СЕМ отказа поисканата от Александър Велев промяна в лиценза на Радио „България”

06.06.2017 /22:17 | Източник: СБЖ/БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Генералният директор на БНР не уважи днешното заседание на регулаторния орган, който реши да го повика на сбирката си на 27 юни. Работещите в нароченото за закриване от Велев Радио „България” вече получават от него писма с предложения за прекратяване на трудовите им договори срещу 6 заплати

Няма условия за изменение на лиценза на излъчващото за чужбина на чужди езици Радио „България”. С такова юридическо становище излезе Съветът за електронни медии (СЕМ) след заседанието си на 6 юни.

Генералният директор на БНР Александър Велев беше поискал от медийния регулатор изменение на лиценза, което да остави само програмите на турски в ефир, а за останалите чуждоезикови програми да закрепи завареното положение - излъчването им само в интернет. Но с днешното си решение СЕМ му отказа.

Ако искането му беше утвърдено, това

щеше да създаде двусмислено положение,

тъй като регулаторните функции на Съвета се разпростират само върху продукция в ефира, но не и в интернет. Това също така би дало възможност на генералния директор безконтролно и единолично да решава какво да пуска и какво да спира в интернет.

Велев още на 30 юни обяви намерението си да ликвидира Радио „България”, като спре излъчването на шест европейски езика - испански, френски, немски, албански, гръцки, сръбски - и остави само редакциите, изработващи програми на английски, руски и турски.

Тъй като генералният директор на БНР

за пореден път не уважи заседание на СЕМ,

членовете на Съвета изготвиха писмо до него, в което се поинтересуваха защо при реформирането на Радио „България” не са оставени повече чуждоезикови програми, а също така защо видинският предавател работи на половин мощност и кога ще бъде подписан договорът между „Музикаутор” и БНР за уреждане на музикалните авторски права. СЕМ реши Александър Велев да бъде повикан на заседанието, насрочено за 27 юни.

Междувременно самият генерален директор събра Обществения съвет на БНР и успя да си издейства от него единодушна подкрепа за своето решение да „преструктурира и редуцира” Радио „България”.

Сбирката с Обществения съвет е била осъществена през деня на 6 юни, когато вече беше готово колективното отворено писмо на СБЖ и още 5 творчески организации, настояващо пред водещи държавни институции за запазване на Радио „България”. Писмото е публикувано на сайта на СБЖ.

В същото време натискът от страна на генералния директор над работещите в Радио „България” да подават „доброволно” молби за напускане се засилва. От днес вече се връчват уведомления, предлагащи

прекъсване на трудови договори срещу изплащане на 6 заплати.

Допреди ден предложенията бяха за 4 заплати. Онези обаче, които откажат да напуснат „доброволно”, са предупреждавани, че така или иначе ще бъдат съкратени при закриването на Радио „България”, но няма да получат никакви допълнителни заплати или обезщетения.

Всичко това се случва по време, докато в БНР още текат преговори за сключване на нов колективен трудов договор . Тъй като старият е изтекъл, реално хората са без социална защита. Това е ситуация, която в споменатото писмо на СБЖ и на още 5 организации се определя като „недопустим рекет”.

Очевидно калкулацията на Александър Велев е, че дори само няколко души от Радио „България” да напуснат, програмите му ще бъдат много трудно осъществими, тъй като след целенасочени и многобройни кадрови оразвания в последните години, включително и при предишни ръководства, то е оставено под санитарния минимум като човешки ресурс.

Свързани: СБЖ и още 5 организации с писмо в защита на Радио "България"

В посланието до 15 водещи държавни институции начело с президента се изразява категорично несъгласие с неприемливата идея на генералния директор на БНР Александър Велев да закрие излъчващото на чужди езици „Радио България”, основано през 1936 г. и представящо образа на страната ни пред света.

Дата: 06.06.2017

Смут в БНР от идеята на Александър Велев да спре предаванията за чужбина

Решението да има или да няма продукция на чужди езици на БНР, или на колко и кои езици да бъде тя, не е административен прерогатив на поредното мандатно ръководство на БНР, а въпрос на външната политика на България, както и на нейната сигурност в дългосрочен план, сочи колегията на Радио „България” в отворено писмо

Дата: 31.05.2017

 

Сподели в
 

Евродепутатът Петър Витанов от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите поиска контрол за шпионския софтуер „Пегас“ като над търговията с оръжие, по време на дебата за въздействието на софтуера върху основните човешки права в ЕП.

02.12.2021/17:53

Предаването на БНТ „Библиотеката“ гостува с изнесено студио в новата и най-модерна библиотека у нас. Центърът за съвременно изкуство и библиотека „П.К. Яворов“ се намира в Бургас и е една от най-иновативните и съвременни сгради в България.

02.12.2021/10:03

Историите трябва да бъдат разказвани отблизо. Затова 28 години след създаването на „Капитал" медиата отваря първата си изнесена редакция в Пловдив.

01.12.2021/15:16

Пенчо Ковачев, Виктор Иванов, Елица Гилтяй, Лили Клисурова, Митьо Маринов, Георги Банов и Румяна Денчева са автори на 440-страничния труд, а в него са историите на 346 българи. Точно толкова са се заклели да спазват конституцията на България като премиери, вицепремиери и министри от 1990 до септември 2021 г.

01.12.2021/10:49

Не трябва да се хиперболизира ролята на социалните мрежи и онлайн платформите.Това коментира доц. Иво Инджов, политолог и преподавател по политически комуникации във Великотърновския университет.

01.12.2021/08:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Ковид отнесе и ярката фурия на волното слово в поезията, белетристиката и журналистиката Катя Владимирова. Поклон!

01.12.2021 /21:24 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 61-годишна възраст в Мадрид след трудна битка с рака си отиде една от най-знаковите авторки в съвременната испанска литература и постоянна коментаторка на най-големия испански вестник „Ел Паис” и на радиоверигата SER Алмудена Грандес, която винаги открито отстояваше и левите си убеждения. Нейните романи върнаха на испанците много от „белите петна” в историята им, свързани с антифранкистката съпротива.

28.11.2021 /21:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

„Да, 115-годишнина от рождението на акад. Дмитрий Сергеевич Лихачов е дата, която трябва да бъде отбелязана не само в родината му, но и от всеки народ, чиято култура е обогатена от неговите текстове, мисли и идеи. А що се отнася до България – връзката между личността на този велик хуманист и нашата духовност е особено силна. Ние продължаваме да повтаряме и преповтаряме неговото определение, че в исторически план България е „Държава на Духа“, но дали сме достойни за тези думи?

27.11.2021 /23:34 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Героинята на най-прочутата снимка на известния американски фотограф, направена през 1985 г. и прославила се от корицата на сп. „Нешънъл Джиографик”, е имала труден живот. Но ѝ е провървяло сега да трогне италианския премиер Марио Драги, който решил да даде убежище на афганистанката, след като в родината ѝ пак командват талибаните.

27.11.2021 /12:23 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

По повод отбелязвания на 25 ноември Международен ден срещу насилието над жени, Международната федерация на журналистите (МФЖ) и нейните филиали отправят глобален призив към правителствата да помогнат за изкореняване на насилието на работното място, като ратифицират Конвенция 190 на Международната организация на труда (МОТ) относно насилието и тормоза в сферата на труда.

25.11.2021 /16:53

Ковид-19 покоси и голямата фотографка, носителката на „Златно перо” на СБЖ Мари Къналян, която свърза последните около 20 години от живота и професионалния си път и с нашия Съюз. Поклон! Сбогуването ще е на 11 ноември от 12.30 ч., Централни гробища, парцел 94 (Арменски гробища).

04.11.2021 /15:19

Снежана Тодорова: „Трудно се отстоява днес будителската мисия на журналистиката, но и на Ботев не му е било лесно. Имаме остра нужда да събудим и в професията ни, и в обществото ни всички онези Думи, Будилници и Знамена, способни да отворят пътя към Новата България, така необходима на всички ни.”

01.11.2021 /08:00

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки