С нов е-каталог отваряме 2 млн. архивни записа

28.03.2013 /14:45 | Автор : Димитър Абрашев | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Влезте тук и потърсете – цяло богатство прелива към вас

Единният онлайн каталог на академичните библиотеки в България, който предлага търсене в почти 2 млн. библиографски записа, вече работи на пълен капацитет.

Това съобщиха за БТА от Фондация "Национална академична библиотечно-информационна система" (НАБИС), която стои зад проекта.

Живеем във време, когато технологичните постижения постоянно навлизат в изследователската работа и обучението, когато нараства потребността от качествени информационни услуги, а електронният достъп дава много повече
възможности, коментира за Събина Анева – зам
. Директорка на фондацията.

Досега нямаше възможност за подобно търсене в българското интернет пространство и това е първата по рода си подобна търсачка в България. Издирването и ползването на този тип източници, необходими на учени, преподаватели, студенти, журналисти и специалисти във всекидневната им работа, е трудно и отнема много време, защото се извършва предимно механично, каза Анева.

Тази новост е особено важна предвид нарасналата потребност от качествени информационни услуги при все по-силната конкуренция между различните научни и образователни институции и нарастващата нужда от редуциране на разходите им, отбелязват специалистите.

Виждаме 15 000 снимки от 1839 г. насам

В интернет чрез портала nalis.bg е осигурен достъп онлайн до библиографската информация за книжни и електронни ресурси. Системата вече позволява интегрирано търсене чрез интернет в каталозите на академичните библиотеки. Само с няколко клика, всеки може да намери книгата, която му е нужна, да разбере в коя библиотека се намира книжното тяло, да поръча тази книга, независимо, че тя може да се намира в друг град.

Чрез посочения нов портал всеки има достъп до световна база данни с пълното съдържание на списания в различни тематични области и дори да прегледа дигиталните колекции на библиотеките на Софийския университет, НБУ и БАН, в които има старопечатни издания, архивни документи и ръкописи.

Фондация "Национална академична библиотечно-информационна система" е включена и в проекта на ЕС - Europeana Photography, чиято цел е да интегрира в Европейската дигитална библиотека уникални и качествени дигитални изображения от първите 100 години на фотографията (1839-1939).

Фондацията участва в проекта с 15 000 изображения, предоставени от български архиви, библиотеки, музеи и частни колекции. Проектът и едноименният консорциум обединяват престижни европейски архиви, библиотеки и музеи и предоставят достъп до внимателно подбрани колекции от ценни, интересни и красиви снимки от изключително динамично време, наситено с разнообразни художествени, социални и политически събития.


Сподели в
 

Холандските градове Ротердам и Маастрихт останаха единствените претенденти за провеждане на песенния телевизионен конкурс "Евровизия 2020", предаде ТАСС.

18.07.2019/16:52

Предопределен ли е новият член на Съвета за електронни медии и има ли значение кой ще поеме поста? Регулаторът ще освежи състава си с един нов член, тъй като на 17 юли изтича мандатът на Иво Атанасов.

17.07.2019/10:00

Слави Трифонов може да е сред най-успешните шоумени и продуценти в България, но на любовния фронт всеки път търпи загуби.

16.07.2019/16:51

Мандатът на един от членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) - Иво Атанасов, изтича на 17 юли и комисията трябва да обнови състава си с ново попълнение.

15.07.2019/15:25

Яна Чинкова е новото попълнение в екипа на „Здравей, България”. От От 15 юли тя ще води сутрешните новинарски емисии, които са неразделна част от предаването в Нова телевизия.

15.07.2019/10:30
 Реклама

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ситуацията със свободата на словото в България продължава да буди безпокойство, особено след поредицата от кадрови събития в най-голямата медийна групировка у нас – „Нова Броудкастинг Груп” ЕАД (НБГ).

05.06.2019 /18:25

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява цялата колегия със светлия празник на светите братя Кирил и Методий, дарили ни с азбука и с път към уникалното място на България в световната духовност и напредък. Мисията на всички хора на словото днес е то да остане непобедим лъч на правдата

24.05.2019 /00:22

Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото, се казва в адреса на държавния глава до СБЖ по случай по случай 175 години от началото на българската журналистика и 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

22.05.2019 /17:31

 Мнения

Прочетох тия дни, че популярното предаване ще бъде излъчвано по БНТ до края на юни. След това излизало в летен отпуск. А продължаването му през есента не било сигурно – щяло да зависи от подписването на нов договор, от решението на новия директор на обществената ни телевизия и т.н.

30.05.2019 /13:51 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

На 22 май ще отбележим с шествие в София 175-ата годишнина на първото печатно периодично издание в България и 125-ата годишнина от началото на организираното журналистическо движение в нашата страна. Въпреки всичко, тази професия все още е жива и се бори за своята мисия!

13.05.2019 /14:52 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки