Фиона Бартън издава дебютната си книга

29.08.2016 /12:00 | Автор : Кристи Красимирова | Източник: Политика Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Фиона Бартън е отразявала от съда тъмни престъпления

В кариерата на Фиона Бартън има обрати. Родена в Кеймбридж, Англия, тя е работила като съдебен репортер в Daily Mail, редактор на новините в Daily Telegraph и главен репортер на The Mail on Sunday.

Когато печели наградата за Репортер на годината на National Press Awards, се отказва от работата си като доброволец в Шри Ланка и от 2008 г. насам работи с изпратени в изгнание и застрашени журналисти от цял свят.

Дебютният й роман „Вдовицата” се превръща бързо в бестселър, издаден в много страни по света. В момента Фиона Бартън живее със съпруга си в югозападната част на Франция, където работи върху втората си книга.

Какво откриваме във „Вдовицата”:

Нейният живот изглежда безупречен и подреден. Като спретнатия дом в предградията, който поддържа. Като брака, който смята за идеален. Джени е съпруга на Господин Нормален. До деня, в който полицаите позвъняват на вратата, за да питат за него. Заподозрян е за извършване на ужасяващо престъпление - отвличане на невръстно дете.

Двегодишната Бела е изчезнала, докато си е играела в двора. Майка й я изпуснала от поглед за няколко мига. Достатъчни детенцето да бъде прехвърлено в син микробус, подобен на този, който кара Глен Тейлър. После идилията свършва. Репортерите дебнат всяка крачка на чудовището от новините.

И всяка крачка на жената до него. Какви тайни е криел идеалният брак? Защо Глен се е усамотявал с компютъра? Как са се озовали там снимките с детско порно? Чий е албумът с пухкави бебета, изрезки от вестници и списания, скрит в кухненския шкаф? Защо Глен не знае за него? И какво в крайна сметка се е случило с Бела?

Помага й опитът на съдебен репортер

Репортерката Кейт е готова да плати цената за поредната си сензация. Тя трябва да направи интервю с Вдовицата. Глен е загинал нелепо в катастрофа. Джейн вече е свободна да се сподели тайните. Репортерката знае как да я убеди.

Истината е всичко, което хората искат да знаят. Но урокът, който Джейн е научила през последните години е, че може да накара хората да повярват в това, което тя самата иска. Детективът, репортерката, вдовицата - разказите на тримата се преплитат, за да разкрият тъмните страни в човешката природа, илюзиите, надеждите, заблудите и отчаянието. За себе си всеки е прав. Частният случай се е превърнал в споделено пространство.

Фиона Бартън е блестяща в простичкия начин, по който води читателя в мрачните дебри на съзнанието и подсъзнанието. Идеята за дебютната й книга „Вдовицата” (издателство „Ентусиаст”) я осенява по време на дългите часове, които прекарва като репортер в съдебната зала.

Тя започва да си задава въпроса какво знаят съпругите на обвинените. Или по-точно - какво си позволяват да знаят за тези хора, извършили ужасни неща? До каква степен са склонни да правят компромиси със съвестта си? Били ли са и те самите жертви или са участвали в мълчалив заговор със злодеите?


 

Сподели в
 

Папа Франциск прикани католиците да се молят с него по интернет, докато представяше на пл. "Св. Петър" във Ватикана профила си в новото мобилно приложение "Клик ту прей" ("Кликни, за да се помолиш"), предаде ДПА.

21.01.2019/09:01

Над 10 000 протестираха в Белград срещу президента Александър Вучич и негова управляваща партия за 8-а поредна седмица. Демонстрантите настояват за по-голяма свобода на медиите като условие за честни избори, съобщава ДПА.

20.01.2019/14:02

Новото предаване за мистика по БНТ2 ще обогати образователната част на програмата; ще разшири аудиторията с разнообразяване на тематиката, представяне на широк спектър от гледни точки и философски концепции.

20.01.2019/09:07

Наши слушатели се отзоваха на кампанията на Радио Кърджали и Радио Благоевград за събиране на книги за опожарената библиотека в село Скребатно, съобщава журналистът от медията Божидар Чолаков:

19.01.2019/09:06

Европейският парламент (ЕП) прие в Страсбург резолюция, в която се отчита, че натискат над медиите, насилието и дискриминацията срещу жените все още съществуват в ЕС.

18.01.2019/09:05

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Международната и Европейската федерации на журналистите (IFJ / EFJ) отново призовават ЕС да се застъпи за защита на правата на всички журналисти, тъй като преговорите по Директивата за авторсоко право при цифровия единен пазар все още не са приключили, съобщават от МФЖ.

21.01.2019 /12:47

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова поздравява всички журналисти и семействата им с коледно-новогодишните празници, като им пожелава мир, здраве, обич и благоденствие

23.12.2018 /21:21

Събранието се проведе в залата за пресконференции, намираща се в сградата на Съюза на българските журналисти - София, ул. „Граф Игнатиев“ 4, етаж 3. Събранието бе открито в 10,15 часа.

21.11.2018 /20:02

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки