Начало
 
 

Румен Петков: Искам да защитя Поглед.инфо

02.12.2013 /16:51 | Източник: pogled.info/cross.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Румен Петков е доктор по философия, гл. редактор на Поглед.инфо

Не съм наясно защо т.нар. "демократична и гражданска общност", която все се бори за "нов морал", "различна държава" и "промяна на правилата", е така обсебена от списъците.

Нямаше да се изказвам по тази тема, ако не бях попаднал на поредния списък, сътворен от някакъв протестър на име Красимир Гаджоков.

Реших да напиша този текст, защото Гаджоков е създал списък на медии, които той нарича "анонимни" и призовава да бъдат избягвани на всяка цена.

Не мога да говоря за другите сайтове, но видях, че там е сложен pogled.info, сайт, който от 3 години поддържам, жертвайки от личното си време, пренебрегвайки всички ангажименти. Раждането на този сайт беше вдъхновено от утопична идея.

Исках в интернет-пространството да има едно островче на свободна мисъл, един сайт, който да е оригинален със своите автори и да поднася новините бързо и коректно. Разбира се, ние съществуваме в конкурентна среда. Вниманието на публиката се печели трудно.

Нямаме анонимен коментар

И Поглед.инфо понякога си позволява да залита в по-развлекателни новини, в малко пикантерии, но не правим това, защото сме обсебени от идеята за читатели и заради самите читатели. Поглед.инфо залага бързите новини, но неговото лице са авторските рубрики, където са пускани текстове на водещи български журналисти. Те не са анонимни.

И никой от тях никога не е правил списъци. Те имат своите позиции, своите мисли, своите мнения и именно за правото им да ги изразяват аз упорствам инатливо в тази виртуална джунгла. Ние нямаме много авторски новини. Въпреки че дори и само със скромни усилия понякога успяваме да бъдем първи.

Там, където новините не са на Поглед.инфо, абсолютно винаги стои източник, откъдето са взети. А пък авторът на списъка обвинява, че източници нямало. Ще има да взема! Аман от лъжци, които говорят от последна инстанция! Аман от обществени подлеци и господари на списъците!

Поглед.инфо никога не е робувал на политическата конюнктура и няма да робува. Позициите на авторите са с техните имена и снимки. Точно заради това обвинението в анонимност е просто жълта интрига със съмнителен привкус. Има статии с лява насоченост, но има статии и с дясна.

Не цензурираме автори

Стараем се да поддържаме обективния тон в новините, но не мога и никога няма да поискам анализите да бъдат примирителни, извинителни или пък съобразени с масовия вкус. Силата на журналистиката е в аргументите, стила и идеите. Никога не съм спрял право на отговор. Никога не съм отказал и друго мнение, само защото то не съвпада с моето собствено.

Няма да твърдя, че не съм допускал грешки, но нека този, който е безгрешен, да хвърли първия камък. Знам друго. Няма да търпя анонимници и лъжци да си правят гаргара с Поглед.инфо. Той е моята битка за свобода и съм горд, че в нея участват и други хора.

Не манипулирам никого, старая се сайтът да бъде посещаван, да бъде коректен и никога да няма автор, който да може да твърди, че съм го цензурирал или не съм му пуснал материал. Заради това господарите на списъчната демокрация имат много здраве от мен!

С несвободни хора просто не може да се говори. Концлагерите са им в главите! А аз винаги съм се стремял да създам нещо напук на всички с концлагерно мислене. Остров на свобода. Това е! (Със съкращения) 


 

Сподели в
 

Млади журналисти излязоха на шествие във Враца в защита свободата на словото и подкрепиха колеги, станали обект на нападение или натиск заради работата си.

08.08.2020/09:06

Цветелина Йорданова и Джанан Дурал са специални гости в осмия епизод на подкаста на БНТ – „МеГра“. Двете са международни редактори в обществената телевизия.

07.08.2020/09:05

Седемнайсет местни журналисти са ранени при мощната експлозия в Бейрут на 4 август, няколко са в критично състояние, предава РИА Новости.

06.08.2020/09:04

Светска репортерка от Норвегия съди Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която присъжда наградите "Златен глобус", твърдейки, че организацията действа като картел и неправомерно защитава членовете си от конкуренция, предаде АП.

05.08.2020/09:03

Мексиканският журналист Пабло Моругарес, работещ за интернет изданието "ПМ Нотисиас" в южния щат Гереро, беше застрелян в ресторант в град Игуала.

04.08.2020/09:02

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки