно?

На практика повечето решения на Управителния съвет от тази година са недостъпни. Качват се (евентуално) на сайта на БНТ със закъснение. А и много от точките, за които са взети решения, са засекретени.

Доскоро правилникът за вътрешния ред  е бил достъпен само от компютрите на работните места по етажите на редакциите. Сега се шушука, че се изготвя нов. Дано да е така. И да бъде раздаден на всички работещи в медията.

Предвид предстоящите съкращения се свикват комисии, които да оценяват работещите, без да са уточнени критериите. И това се случва във време, в което призивите за „прозрачност” и „ясни правила” в публичното пространство се банализираха от повторения .

Уж в тяхна подкрепа от време на време изскача по някоя новина за злоупотреби, които предстои да бъдат разглеждани от компетентните органи. Което осигурява временно спокойствието, че флагът е развян, пък после отново след кратко затишие всичко да хлътне в мъглата.

Зловредната атмосфера за работа в БНТ може да се бори само с достъпна яснота
. Да се знае каква е новата програмна схема, в какво ще се състои структурната реформа, какви ще са правилата за предлагане на концепции, колко и какви са критериите за оценка... И отказът да не бъде мълчалив, а директен и аргументиран. Да има преценка на качествата и познаване на работата на всеки, предложен за съкращение, а не да се натъкмяват цифри. Пък после всеки да си върши работата.

Конфликтът на интереси или запазени интереси
 
Миналата година етичната комисия в БНТ вдигна шум около източването на БНТ, около конфликтите на интереси, посочиха се конкретни имена на хора, свързани с финансови злоупотреби. Вестниците също писаха, цитираха. Всуе... И днес онези, които са уличени с документи, отново са на ръководни постове в БНТ. Някои от които на още по-високи. Поради КСК (властващата консолидация на свещените крави) сериозни разтърсвания в БНТ няма.

Една проверка би показала, че често към ведомостите е прикрепен сценарий-матрица, с леки козметични корекции за различните броеве на предаването. Иначе авторът си получава възнаграждението (съвсем не формално).

Вероятно би направило впечатление и, че на различни по тема предавания консултантът е един и същ (явно широкоспектърен специалист). А хората, които реализират продукцията биха се учудили, ако прочетат във ведомостите мъртвите души, които уж са спомогнали за осъществяването на рубриката.

Гарантираният „абонамент”да повишиш доходите си е възможен за малцина. Няма значение, че подобни „консултантски” услуги снижават качеството на продукцията, понеже работата не отива при реалните специалисти, или в полза на предаването. След като ненаказуемо никой не държи сметка защо става така...

Трудно ли е да се провери нивото и да се направи подбор? Или проверката внася излишни шумове по трасето? Толкова ли е главоблъскащо (и тревожно) да се правят по-честичко конкурси за концепции, в които да могат да участват всички творчески човеци в БНТ? Ама наистина конкурс, в който всеки може да даде идеите си, а журито да бъде независимо, не се случва.

А иначе на глас искаме да обновяваме програмата и БНТ. Модерна, хващаща те и просветляваща.Тогава защо всички предложения за концепции потъват в нечий кабинет и няма отговор – разгледани ли са, какво липсва в тях, какво би могло да се доразвие...

Загрижеността за попълване на липсите, патосът, че БНТ има нужда от обновяване, всъщност гилотинират простичките нечути въпроси на мравките от „тунела”: Защо няма конкурс за вътрешни предавания? Защо програмният директор не приема предложения.

По думите на секретарката – в кабинета имало папки с над 70 идеи за концепции, които не са разгледани. Разбира се, секретарката не казва, че шефката й тяма време или настроение да чете предложения на непознати. Тя само предупреждава желаещите, че нямат шанс.

Oбслужващите вън!
 
Според новата структурна схема режисьорите в БНТ излизат навън. Както се писа на много места, този сценарий вече е „игран”. И по съображения, че не е достатъчно изгоден, преди около 5 години назначиха обратно хората на щат.

Сега тече втори дубъл. Чуват се оправдателни мотиви, че работата на тези 19 щатни режисьори  не е на висотата на изискванията за модерна визия. Кой е изгледал поне хвалените и наградените им предавания-филми? Всички минават под общ знаменател.

Отново се вклещваме в бъг-а на системата. По-разпространената версия е, че реформата има за цел да подмени досегашните режисьори. Но когато липсват критерии (и за оценка на досегашната работа, и за наемане на външни лица), е ясно, че идеята е да се канят „наши хора”.

Има обаче и още една версия. В решения на Управителния съвет на БНТ –  от протокол 9 от 27.01.2011 г. става ясно, че ако БНТ не може да оползотвори новите честоти, тя ги освобождава, за да ги ползва друг. Апетити колкото искаш. А реформата в този й вид вероятно ще направи невъзможно осъществяването на честотите.

Кои точно сте вие
 
Въпреки „опитите” за различна, по-добра визия, все повече предавания се правят в студио с „говорещи глави” (на живо или на запис), а видеоматериалите са оскъдни и често представляват „раздвижени” снимки с музика и текст зад кадър. (Очевидно тенденцията е всичко, което се излъчва, да напомня максимално новини).

БНТ формално изпълнява изискването за обществена програма с формални предавания за култура, за деца, за образование, за малцинства, за традиции. Нищо, че се води в изявленията, че са важни за зрителя и ги има.

Интересно е, че след мощната рекламна кампания за „Малкото Голямо четене”, рейтингът не е ответен. Идеята наистина е похвална, провокативна откъм творчески хрумвания, благодатна за осъществяване и публично потребна.

Резултатът обаче е не повече от приемлив. Форматът щеше и за кратко беше възложен за изпълнение на „Детска редакция” , за да бъде изцяло вътрешна по-икономична продукция. По-късно, обаче, се намират достатъчно средства за осъществяването му и той е поверен на външни хора, свързани с някои от уличените в източване...

Междувпрочем, ефектните видео вставки повтарят вече реализирани хрумвания от стари предавания на БНТ („Защо”, „Лека нощ – Педя човек” и .т.н.),  от времето, когато медията позволяваше изработването им...

Има ли смисъл да се прави подробна дисекция на програмата. Заинтересовани защитници на старите-нови идеи има достатъчно, хора сръчни в изказа и с шлифован имидж заради правилното си общуване с точните хора. Срещу дръзналите да питат и да мислят най-силното клеймо-оръжие е „некомпетентност” и „кои точно сте вие” – заплашените, засегнатите, неизвестните, анонимните миньори в тунела?
  
-----------

бел. ред
По обясними причини, авторката на анализа ни помоли да не публикуваме името й. Наясно сме със ситуацията в БНТ и страхът, който броди по коридорите на Сан Стефано, затова запазваме нейната конфиденциалност.
СБЖ не се ангажира с публикацията. Това е едно лично мнение, получено в редакционната ни поща!

Сподели в
 

Сп. „Лов и риболов“ стана на 125 години. Изданието на организираните ловци и риболовци в България и на тяхната национална организация е наследник на „Лов и рибарство“ и на сп. „Ловецъ“, чийто първи брой излиза на 1 август 1895 г.

01.08.2020/14:28

На 15 май предстои да се открие „Студентска научна сесия Силистра 2020“ на Филиал Силистра на РУ „Ангел Кънчев“.

14.05.2020/17:48

На 30 април е организирано събитие, което е за цяла България. В 12:00 часа пред сградите на съдилищата ще се съберат хора, които да покажат, че обществото иска справедливост за смъртта на Милен Цветков.

26.04.2020/11:28

Разпространението на коронавируса доведе до появата на неверни новини и на дезинформация, които пречат на усилията за овладяване на пандемията, отбелязват в писмо до СБЖ от пресслужбата на Европарламента (ЕП) в София:

02.04.2020/19:23

В ПГСУАУ "Атанас Буров" в Силистра бе изнесен т.нар. Урок No 2 по проекта "Детективи на европейски проекти", осъществяван с екип доброволци от гимназията, по задание, изпълнявано от Областен информационен център (ОИЦ).

06.03.2020/12:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

През десетилетията, в които бе хроникьор на ужасите на войната, големият британски журналист никога не се свенеше да търси отговорност от властимащите. Той си отиде на 30 октомври т.г. на 74-годишна възраст.

11.11.2020 /20:10 | Автор: Белен Фернандес | Източник: baricada.org/middleeasteye.net

 Спомени и архиви

Тази година сп. „Златорог“ отбелязва своя 100-годишен юбилей. По този повод на книжния пазар се появи специално издание на списанието, публикувано от издателството на НБУ.

29.11.2020 /14:57 | Автор: Елка Трайкова, Михаил Неделчев | Източник: Култура

Със Стойчо Банчев бяхме колеги във в.”Народна младеж”. Беше недъгав: като дете го прегазила каруца и гръдният му кош беше деформиран. Но струваше колкото 10 „нормални”.

24.11.2020 /12:00 | Автор: Константин Иванов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки