Начало
 
 

Румен Петков: Искам да защитя Поглед.инфо

02.12.2013 /16:51 | Източник: pogled.info/cross.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Румен Петков е доктор по философия, гл. редактор на Поглед.инфо

Не съм наясно защо т.нар. "демократична и гражданска общност", която все се бори за "нов морал", "различна държава" и "промяна на правилата", е така обсебена от списъците.

Нямаше да се изказвам по тази тема, ако не бях попаднал на поредния списък, сътворен от някакъв протестър на име Красимир Гаджоков.

Реших да напиша този текст, защото Гаджоков е създал списък на медии, които той нарича "анонимни" и призовава да бъдат избягвани на всяка цена.

Не мога да говоря за другите сайтове, но видях, че там е сложен pogled.info, сайт, който от 3 години поддържам, жертвайки от личното си време, пренебрегвайки всички ангажименти. Раждането на този сайт беше вдъхновено от утопична идея.

Исках в интернет-пространството да има едно островче на свободна мисъл, един сайт, който да е оригинален със своите автори и да поднася новините бързо и коректно. Разбира се, ние съществуваме в конкурентна среда. Вниманието на публиката се печели трудно.

Нямаме анонимен коментар

И Поглед.инфо понякога си позволява да залита в по-развлекателни новини, в малко пикантерии, но не правим това, защото сме обсебени от идеята за читатели и заради самите читатели. Поглед.инфо залага бързите новини, но неговото лице са авторските рубрики, където са пускани текстове на водещи български журналисти. Те не са анонимни.

И никой от тях никога не е правил списъци. Те имат своите позиции, своите мисли, своите мнения и именно за правото им да ги изразяват аз упорствам инатливо в тази виртуална джунгла. Ние нямаме много авторски новини. Въпреки че дори и само със скромни усилия понякога успяваме да бъдем първи.

Там, където новините не са на Поглед.инфо, абсолютно винаги стои източник, откъдето са взети. А пък авторът на списъка обвинява, че източници нямало. Ще има да взема! Аман от лъжци, които говорят от последна инстанция! Аман от обществени подлеци и господари на списъците!

Поглед.инфо никога не е робувал на политическата конюнктура и няма да робува. Позициите на авторите са с техните имена и снимки. Точно заради това обвинението в анонимност е просто жълта интрига със съмнителен привкус. Има статии с лява насоченост, но има статии и с дясна.

Не цензурираме автори

Стараем се да поддържаме обективния тон в новините, но не мога и никога няма да поискам анализите да бъдат примирителни, извинителни или пък съобразени с масовия вкус. Силата на журналистиката е в аргументите, стила и идеите. Никога не съм спрял право на отговор. Никога не съм отказал и друго мнение, само защото то не съвпада с моето собствено.

Няма да твърдя, че не съм допускал грешки, но нека този, който е безгрешен, да хвърли първия камък. Знам друго. Няма да търпя анонимници и лъжци да си правят гаргара с Поглед.инфо. Той е моята битка за свобода и съм горд, че в нея участват и други хора.

Не манипулирам никого, старая се сайтът да бъде посещаван, да бъде коректен и никога да няма автор, който да може да твърди, че съм го цензурирал или не съм му пуснал материал. Заради това господарите на списъчната демокрация имат много здраве от мен!

С несвободни хора просто не може да се говори. Концлагерите са им в главите! А аз винаги съм се стремял да създам нещо напук на всички с концлагерно мислене. Остров на свобода. Това е! (Със съкращения) 


 

Сподели в
 

Властите на Мианма са задържали журналист от Япония в Янгон, обяви правителството в Токио, което добави, че работи за освобождаването му, предаде Ройтерс.

20.04.2021/09:02

Българският център за нестопанско право и Факултетът по журналистика и масова комуникация (ФЖКМ) организират онлайн дискусия по темата: "Пандемия и дезинформация: експерти, инфлуенсъри, медии и социални мрежи".

19.04.2021/12:01

"Аз не знам как може да се говори за напредък. България е най-бедната, най-болната, най-необразованата, най-корумпираната държава в Европейския съюз, най-нещастната", каза за БНР Искра Ангелова, журналист, актриса и филолог.

18.04.2021/09:07

Снимка, символизираща "любов и състрадание" и показваща 85-годишна бразилка, получаваща първата си прегръдка от 5 месеца от медицинска сестра през прозрачна "завеса за прегръдки", беше определена за снимка на годината на "Уърлд прес фото", предаде АП.

17.04.2021/09:06

Известният турски писател и журналист Ахмет Алтан, който е в затвора по обвинения "в подпомагане на въоръжена терористична организация", бе оправдан, съобщи турският в. "Джумхуриет".

16.04.2021/10:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

За това каква е Руско-турската война1877-1878 г. през погледа на военните кореспонденти е писано и разказвано неведнъж. Но въпреки много написаното винаги се намира и нещо ново, малко известно или любопитно, свързано с професията военен кореспондент. В написаното по случай днешния наш празник на свободата ще ви разкажа за две известни персони, които са отразявали Руско-турската война от първия до последния й ден. Единият е известен несамо като майстор на баталното изобразително изкуство, а и като талантлив писател. Василий Верешчагин е отразявал войната несамо на платно, а и като кореспондент. Другият е американският журналист Едеуард Кинг.

02.03.2021 /19:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Дали от мъдрост или пък от нужда нашият народ е измислил куп поговорки, които и до днес ни служат. Сред тях са: „Крушата не пада по-далеч от дървото“ или пък „Кръвта вода не става“. И двете се отнасят най-добре и за Елена Хайтова, която освен фамилията, е наследила от именития си баща и дарбата да реди думите така,че написаното от нея да се помни и търси.

28.02.2021 /11:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

СБЖ ще продължи да отстоява свободата на словото и правата на журналистите, като призовава международните организации да дават по-широка и обективна панорама на тежкото положение, в което са поставени у нас медии и журналисти.

21.04.2021 /11:16

УС на СБЖ изразява тревога и възмущение от вербалната агресия на Тошко Йорданов - новоизбран народен представител и зам.-председател на партията „Има такъв народ“, по адрес на журналиста от Нова телевизия Благой Цицелков.

14.04.2021 /20:23

В своя декларация УС на СБЖ заклеймява престъплението като покушение срещу свободата на словото

13.04.2021 /13:32

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки