С нов е-каталог отваряме 2 млн. архивни записа

28.03.2013 /14:45 | Автор : Димитър Абрашев | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Влезте тук и потърсете – цяло богатство прелива към вас

Единният онлайн каталог на академичните библиотеки в България, който предлага търсене в почти 2 млн. библиографски записа, вече работи на пълен капацитет.

Това съобщиха за БТА от Фондация "Национална академична библиотечно-информационна система" (НАБИС), която стои зад проекта.

Живеем във време, когато технологичните постижения постоянно навлизат в изследователската работа и обучението, когато нараства потребността от качествени информационни услуги, а електронният достъп дава много повече
възможности, коментира за Събина Анева – зам
. Директорка на фондацията.

Досега нямаше възможност за подобно търсене в българското интернет пространство и това е първата по рода си подобна търсачка в България. Издирването и ползването на този тип източници, необходими на учени, преподаватели, студенти, журналисти и специалисти във всекидневната им работа, е трудно и отнема много време, защото се извършва предимно механично, каза Анева.

Тази новост е особено важна предвид нарасналата потребност от качествени информационни услуги при все по-силната конкуренция между различните научни и образователни институции и нарастващата нужда от редуциране на разходите им, отбелязват специалистите.

Виждаме 15 000 снимки от 1839 г. насам

В интернет чрез портала nalis.bg е осигурен достъп онлайн до библиографската информация за книжни и електронни ресурси. Системата вече позволява интегрирано търсене чрез интернет в каталозите на академичните библиотеки. Само с няколко клика, всеки може да намери книгата, която му е нужна, да разбере в коя библиотека се намира книжното тяло, да поръча тази книга, независимо, че тя може да се намира в друг град.

Чрез посочения нов портал всеки има достъп до световна база данни с пълното съдържание на списания в различни тематични области и дори да прегледа дигиталните колекции на библиотеките на Софийския университет, НБУ и БАН, в които има старопечатни издания, архивни документи и ръкописи.

Фондация "Национална академична библиотечно-информационна система" е включена и в проекта на ЕС - Europeana Photography, чиято цел е да интегрира в Европейската дигитална библиотека уникални и качествени дигитални изображения от първите 100 години на фотографията (1839-1939).

Фондацията участва в проекта с 15 000 изображения, предоставени от български архиви, библиотеки, музеи и частни колекции. Проектът и едноименният консорциум обединяват престижни европейски архиви, библиотеки и музеи и предоставят достъп до внимателно подбрани колекции от ценни, интересни и красиви снимки от изключително динамично време, наситено с разнообразни художествени, социални и политически събития.


Сподели в
 

Точно преди 29 години – през април 1990-а – проходих в журналистическия занаят. Започнах като редактор „Икономика и селско стопанство“ на единствения тогава самоковски вестник „Самоковска комуна“.

22.04.2019/18:52

Фондация "Уърлд Уайд Уеб", която основах през 2009 г., за да защитава световната информационна мрежа като обществено благо, изготви набор от основни принципи.

21.04.2019/15:45

Вероятността компютърни алгоритми да изместят "човек на перото" е под 20 процента, репортер и кореспондент - 11 процента, телевизионни и видео оператори - 6 процента, редактори - 5 процента, автори и писатели - 3 процента, фотографи - 2 процента.

20.04.2019/17:16

От организацията "Репортери без граници" се извиниха за грешка в данните за свобода на медиите за 2018 г., публикувани на сайта на организацията, които съвпадат с тези за 2019 г., предаде македонската агенция МИА.

19.04.2019/16:50

Готов е списъкът на номинираните телевизионни журналисти за наградите „Свети Влас“ 2019 г., съобщават от сдружението, което за 9-и път раздава най-големите в България награди.

18.04.2019/16:49

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки