Валят новини от българския медиен форум в Букурещ (4)

18.05.2012 /13:43 | Автор : Мартин Пенев, Букурещ | Източник: bta Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Проф. Иван Илчев се похвали в Букурещ: Международният форум по българистика ще съвпадне с честването на 125-годишнината на СУ (photo: bta)

След близо 30 години София отново ще е домакин на международен конгрес по българистика - през 2013 г., съобщи в Букурещ ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев.

В румънската столица той участва в работна среща на тема "Посланията на националните инициативи", която е част от програмата на VIII световна среща на българските медии, организирана от БТА.

Илчев припомни, че досега е имало 2 световни конгреса по българистика в София - през 1981 и 1986 г. Той заяви, че за организирането на конгреса Софийският университет е намерил финансиране, тъй като е спечелил голям проект.

Професорът допълни, че до момента близо 400 участници от чужбина са заявили желание да присъстват на конгреса, а над 500 са те от България. Ученият информира, че патрон на конгреса ще бъде президентът на България.

Проф. Пламен Легкоступ:

Другият участник в работната среща - ректорът на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" проф. Пламен Легкоступ, представи инициативата на висшето училище хълмът Света гора да се превърне в символ на българската духовност. Идеята той да бъде проучен и социализиран е била приветствана от местните управа и бизнес.

Един от елементите в концепцията е обявяване на конкурс за изработване на символ на хълма Света гора. Проф. Легкоступ обясни, че има идея за изграждане на панорамни площадки на хълма, а "защо не и на ботаническа градина", както и на съоръжения за непрофесионален спорт - например велоалеи, но без да се влиза в "конфликт" с околната среда.

Обсъжда се и изграждане на алея на българските царе и патриарси. Реализирането на този проект може да превърне Велико Търново в духовна столица на България, каза проф. Легкоступ.

Д-р Ивелина Радилова:

Директорката на архитектурно-парковия комплекс "Двореца" д-р Ивелина Радилова заяви, че 60 процента от посетителите на комплекса са румънци. Тя уточни, че "Двореца", построен през 1924 г. за румънската кралица Мария, е "общоевропейско културно наследство". Той функционира и като културен център, а дейността му е свързана с организиране на изложби, международни фестивали - през юни предстои международният хоров фестивал "Черноморски звуци" с над 500 участници от 6 страни, както и студентски пленери.

Колежката Славка Бозукова:

Главната редакторка на в. "Стандарт" Славка Бозукова представи продължение на инициативата "Чудесата на България" за избор на нови културно-исторически обекти за включване в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тя заяви, че последният български обект е бил включен през 1985 г. Журналистката уточни, че инициативата е довела до превръщането й в приоритет на държавната политика за отпускането на повече средства в развитие на културно-историческия туризъм.

Тв журналистката Ани Цолова:

Водещата на сутрешния блок на bTV Ани Цолова представи резултатите от инициативата "Да изчистим България за един ден!", като отбеляза, че по организацията й са работили само трима души. Тя каза, че България е единствената държава, в която телевизия е "двигател" на международната инициатива, както и че от страните на Балканите най-активно е било участието на доброволците в нашата страна.

Бизнесменката от ВГБ Нина Дерменджиева:

Нина Дерменджиева - директорка "Маркетинг" във Вестникарска група България, представи националните инициативи на вестниците "Труд" и "24 часа". Сред тях са 10-томното издание "Бележити българи", в което са включени над 300 имена на знаменити личности, съвременната многотомна енциклопедия на България, "100 национални туристически обекта" с над 600 снимки и 3-измерни възстановки на исторически паметници, както и че от 11 години в. "24 часа" провежда инициативата "Най-добър град за живеене".

Шефката от БТА Евелина Андреева:

В началото на работния модул главният секретар на БТА Евелина Андреева представи резултатите от анкета за това как хората възприемат националните инициативи, която показва, че ролята на медиите е от съществено значение за тяхното осъществяване.

Според 67 на сто от участвалите в допитването националните кампании имат смисъл за всички българи. 35 процента от тях смятат, че те трябва да са насочени към културно-историческото наследство и националната памет, 29 на сто - за опазване на околната среда, а 23 на сто - към разпространение на информация и знания за България.

Според 65 процента от анкетираните кампаниите на медиите са по-ефективни от всички други институции, а според 61 на сто рекламата на България, финансирана с държавни средства, не е достатъчна, като за нея трябва да помагат медиите и неправителствените организации според възможностите си.

Свързани:   В Букурещ показват наши възрожденски вестници (3)

Изложбата на възрожденския български печат „Родени свободни” е поклон и благодарност към Румъния, каза шефът на БТА Максим Минчев при откриването й в Букурещ в рамките на VIII световна среща на българските медии.
Дата: 18.05.2012 

Сподели в
 

54-годишната Мария Меркадер, която е журналист, продуцент на новините и артистичен директор в CBS News почина от усложнения, предизвикани от COVID-19 в Ню Йорк в неделя, съобщиха от медията.

01.04.2020/12:07

И докато в Гърция вече продават печатните издания в комплект с маски(подарък), пакетирани в найлон и без да се променят цените на изданията нагоре, съобщава Лупа.бг, то в Русия се разгарят спорове да ги има ли или не по вестникарските будки по време на корона вирус изданията.

31.03.2020/13:43

Застреляха журналистката Мария Елена Ферал в Мексико Това е последното убийство на репортер в страна, известна с опасността за упражняващите тази професия.

31.03.2020/11:31

Нулевият пациент на заразата с коронавирус е продавачка на стриди на пазара в китайския град Ухан, откъдето тръгна заразата. Това е 57-годишна жена, която The Wall Street Journal идентифицира като Вей Гуиксиан. Тя се е почувствала зле на 10 декември.

29.03.2020/12:15

Тaйвaн приютявa изгoнeнитe oт Китaй aмeрикaнcкитe журнaлиcти, прeдaдe AП. Aгeнциятa ce пoзoвaвa нa тaйвaнcкия външeн миниcтър Джoузeф Ву.

29.03.2020/12:10

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Легендарният антифашист, прочул се със свалянето на нацисткия флаг от Акропола през 1941 г., бе и пламенен журналист, оглавявал вестниците "Ризоспастис" и "Авги". Той си отиде на 97-годишна възраст.

01.04.2020 /20:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: Барикада

Председателят на Съюза на журналистите в Подмосковието и секретар в СЖР Наталия Чернишова участва в Международната журналистическа конференция, посветена на 141-годишнина от установяването на българо-руските дипломатически отношения, организатор на която беше СБЖ.

25.03.2020 /18:19 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

До 17 април в Президентския център “Борис Елцин“ в Екатеринбург е подредена изложбата на личния фотограф на президента Борис Елцин и един от най-известните майстори на обектива в Русия и света Дмитрий Донски - „Зад кадър“ представя свои снимки, придружени от историите на тяхното създаване.

22.03.2020 /17:53 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Миналата седмица вицепрезидентът на МФЖ и секретар на СЖР Тимур Шафир беше гост на СБЖ по повод Международната журналистическа конференция във връзка със 141-годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Русия.

11.03.2020 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 1927 г. в Хасково киносалоните са затворени за дезинфекция, а учениците са във ваканция.Това са едни от най-сериозните противоепидемични мерки, прилагани в града и документирани от тогавашната преса.

01.04.2020 /14:28 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Парадакосите и нелепиците край нямат... И по света, и в България. Защо ли? Ами ето ви пример. Преди няколко години моя колежка, която работеше тогава във в. „Новинар” и поддържаше и рубрика за годишнини на известни личности, подирила снимка на легендарния в гилдията ни проф. Георги Боршуков.

28.03.2020 /13:28 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

В свое специално послание президентът на Международната федерация на журналистите (МФЖ) Юнес Мджахед призовава организациите членки, сред които е и СБЖ, да продължават да бранят правата на журналистите дори и в тежките условия на глобалната здравна криза около коронависура/ Covid-19. Предлагаме текста на обръщението, получено в СБЖ.

23.03.2020 /13:12

Държавният глава е обезпокоен, че предвидените санкции за невярна информация могат да бъдат употребени срещу всяко неудобно свебодомислие и ще останат в сила и след края на сегашната криза с коронавируса. Румен Радев призовава също така за спешни социални мерки за защита на най-пострадалите от настоящата ситуация

22.03.2020 /13:52

Под предлог за борба с дезинформацията около сегашната пандемия, се предлага оспорван от гилдията и обществото орган като СЕМ да цензурира онлайн медии, което е в разрез с конституцията. Недопустимо е това да се прави по принцип, а особено пък в условията на извънредно положение и преди сериозно професионално обсъждане на преструктурирането на СЕМ, смята председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова

20.03.2020 /20:47

 Мнения

В тези дни на непреживени досега изпитания, когато виждаме какво става в живота „по света и у нас” през прозореца или от екрана на телевизора, чуваме гласове на близки и приятели по телефона, абе една нежелана, но явно нужна изолация – човек, за да избегне неминуемото изостряне на атмосферата и отношенията вкъщи – какво му остава: да коментира последната информация от кризисния щаб или разните конспиративни версии откъде и как ни се стовари на главите този коронен вирус. Дори такива прочетени през годините мнения, че земята се опитва с всякакви средства да се освободи/спаси от нас и т.н.

22.03.2020 /18:04 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

От началото на вечерните балконни аплодисменти – благодарност към лекари, медицински сестри, санитари, органи на реда, фармацевти, които се грижат разпространението на коронавируса да се ограничава, аз лично ръкопляскам силно за журналистите.

18.03.2020 /14:53 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 34 гости

Бързи връзки