Начало
 
 

Испаноговорещите журналисти връчиха наградите в Петия конкурс „Светове и цветове”

13.12.2017 /19:19 | Източник: СБЖ/СИЖБ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Къдринка Къдринова и Веселин Симов откриват церемонията по награждаването в конкурса "Светове и цветове"

Конкурсът в памет на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес се организира със съдействието на СБЖ и на Roca и отличава журналистика, сближаваща България и испаноезичния свят, спазваща принципите на професионалната и гражданска етика, разпространяваща култура и отговорност към обществото и природата

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) връчи наградите в своя Пети журналистически конкурс „Световеи цветове”. Конкурсът, който се провежда от 2012 г., е посветен на паметта на журналистите испанисти Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес. Той отличава журналистика, сближаваща България и испаноезичния свят, спазваща принципите на професионалната и гражданска етика, разпространяваща култура и отговорност към обществото и природата. Съорганизатори са Съюзът на българските журналисти и Roca - България. 

Основните награди са следните: „Светлана Плашокова-Митева” (за кореспонденция от и за испаноезичния свят), „Самуел Франсес” (за професионална и гражданска етика), „Светове и цветове” (за екология, култура и традиции). Всяка от тези награди се присъжда в три категории - „Печат и интернет медии”, „Радио”, „Телевизия”. На свой ред Roca връчва и своя специална награда за екология.

Церемонията по традиция се проведе в изложбената зала на Roca - „Експо Баня София”. Събраха се много журналисти, дейци от академичните и културните среди, посланици, дипломати и почетни консули от Испания, Аржентина, Венесуела, Еквадор, Куба, Чили.

Приветствайки гостите, председателката на СИЖБ Къдринка Къдринова подчерта, че конкурсът запазва жива паметта за Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, както и техните човешки и професионални принципи. Те намират продължение в отличията

за стойностна и смела журналистика,

която не само свързва България и испаноезичния свят, но и отстоява обществения интерес и истината - все по-важни и ценни характеристики във времена на подмяна и манипулация.

Къдринова отправи благодарност към семействата на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, дарили техни книги на български и на испански. Имено тези книги са наградите в конкурса. Включват се вече и нови издания - като даренията от Почетното консулство на Чили, издало антология на чилийския разказ и поезията на Габриела Мистрал на испански и на български. Асоциацията за приятелство „България-Куба” пък е дарила двуезична антология с творби на големи български поети, писали за Куба. Тези издания също станаха част от тазгодишните награди в конкурса.

„Самият факт, че наградите ни са книги също е едно послание към професията и обществото ни - за повече четене, за повече култура в най-широк смисъл, за повече знания за света около нас,” каза Къдринова, припомняйки, че с тези идеи е било създадено преди 14 години и Сдружението на испаноговорещите журналисти в България.

Къдринова посочи, че СИЖБ е натрупало вече доста богата дейност, в която, уви, се сблъсква и с проблеми. Тя даде като пример

активното участие на СИЖБ в битката за спасяването на „Радио България”,

което бе нарочено за закриване. Председателката на СИЖБ отбеляза: „Водихме битката заедно със самите колеги от „Радио България” и със СБЖ. Сърдечно благодарим за подкрепата, която ни оказаха с писма посланиците на Испания, Аржентина, Венесуела и Куба, както и почетните консули на Еквадор, Колумбия и Чили. В резултат на общите усилия „Радио България” не бе закрито, но там проблемите не са приключили, ръководството на БНР не е изпълнило ангажиментите, поети пред комисията за медии и култура в Народното събрание. Така че отправям апел към всички, събрали се тук днес - нека продължим обществения натиск създаденото пред 80 години „Радио България”, което представя страната ни пред света, да бъде съхранено и развито пълноценно.”

Къдринова благодари специално на Roca - България за домакинството на церемонията по обявяването на наградите на конкурса „Светове и цветове”, припомняйки, че компанията връчва и своя специална награда за журналистика на екологична тема. „Опазването на водата и природата е приоритет в дейността на Roca,” каза Къдринова.

На свой ред с приветствени думи към участниците и гостите на церемонията се обърна Веселин Симов, мениджър „Маркетинг и продажби” на Roca за Югоизточна Европа. Той припомни дългогодишното плодотворно сътрудничество на компанията със СИЖБ и подчерта

споделянето на общи етични принципи и културни послания.

Симов отбеляза, че както със своята грижовна към околната среда продукция, така и с прецизността в цялата си дейност Roca може да е пример за отговорен, прозрачен и честен бизнес.

Първите награди, връчени на церемонията, бяха отличията „Обединители на култури”, учредени преди три години. Те се връчват на изтъкнати личности от културните и академични среди, допринесли за сближаването между България и испаноезичния свят.

Отличията „Обединители на култури” тази година са присъдени на:

- Проф. Искра Баева - ръководител на Центъра по латиноамерикански изследвания в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”;

- Проф. Людмила Илиева - съосновател на Центъра по латиноамерикански изследвания в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”;

- Катя Диманова - журналист и преводач;

- Райна Петкова - журналист и преводач.

Къдринка Къдринова обяви, че Искра Баева и Людмила Илиева са отличени за създаването на Центъра по латиноамерикански изследвания в СУ „Св. Кл. Охридски”, а Катя Диманова и Райна Петкова - за техния голям принос в преводаческата дейност, а и в журналистиката по време на работата им в „Радио България”.

Отличените благодариха на СИЖБ. Тъй като от думите на Искра Баева и Людмила Илиева се разбра, че са в ход

опити за закриване на Центъра по латиноамерикански изследвания,

председателката на СИЖБ увери, че Сдружението ще се включи в усилията това да не се допусне.

Церемонията продължи с оповестяване на номинираните и на победителите в различните направления на журналистическия конкурс „Светове и цветове”. Съобщено бе, че решенията са взети от петчленно жури в състав: Къдринка Къдринова, председател на УС на СИЖБ, Георги Митов, член на СИЖБ, Елиана Митова, член на СИЖБ, Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ, Веселин Симов, мениджър „Маркетинг и продажби” на Roca за Югоизточна Европа.

Георги Митов, член на СИЖБ и водещ от радио „Алма Матер Класик ФМ”, започна оповестяването на номинираните и победителите за трите награди на конкурса в различните категории:

Награда „Светове и цветове” - за екология, култура и традиции

Печат и интернет медии

- Анелия Тодорова - NOVA.bg, новинарски сайт на Нова телевизия, за интервюта с Луис Басат и с Енрике Криадо;

- Десислава Томова - журналист на свободна практика, за публикация в сп. „Осем”;

- Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов - за публикациите им в създадения от тях сайт за култура Въпреки.com.

ПОБЕДИТЕЛИ: Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов

Наградата се връчва посланика на Аржентина Н. Пр. Алберто Труеба.

След като връчи наградата (диплома и книги) на Зелма Алмалех, както и дипломите за номонирани на Десислава Томова и Анелия Тодорова, аржентинският посланик Алберто Труеба изрази радостта си, че отново е поканен на церемонията на СИЖБ и така може да се включи в подкрепата на стойностната журналистика, която разпространнява високи етични принципи и спомага за опознаването на испаноезичната култура в България. Той благодари за журналистическото отразяване на инициативите на аржентинското посолство и потвърди готовността на посолството за по-нататъшно плодотворно сътрудничество със СИЖБ и с всички български журналисти.

Зелма Алмалех изказа сърдечна благодарност към СИЖБ за номинирането на сайта Въпреки.com, който се прави от нея и съпруга й Стефан Джамбазов. Тя изтъкна, че е дълбоко трогната от тази оценка и че я възприема много лично заради семейната й връзка с Испания, тъй като баба й говорела на езика ладино - старинния испански на сефарадските евреи, принудени да напуснат Испания през 15-ти век и намерили родина в България. Зелма Алмалех посвети наградата си на испанския дипломат Хулио Паленсия, който е работел в София през Втората световна война и е помогнал за спасяването на много български евреи.

Георги Митов обяви следващите номинирани и победител:

Награда „Светове и цветове” - за екология, култура и традиции

Радио

- Светослав Николов - JAZZ FM Radio, за отразяването на фестивала „Олé”, организиран от Институт „Сервантес”;

- Снежана Иванова - БНР, за интервю с Енрике Криадо.

ПОБЕДИТЕЛ: Светослав Николов

Наградата се връчва от Весела Петрова, представител на Институт „Сервантес”

Връчвайки наградата (диплома и книги) на Светослав Николов, Весела Петрова от Институт „Сервантес” високо оцени неговата журналистическа работа в отразяването на културните събития, организирани от института, и му подари още една книга, специално от „Сервантес” - излезлия миналата година на български роман на баския писател Аркайнц Кано „Туист”.

Светослав Николов благодари за отличието и подчерта, че всичко, което получаваме от света, трябва да го връщаме и разпространяваме с много любов, за да правим света по-добър.

Георги Митов обяви следващите номинирани и победител:

Награда „Светове и цветове” - за екология, култура и традиции

Телевизия

- Кремена Николова - BIT, за интервю с испанския писател Мартин Касариего;

- Марина Евгениева - bTV, за интервю с испанската певица Ламари.

ПОБЕДИТЕЛ: Марина Евгениева

Наградата се връчва от г-н Хосе Андрес Сантос, аташе по културните въпроси в посолството на Испания.

Връчвайки наградата (диплома и книги) на Марина Евгениева, както и диплома за номиниран на Кремена Николова, Хосе Андрес Сантос изрази радостта си, че е поканен да участва в церемонията и благодари на всички журналисти, разпространяващи испанската култура.

Марина Евгениева изказа благодарност за отличието си и сподели своята любов към испанската култура, като добави, че „все още” не е испаноговореща, а само „испаноразбираща”, но се надява да напредне с езика на Сервантес.

Георги Митов обяви преминаването към връчването на друга от наградите на конкурса и съобщи номинираните и победителя:

Награда „Светлана Плашокова” - за кореспонденция от и за испаноезичния свят

Телевизия

- Владислава Тричкова - NOVA, за репортажите и филмите й по теми от Испания;

- Джанан Дурал - БНТ, за репортажите й по теми от Испания;

- Радослава Домусчиева - bTV, за репортажите и филмите по теми от Испания.

ПОБЕДИТЕЛИ: Владислава Тричкова и Радослава Домусчиева

Наградата се връчва от заместник-посланика на Испания г-н Енрике Криадо

След като връчи наградите (дипломи и книги) на победителките Владислава Тричкова и Радослава Домусчиева, Енрике Криадо изтъкна колко е важна във времена на фалшиви новини именно честната, обективна и професионална журналистика, която на този конкурс получава признание.

Радослава Домусчиева благодари за отличието и високата оценка за нейния труд, като изрази и силната си емоция, че на този конкурс среща и рецензентката на дипломната си работа проф. Людмила Илиева от Катедрата по испанистика и португалистика в СУ „Св. Кл. Охридски”.

Владислава Тричкова също благодари за наградата и посочи, че Испания днес изживява труден момент, като той е труден не само за нея, не само за ЕС, но и за много българи, които живеят в Испания.

Георги Митов обяви следващите номинирани и победител:

Награда „Светлана Плашокова” - за кореспонденция от и за испаноезичния свят

Печат и интернет медии

- Ангел Петров - в. „Дневник”, за многобройни негови публикации, посветени на актуални теми от Испания;

- Владислав Пунчев - кореспондент на агенция EFE, за многобройни негови кореспонденции, представящи България пред испаноезична аудитория;

- Марко Видал Гонсалес - блог La tortuga búlgara, за публикациите му в неговия блог, представящи България пред испаноезична аудитория;

- Марта Рос - блог Mamá espaňola en Bulgaria, за публикациите й в нейния блог, представящи България пред испаноезична аудитория;

- Момчил Инджов - списание „Клуб Z”, за многобройни негови публикации, посветени на актуални теми от Испания и испаноезичния свят.

ПОБЕДИТЕЛ: Марко Видал Гонсалес

Наградата се връчва от г-н Сесар Аха, съветник по образователните въпроси към посолството на Испания

След като връчи наградата (диплома и книги) на Марко Видал Гонсалес, както и дипломи заноминирани на Ангела Петров, Владислав Пунчев, Марта Рос и Момчил Инджов, Сесар Аха разказа за успешното българо-испанско сътрудничество в областта на образованието и дори съобщи новина - че предстои откриването на нова гимназия с изучаване на испански език. Сесар Аха поздрави всички журналисти, спомагащи за сближаването между България и Испания.

Марко Видал Гонсалес благодари за наградата и каза, че чрез блога си La tortuga búlgara („Българската костенурка”) иска да помогне на повече испаноговорещи да опознаят и обикнат България. Всичко това той каза на испански, а след това по настояване на Къдринка Къдринова повтори на отличен български. Така цялата публика успя да се убеди, че Марко наистина е един жив „мост” между българската и испаноезичната култура.

Георги Митов обяви следващата номинация и тъй като тя бе единствена, беше ясно и кой е победителят:

Награда „Светлана Плашокова” - за кореспонденция от и за испаноезичния свят

Радио

- Мариана Корчакова - Дарик Радио, за нейно интервю с Алейда Гевара.

ПОБЕДИТЕЛ: Мариана Корчакова

Наградата се връчва от консула на Куба г-жа Нюрка де ла О.

Връчвайки наградата (диплома и книги) на Мариана Корчакова, Нюрка де ла О й благодари за професионалното интервю с гостувалата наскоро у нас Алейда Гевара и високо оцени усилията на всички журналисти, които разпространяват испаноезичната култура и разказват обективно за реалността в различните испаноезични страни и специално в Куба. Нюрка де ла О добави към наградата и подарък от кубинското посолство - CD и DVD с материали и филм за живота на кубинския ръководител Фидел Кастро, отишъл си преди година.

Мариана Корчакова благодари за наградата и подчерта, че възможността да упражнява високопрофесионална журналистика дължи и на своята медия - Дарик Радио, в която се гордее, че работи.

Георги Митов обяви преминаването към връчването на друга от наградите на конкурса и съобщи номинираните и победителите:

Награда „Самуел Франсес” - за професионална и гражданска етика

Печат и интернет медии

- Асен Йорданов, Атанас Чобанов, Димитър Стоянов („Биволъ”) и Калин Първанов („Аспекто”) - за съвместно разследване на двете медии за нередности в ползването на общинско жилище от Мария Габриел, бивш евродепутат, настоящ еврокомисар;

- Диляна Гайтанджиева - разследващ журналист, за нейно разследване във връзка с доставки на българско оръжие чрез международен канал за джихадистите в Сирия; колежката е била уволнена от „Труд” след серия публикации във вестника по тази тема.

ПОБЕДИТЕЛИ: Асен Йорданов, Атанас Чобанов, Димитър Стоянов и Калин Първанов

Наградата се връчва от Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ

Връчвайки наградите (дипломи и книги) на Димитър Стоянов и Калин Първанов, както и диплома за номиниран на Диляна Гайтанджиева, Снежана Тодорова изказа висока оценка за конкурса „Светове и цветове” и за СИЖБ, тъй като тук винаги се номинират и отличават образци на най-качествена журналистика, включително и сериозни разследвания. Тя поздрави Димитър Стоянов, Калин Първанов и Диляна Гайтанджиева за високия им професионализъм и за принципните им публикации.

От името на наградените говори Калин Първанов, който каза, че не познава по-чист, „чист до наивност”, журналистически конкурс от „Светове и цветове”, в който няма намесени никакви политически, геополитически или корпоративни интереси и който носи в себе си „нещо донкихотовско”.

Калин Първанов отбеляза също спецификата на съвместното разследване, което получава отличието, тъй като то е осъществено от две много различни помежду си медии - списание „Аспекто” и сайта „Биволъ”, и така са били изненадани”много познавачи на тънката българска медийна среда”. Но именно това общо разследване е станало добър пример за това, как могат да работят журналисти извън техните личви пристрастия и амбиции.

Калин Първанов подчерта: „Сега е много модерно да се води борба с фалшивите новини. За нея има бюджети, има европрограми, има еврокомисари дори. Но никой нищо не казва за скритите новини. Тези новини или разкрития, за които всички, дори големите медии, се правят, че не съществуват. Не ги чуват, не ги виждат, не ги споменават поради някакви съображения или съобразяване”.

Накрая Калин Първанов каза още: „Искам да отдам дължимото на разследването на Диляна Гайтанджиева, което сте класирали на второ място - за трафика на оръжия от цивилизована Европа през приятелски Азербайджан, за да попаднат те в ръцете на терористи. За съжаление този материал също попада в медийната тишина, за която говорихме”.

Георги Митов обяви следващата номинация и тъй като тя бе единствена, беше ясно и кой е победителят:

Награда „Самуел Франсес” - за професионална и гражданска етика

Радио

- Таня Величкова - БНР, за нейно интервю с испанския писател Мартин Касариего, както и за активната й журналистическа позиция по проблема около опита за закриване на „Радио България”.

ПОБЕДИТЕЛ: Таня Величкова

Наградата се връчва от Захари Кушев, почетен консул Еквадор в България

Връчвайки наградата (диплома и книги) на Таня Величкова, Захари Кушев я поздрави за нейната принципна журналистика и за усилията й за спасяване на „Радио България”.

Таня Величкова благодари за отличието и се обърна към Сдружението на испаноговорещите журналисти в България така: „Това, което направихте за „Радио България”, показва, че вашият глас не само се чува нависоко, но и предизвиква действия. Ние продължаваме - имам предвид и синдикатите, и колегите в БНР, които поддържат „Радио България”. Проблемът просто беше забравен, по него нищо не се прави и истинските усилия тепърва предстоят.”

Георги Митов обяви следващите номинирани и победител:

Награда „Самуел Франсес” - за професионална и гражданска етика

Телевизия

- Живка Попатанасова - Bloomberg TV, за серия предавания, посветени на теми от Испания и от Латинска Америка;

- Илия Вълков - предавания по BIT, за серия предавания, посветени на на теми от Испания и от Латинска Америка

ПОБЕДИТЕЛ: Живка Попатанасова

Наградата се връчва от посланика на Венесуела Н. Пр. Ориета Капони

Връчвайки наградата (диплома и книги) на Живка Попатанасова и дипломата за номиниран на Илия Вълков, Ориета Капони поздрави СИЖБ и неговата председателка за поддържането на обективната и професионална журналистика, която е особено ценна и важна на фона на толкова много разпространявани фалшиви новини, включително и спрямо Венесуела. Ориета Капони също така изрази радостта си, че отличието отива при млада журналистка, чиято работа показва именно спазване на обективността и професионалима.

Живка Попатанасова благодари за отличието и увери, че и занапред ще отразява събитията в Испания и Латинска Америка, защото те са много итересни и значителни за световните процеси. Тя подчерта, че наградата е и за екипа й в Bloomberg TV, включително за редакторката й Ваня Цолова.

Георги Митов обяви и номинирания за специалната награда на Roca:

Специална награда на Roca за екология

Георги Караманев - зам.-главен редактор на списание „Осем”, за публкации на екологични теми

Наградата представлява душ-колона, която спестява по 5 литра вода на минута, и бе връчена от Веселин Симов, мениджър „Маркетинг и продажби” на Roca за Югоизточна Европа.

Поздравявайки Георги Караманев, Веселин Симов и на испански, и на български подчерта, че Roca участва в културен смисъл във всички послания на конкурса „Светове и цветове” - именно разпространявайки отговорна култура за опазване на водата и природата, за хигиена и в битов, и в делови, и в обществен план.

Георги Караманев благодари за отличието и изтъкна, че и списание „Осем” се стреми към един по-чист във всички отношения свят - такъв, в какъвто самият той би искал да израсне и живее неговият 3-месечен син.

Церемонята, която се превърна в топла приятелска вечер между хора, споделящи общи ценности, беше огласена от латинопесни и испански мотиви в изпълнението на певеца и китарист Янко Константинов - миналогодишен носител на отличието на СИЖБ „Обединител на култури”, и китариста Михаил Михайлов.

Част от виното, с което се почерпиха участниците и гостите, бе дарено от посланика на Аржентина Н. Пр. Алберто Труеба. Друга част бе български принос - домашен елексир, смес на каберне и мерло от Ветрен, Пазарджишко.

Видео от церемонията, състояла се на 12.12.2017 г. в изложбената зала на Roca - „Експо Баня София”, може да се види в YouTube на следния линк:

https://youtu.be/0m8Jq-ir5V0

Видеото е заснето от Владислав Пунчев.

Снимки: Камен Ехранов

 

Сподели в
 

На многая лета, Маестро на честното слово и на яркия кинообраз, Рицарю на винаги младата и магнетична мечта за един по-справедлив свят!

17.10.2021/19:49

Изложба с книги на български автори, които живеят и творят из различни страни по света, и филм за аржентинския поет от български произход Марио Нестороф събраха в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” много гости на проява, посветена на Деня на будителите и продължаваща инициативата на вицепрезидента Илияна Йотова „Народността не пада там, дето знанието живей”.

13.10.2021/20:50

Елица Гигова представя своята нова изложба от живопис в клуб „Журналист“ на СБЖ на 9 октомври.

08.10.2021/18:50

„И така… Стихосбирката е факт. Факт, който не вълнува никого, освен автора и неговите най-близки хора. Преди да завърша последната ѝ страница, не забравих да благодаря на всички от „Стената“, които наистина се вълнуваха от всяко ново стихотворение. Затова я нарекох: „ВЗЕМИ КРИЛАТА МИ“.“

07.10.2021/13:05

В клуб „Журналист“ на СБЖ се състоя представянето на две нови книги от поредицата „Докосване до звездите“ на фоторепортера Христо Събев, който е от малцината майстори на обектива, имали редкия шанс наистина да се докоснат до най-ярките звезди в киното, театъра, спорта и музиката. И докато всеки вид изкуство е под егидата на една от музите, то Христо ще се окаже май галеникът на върховния бог Зевс.

27.09.2021/17:41

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Халина Хътчинс, която бе смъртоносно простреляна от актьора Алек Болдуин по време снимки на уестърна „Rust” в щата Ню Мексико, е родена в Украйна през 1979 г. и е завършила международна журналистика в Киевския държавен университет. От 2015 г. живее в САЩ, където завършва и операторско майсторство. Заснема над 30 филма и сериала, показвайки изключителен талант.

23.10.2021 /12:34 | Източник: actualidad.rt.com/novini.bg

По-малко от една пета от биографиите в англоезичната версия на Уикипедия са на жени. Дисбалансът е наличен и при биографиите на журналистките. Популяризирането на работата на жените в тази професия е необходимо за подпомагане на равенството между половете в журналистическото ръководство. То влияе върху безопасността, доверието, признаването, приобщаването и доходите на жените журналисти, обобщава в свой анализ Journalism.co.uk.

20.10.2021 /16:19 | Източник: Journalism.co.uk

Каналът Blaze в Испания пуска тази съботна вечер пети сезон на риалити сериала „В гаража на Джей Лено”. По този повод кореспондентът на в . „Ла Вангуардия” в Лос Анжелис Гарбиел Лерман интервюира прочутия тв водещ.

15.10.2021 /16:29 | Автор: Габриел Лерман | Източник: lavanguardia.com

Многобройни са родолюбивите инициативи и прояви на българското семейство, установило се в Буенос Айрес още преди две десетилетия, като сред тях се откроява и медийният им опит - първо с радио и сайт, а от над година и с телевизия. За приноса си са отличени с награда от Сружението на испаноговорещите журналисти в България.

12.10.2021 /18:25 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

Предлагаме и последната част от трилогията на известния журналист международник Константин Иванов за професионалния му път, излязла във в. "Дума".

30.08.2021 /18:49 | Автор: Константин Иванов | Източник: duma.bg

 Акценти и позиции

Сбогуването с Веселин Константинов ще е на 30 октомври от 12.00 ч. в храма „Света София”. Вечна памет и дълбок поклон!

21.10.2021 /13:31

Това бе едно от предложенията, отправени от журналисти, които участваха в конференция за антикорупционната политика на ЕС и ефекта ѝ в България, организирана от Елена Йончева. С видеообръщение се включи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

14.10.2021 /16:33

София ин´т Велд: „Тук сме, за да ви подкрепим. Видяхме проблеми, но и огромна решимост на българите да се справят с предизвикателствата.” Елена Йончева: „Ако не надвием корупцията, ще продължим да сме бедна държава със зависими медии.”

24.09.2021 /19:15

 Мнения

Тези дни реших да се поразходя из личните си автобиографични страници. Човек прави своя самоотчет и равносметка за изминатия път. Годините на демокрация и Преход силно промениха ценности, реформираха и преобразиха цели сектори в обществената практика, а покрай подмяната на табелките по улиците, площадите, наименованията на училища и предприятия се смениха или изчегъртаха, ако щете, страници от биографиите ни...

29.09.2021 /15:01 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Тук е една авторитетна евроделегация, която се надявахме да извади на показ посегателствата срещу честната българска журналистика. Обаче...

23.09.2021 /16:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки