Фиона Бартън издава дебютната си книга

29.08.2016 /12:00 | Автор : Кристи Красимирова | Източник: Политика Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Фиона Бартън е отразявала от съда тъмни престъпления

В кариерата на Фиона Бартън има обрати. Родена в Кеймбридж, Англия, тя е работила като съдебен репортер в Daily Mail, редактор на новините в Daily Telegraph и главен репортер на The Mail on Sunday.

Когато печели наградата за Репортер на годината на National Press Awards, се отказва от работата си като доброволец в Шри Ланка и от 2008 г. насам работи с изпратени в изгнание и застрашени журналисти от цял свят.

Дебютният й роман „Вдовицата” се превръща бързо в бестселър, издаден в много страни по света. В момента Фиона Бартън живее със съпруга си в югозападната част на Франция, където работи върху втората си книга.

Какво откриваме във „Вдовицата”:

Нейният живот изглежда безупречен и подреден. Като спретнатия дом в предградията, който поддържа. Като брака, който смята за идеален. Джени е съпруга на Господин Нормален. До деня, в който полицаите позвъняват на вратата, за да питат за него. Заподозрян е за извършване на ужасяващо престъпление - отвличане на невръстно дете.

Двегодишната Бела е изчезнала, докато си е играела в двора. Майка й я изпуснала от поглед за няколко мига. Достатъчни детенцето да бъде прехвърлено в син микробус, подобен на този, който кара Глен Тейлър. После идилията свършва. Репортерите дебнат всяка крачка на чудовището от новините.

И всяка крачка на жената до него. Какви тайни е криел идеалният брак? Защо Глен се е усамотявал с компютъра? Как са се озовали там снимките с детско порно? Чий е албумът с пухкави бебета, изрезки от вестници и списания, скрит в кухненския шкаф? Защо Глен не знае за него? И какво в крайна сметка се е случило с Бела?

Помага й опитът на съдебен репортер

Репортерката Кейт е готова да плати цената за поредната си сензация. Тя трябва да направи интервю с Вдовицата. Глен е загинал нелепо в катастрофа. Джейн вече е свободна да се сподели тайните. Репортерката знае как да я убеди.

Истината е всичко, което хората искат да знаят. Но урокът, който Джейн е научила през последните години е, че може да накара хората да повярват в това, което тя самата иска. Детективът, репортерката, вдовицата - разказите на тримата се преплитат, за да разкрият тъмните страни в човешката природа, илюзиите, надеждите, заблудите и отчаянието. За себе си всеки е прав. Частният случай се е превърнал в споделено пространство.

Фиона Бартън е блестяща в простичкия начин, по който води читателя в мрачните дебри на съзнанието и подсъзнанието. Идеята за дебютната й книга „Вдовицата” (издателство „Ентусиаст”) я осенява по време на дългите часове, които прекарва като репортер в съдебната зала.

Тя започва да си задава въпроса какво знаят съпругите на обвинените. Или по-точно - какво си позволяват да знаят за тези хора, извършили ужасни неща? До каква степен са склонни да правят компромиси със съвестта си? Били ли са и те самите жертви или са участвали в мълчалив заговор със злодеите?


 

Сподели в
 

Застреляната в Лондондери по време на размирици 29-годишна жена е журналистката Лайра Маккий, съобщи полицията в Северна Ирландия, цитирана от ДПА.

20.04.2019/09:06

"Омразата към журналистите прерасна в насилие", алармира организацията "Репортери без граници" в годишния си доклад за свободата на медиите в света, публикуван в Париж, предаде АФП.

19.04.2019/09:05

В. “24 часа” празнува 28 години от първия си брой на 18 април 1991 г. Днес читателите държат в ръцете си брой на “24 часа”, който във всичките тези години защитава логото си “Всекидневник за новините, каквито са”.

18.04.2019/09:04

Американски вестници получиха журналистически награди "Пулицър" за отразяване на насилие с огнестрелни оръжия в САЩ през 2018 г., предаде АП, цитирана от БТА.

17.04.2019/09:03

През 2019-а се навършиха 120 години от появата на първите печатни издания, посветени на горската тематика в България. До 1899 г. у нас имаме над 240 заглавия.

16.04.2019/09:02

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ изпрати отворено писмо до президента, председателя на НС, премиера, партийните парламентарни групи и редица чужди посолства, изразявайки тревога от съобщенията за спешно подготвян нов медиен закон, в работата над който не са привлечени нито журналистически организации, нито изявени авторитети от гилдията

16.04.2019 /16:42

От ареста на основателя на „Уикилийкс” в Лондон до готвения от управляващите у нас нов медиен закон и пострадалите при отразяването на сблъсъците в Габрово колеги - професията ни е под ударите на агресивно налаганата по света и у нас политика на диктат и насилие над обществото, на лишаването му от правото да бъде информирано и критично към силните на деня

13.04.2019 /10:27

„Репортери без граници” е изготвила 10 предложения към кандидатите за евродепутати, които биха допринесли за по-добрата защита на свободата на словото и независимостта на медиите, съобщават от международната организация.

12.04.2019 /21:22

 Мнения

Дипломатката Жоржета Пехливанова, оглавявала посолството ни в Каракас преди закриването му през 2012 г., разказва свои преки впечатления от снимането на два филма на известната българска журналистка във Венецуела и Колумбия

21.03.2019 /13:12 | Автор: Жоржета Пехливанова | Източник: СБЖ

Германците обичат да се шегуват, че във федералната република има пет годишни сезона – четирите, познати на всички и… сезон на карнавалите. Той по традиция стартира на 11 ноември в 11.11 часа в Майнц. Този сезон слага началото на пищни и разточителни карнавални вечери и шествия в (предимно) старите, западни провинции. В някои от тях дори дните на големите карнавални шествия и пиршества са обявени за неработни.

06.03.2019 /18:31 | Автор: Елена Трифонова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 18 гости

Бързи връзки