Фиона Бартън издава дебютната си книга

29.08.2016 /12:00 | Автор : Кристи Красимирова | Източник: Политика Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Фиона Бартън е отразявала от съда тъмни престъпления

В кариерата на Фиона Бартън има обрати. Родена в Кеймбридж, Англия, тя е работила като съдебен репортер в Daily Mail, редактор на новините в Daily Telegraph и главен репортер на The Mail on Sunday.

Когато печели наградата за Репортер на годината на National Press Awards, се отказва от работата си като доброволец в Шри Ланка и от 2008 г. насам работи с изпратени в изгнание и застрашени журналисти от цял свят.

Дебютният й роман „Вдовицата” се превръща бързо в бестселър, издаден в много страни по света. В момента Фиона Бартън живее със съпруга си в югозападната част на Франция, където работи върху втората си книга.

Какво откриваме във „Вдовицата”:

Нейният живот изглежда безупречен и подреден. Като спретнатия дом в предградията, който поддържа. Като брака, който смята за идеален. Джени е съпруга на Господин Нормален. До деня, в който полицаите позвъняват на вратата, за да питат за него. Заподозрян е за извършване на ужасяващо престъпление - отвличане на невръстно дете.

Двегодишната Бела е изчезнала, докато си е играела в двора. Майка й я изпуснала от поглед за няколко мига. Достатъчни детенцето да бъде прехвърлено в син микробус, подобен на този, който кара Глен Тейлър. После идилията свършва. Репортерите дебнат всяка крачка на чудовището от новините.

И всяка крачка на жената до него. Какви тайни е криел идеалният брак? Защо Глен се е усамотявал с компютъра? Как са се озовали там снимките с детско порно? Чий е албумът с пухкави бебета, изрезки от вестници и списания, скрит в кухненския шкаф? Защо Глен не знае за него? И какво в крайна сметка се е случило с Бела?

Помага й опитът на съдебен репортер

Репортерката Кейт е готова да плати цената за поредната си сензация. Тя трябва да направи интервю с Вдовицата. Глен е загинал нелепо в катастрофа. Джейн вече е свободна да се сподели тайните. Репортерката знае как да я убеди.

Истината е всичко, което хората искат да знаят. Но урокът, който Джейн е научила през последните години е, че може да накара хората да повярват в това, което тя самата иска. Детективът, репортерката, вдовицата - разказите на тримата се преплитат, за да разкрият тъмните страни в човешката природа, илюзиите, надеждите, заблудите и отчаянието. За себе си всеки е прав. Частният случай се е превърнал в споделено пространство.

Фиона Бартън е блестяща в простичкия начин, по който води читателя в мрачните дебри на съзнанието и подсъзнанието. Идеята за дебютната й книга „Вдовицата” (издателство „Ентусиаст”) я осенява по време на дългите часове, които прекарва като репортер в съдебната зала.

Тя започва да си задава въпроса какво знаят съпругите на обвинените. Или по-точно - какво си позволяват да знаят за тези хора, извършили ужасни неща? До каква степен са склонни да правят компромиси със съвестта си? Били ли са и те самите жертви или са участвали в мълчалив заговор със злодеите?


 

Сподели в
 

Известният журналист и публицист Тодор Коруев кани всички свои читатели и почитатели на столичната премиера на своята нова книга „Още животописи”.

19.11.2018/09:01

Професионалният фотограф Боби Костадинов представя фотоизложбата си "Прегръдката на дуализма" в "Клуба на фоторепортерите" в София, съобщават за БТА организаторите.

18.11.2018/09:07

По програма „Христо Ботев“ БНР ще излъчи днес единственото интервю, дадено за българска медия, с Корин Велла, сестра на убитата малтийска журналистка Дафне Галиция.

17.11.2018/09:06

Саудитският главен прокурор Сауд ал Моджеб поиска смъртни присъди за петима обвиняеми по случая с журналиста Джамал Хашоги, убит миналия месец в саудитското консулство в Истанбул, но напълно оневини влиятелния престолонаследник, принц Мохамед бин Салман, предаде ДПА.

16.11.2018/09:05

До края на седмицата Министерството на образованието и науката (МОН) ще започне да излъчва новини за хора с увреден слух. Те ще бъдат достъпни в сайта на ведомството.

15.11.2018/16:52

 Събития в СБЖ

 Правни въпроси и отговори

На въпроси, засягащи трудовите права на журналистите, отговаря доцентът по трудово и осигурително право Андрей Александров

16.02.2018 /14:43 | Автор: Андрей Александров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Съгласно решение на последното Общо събрание на СБЖ, проведено на 10 ноември т.г., да бъде огласен изходът от делата по искове на шест члена на СБЖ срещу решенията на ОС на СБЖ, проведено на 14 и 15.03.2015 г., предоставяме следната информация:

16.11.2018 /20:32

Становище на Комисията по журналистическа етика на СБЖ: Общинският съвет по наркотични вещества - Благоевград, изпрати писмо до СБЖ по повод предаване „На кафе” по Нова телевизия, излъчено на 14 ноември т.г.

16.11.2018 /12:04

Всяка година около Деня на народните будители СБЖ връчва своите годишни награди на онези журналисти, отличили се през дванайсетте месеца. Верни на традицията, в клуб „Журналист“ в СБЖ се стекоха представители на перото, словото и електронните медии не само от столицата, но и от страната, за да присъстват на церемонията по връчването на наградите.

09.11.2018 /23:07

 Мнения

Пошлото клипче, с което студентската ни телевизия „Алма матер” кани на кастинг кандидати за сътрудници, вече произведе поредния неприятен медиен скандал.

09.11.2018 /11:20 | Източник: СБЖ

Нима журналистите, които временно са и депутати, не виждат как бият и малтретират гилдията ни?

15.10.2018 /23:09 | Автор: Милена Димитрова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки