59 стигнаха финала за наградите „Достъп до информация”

29.09.2011 /14:11 | Източник: bta/stroitelstvo Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


За девети път програма „Достъп до информация” връчи годишните награди за принос в областта на свободата на информация. Церемонията бе в БТА по повод 28 септември - Международния ден на правото да знам.

Тази година 59 номинирани се състезаваха в 6 категории: за 4 позитивни награди "Златен ключ" и за две антинагради - "Катинар" и "Вързан ключ".

За гражданин, най-активно използвал правото си на информация, награда "Златен ключ" се присъжда на арх. Калина Павлова от Варна - за изключителната гражданска активност, свързана с Общия устройствен план на община Варна. В категорията бяха номинирани 9 граждани и 4  неправителствени организации.

Неправителствената организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация, която получи награда "Златен ключ", е Общественият център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) - Варна – за активното използване на Закона за достъп до обществена информация във връзка с прозрачността на усвояването на еврофондовете.

Организацията изпраща заявления до всички общини в страната по ЗДОИ с искане на информация какви проекти са разработили по 7-те оперативни програми, какви средства са усвоени и как са изхарчени.

В резултат на проучването организацията издава брошура с карта на България, на която са отбелязани тези общини, отказващи информация на гражданите, както и онези местни администрации, които я предоставят.

"Златен ключ" за най–добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация, отиде при екипа на вестник "Сега", който първи публикува информация, че сред дарителите на МВР има разследвани и осъдени лица.

Информацията е получена след подадени заявления по ЗДОИ до ОДП в цялата страна и в резултат, вестникът публикува серия статии, свързани с дарителите на МВР.

Публикациите предизвикаха спирането на даренията от частни лица и фирми със заповед на министър Цветанов и обещание за регистър на дарителите, който да е достъпен онлайн от 1 октомври 2011.

Сметната палата на България получи "Златен ключ" в категорията "Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани" - за пълното съответствие на интернет страницата й с изискванията на Закона за достъп до обществена информация и задълженията за прозрачност на работата на институцията по силата на други закони.

Сметната палата поддържа един от най-важните регистри, свързани с прозрачността на управлението – Регистър на лицата, заемащи висши държавни длъжности.

С приемането на новия Изборен кодекс Сметната палата създаде, представи пред неправителствени организации и медии и пусна да работи националния Единен регистър по Изборния кодекс.

В тази категория почетни грамоти получиха Министерството на отбраната и община Попово. Номинирани бяха 7 общини, една басейнова дирекция, 11 регионални инспекции по околната среда и водите, две областни администрации, три министерства и Сметната палата.

Програмата "Достъп до информация" връчи и две антинагради.

"Златен катинар" - за институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и нарушава правата на гражданите, бе присъдена на община Видин – за дългогодишната практика да се отказва обществена информация на граждани и журналисти, които са принудени да водят съдебни дела.

В същата категория бе връчено и отличие "Срамота". То отиде при община Ямбол заради постоянната практика да отказва "мълчаливо" обществена информация на граждани, журналисти и на общински съветници, които също водят дела срещу кмета за дължима по закон информация.

На сайта на общината липсва задължителна по закон информация, прескача се обществено обсъждане и липсва ОВОС при реализацията на проекта за възстановяване на Градския парк и лесопарк Боровец, по който са изсечени многогодишни дървета.

Номинирани за негативната награда бяха са МРРБ, община Ямбол, община Видин, Агенцията по безопасност на храните, Министерството на финансите и Народното събрание.

В категорията "Най-абсурден и смешен случай за достъп до информация" награда "Вързан ключ" бе присъдена на "Паркинги и гаражи – Благоевград" ЕООД за отказ на информация по заявление на Емил Илчев от Благоевград, който иска от общинската фирма правилника за дейността на фирмата.

В отговор на заявлението получава решение за отказ на информация, в което се посочва, че действително "Паркинги и гаражи" е задължен субект по реда на ЗДОИ, но информацията не може да бъде предоставена, тъй като не е обществена.

Свързани: 


 

Сподели в
 

Делото за смъртта на журналиста Милен Цветков в трагичната катастрофа през 2020 г. е към своя край на първа инстанция.

21.01.2022/16:01

Преди дни известният фотограф откри изложбата си Big Jazz Photos в столичния Dada Bar.

20.01.2022/18:16

Журито е съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти: Павлина Върбанова - доктор по български език, доц. Георги Лозанов - философ и медиен експерт, Веселина Седларска - журналист и писател, Константин Вълков - програмен директор на "Дарик радио", и Доротея Николова - учител по български език и литература, и журналист.

20.01.2022/11:03

Изработване на нов Закон за радио и телевизия и проверка на процедурата, по която е назначен шефът на БНТ Емил Кошлуков. Такива заявки направи в сряда парламентарната комисия по култура.

19.01.2022/20:06

Известният български готвач и водещ на телевизионно предаване Андре Токев влиза в затвора след одобрено от съда споразумение с прокуратурата за шофиране в нетрезво състояние.

19.01.2022/18:12

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки