Начало
 
 

Шестима почетни консули издадоха „Митология на народите от Америка”

29.11.2019 /16:24 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Целият тираж на "Митология на народите от Америка" ще бъде дарен на културни и образователни институции у нас

Представителите у нас на Гватемала, Еквадор, Колумбия, Мексико, Уругвай и Чили обединиха усилия, за да съберат в уникално издание доколумбовите предания за сътворението на света. Книгата, която бе представена в Националната библиотека, ще бъде дарена на български културни и образователни институции.

Почетните консули на шест латиноамерикански държави поднесоха в навечерието на наближаващите коледни празници уникален подарък за културното обогатяване на български светоглед - сборник с доколумбови предания и легенди за дътворяването на света под заглавието „Митология на народите от Америка”.

Книгата, събрала вярванията на народности като таини, мапуче, киче, гуарани, ацтеки и т.н., е подготвена с безвъзмездния труд на преводачи и редактори и ще бъде дарена на български културни и образователни институции.

Зад начинанието стоят следните почетни консули: на Гватемала - Веселин Симов, на Еквадор - Захари Кушев, на Колумбия - Рафаел Алварадо, на Мексико - Печно Ралчев, на Уругвай - доц. д-р Йоаким Каламарис, на Чили - Георги Крумов.

Координатор на проекта е Андрес Сааведра от Почетното консулство на Чили, който така продължава, доразвива и разширява чилийската инициатива за подобни издания, превърнали се вече в традиция. Трябва да припомним, че през 2017-та и 2018-та бяха представени първа и втора част на антология на чилийския разказ, които също бяха дарени. А още година по-рано същото консулство дари на българския читател и книга с творби на голямата чилийска поетеса и носителка на Нобелова награда за литература Габриела Мистрал.

Ето защо всички почетни консули, изказали се на представянето в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” на сегашното издание „Митология на народите от Америка”, специално изтъкнаха приноса на Андрес Сааведра да обедини усилията им за новата книга.

Всички наблегнаха също така на благодорната цел на общото им начинание - да се даде възможност на българските читатели и особено на учениците и студентите да разширят кръгозора си и да опознаят слабо известни у нас култури.

На това акцентира и представилата книгата доц. Валентина Маразова, преподавателка по изкуствознание в НБУ. Тя изтъкна, че доминиращият в нейната дисциплина европоцентризъм отдавна е време да се надскочи в днешния глобализиран свят и човечеството да обогати духа си с досега до повече и по-различни култури.

Книгата бе „полята” с чилийско вино в компанията на всички, изпълнили Централното фоайе на Националната библиотека. Сред събралите се бяха и посланиците на Аржентина и Куба - Техни Превъзходителства Алберто Труеба и Каридад Ямира Куето Милиан. Имаше още дипломати, както и университетски преподаватели, преводачи, литератори, журналисти, студенти, ученици.

Свързани:

Втората антология на чилийския разказ бе представена в Националната библиотека

Дата: 22.11.2018

Чили издаде свои разкази и ги дари на библиотеки и учебни заведения у нас

дата: 31.10.2017

 

Сподели в
 

Елена Алекова и Владимир Арденски са първите носители на Националната награда „Николай Хайтов - 2019 г.“. Тя се присъжда по повод 100-годишнината от рождението на големия български писател Николай Хайтов. Церемонията по връчването й се проведе днес в община Смолян.

23.01.2020/20:28

Тези дни тези, които знаят много добре каква е цената на мира, са се обърнали към Израел, където тържествено отбелязват 75-годишнината от освобождаването от Червената армия на концлагера „Освиенцим“ и Деня в памет на жертвите от Холокоста. В програмата по отбелязването на паметната годишнина беше и откриването на паметника „Свещ на паметта“, посветен на защитниците и жителите на блокадния Ленинград. Тържествената церемония се състоя в парк „Сакер“ в Йерусалим и беше предавана директно по тв канала Вести.ру.

23.01.2020/15:03

Община Хасково обяви 48-ия национален конкурс за дебютна литература „Южна пролет”. За участие се приемат първи книги, киносценарии и пиеси на автори до 40-годишна възраст в следните жанрове: позия , проза,литературна критика и литературна история , детска литература ,филмов сценарий, драматургия.

22.01.2020/13:09

Започва Осмият национален конкурс за поезия "Дамян Дамянов". Това съобщиха организаторите от община Сливен, в партньорство с Издателска къща "Жажда".

20.01.2020/13:53

На 19 януари 2020 г. на 87-годишна възраст е починал световноизвестният български математик акад. Благовест Сендов.Той беше изтъкнат държавник и общественик. Бил е ректор на СУ, главен научен секретар на БАН, председател на БАН, председател на Народното събрание на Република България и посланик на България в Япония.

20.01.2020/11:11

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

На 8 април 2003 г. при американски обстрели по хотел "Палестина" и по бюрото на телевизия "Ал Джазира" в Багдад загинаха трима журналисти - испанец, украинец и йорданец. В тази несвършваща и до днес война в Ирак са убити около 400 журналисти, повечето иракчани, а общо цивилните жертви са над един милион. Справедливост за всичко това упорито търси с делото си срещу САЩ семейството на убития испански оператор Хосе Коусо.

23.01.2020 /12:47 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Журналистите трябва да имат просветителска и образователна мисия, смята именитият актьор. Разочарован е от липсата у управляващите на стратегия в изкуството и културата, чието финансиране би облагородило обществото и би дръпнало развитието ни напред

21.01.2020 /14:20 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За журналистката Милена Димитрова изпращането на годината беляза един много приятен факт - излезе от печат нейната поредна книга с интригуващото заглавие „Втората България“. Тя е плод на нейния двегодишен упорит труд и срещите й с наши сънародници, тръгнали да дирят късмет по широкия свят. Премиерата на „Втората България“ ще е на 14 януари в 18,30 ч. в Литературния клуб „Перото“.

07.01.2020 /11:01 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Едно от ярките събития в края на миналата година беше излизането от печат на двуезичната книга (български и английски) „Бай Иван- безпристрастният свидетел. Иван Христов Юскеселиев, фотожурналист 1887-1947“,чийто съставител е известният фотожурналист Иво Хаджимишев.

02.01.2020 /14:14 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

„Ако възприемем повествователния стил – който е и най-подходящ за тази тема – ще започнем с това, че началото бе положено преди малко повече от половин век. Тогава, в сякаш нереално далечната 1969-а, е сключено междудържавно споразумение между България и Съветския съюз – за българско участие в изграждането на крупни промишлени, жилищни и комунални обекти в СССР“ – така започва увлекателният разказ за митарствата на един български журналист в Русия – главният редактор на списание „Труд и Здраве" Никола Терзиев

23.01.2020 /10:56 | Автор: Никола Терзиев | Източник: СБЖ

Предаването на Радио Кърджали "Полет над Родопите" отбелязва третия си рожден ден. Автор и водещ на 2-часовото предаване е Божидар Чолаков.

05.01.2020 /17:15 | Източник: БНР

 Акценти и позиции

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя най-сърдечни поздравления и най-добри пожелания към цялата колегия по повод Коледа и Нова година

23.12.2019 /00:01

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

 Мнения

Размисли по повод излизащата на български книга на Максим Бехар „Световната PR революция”

18.01.2020 /07:38 | Автор: Йосиф Давидов | Източник: СБЖ

От все сърце желая на всички вас, драги колеги журналисти, на многобройните читатели на сайта на СБЖ, на вашите семейства и близки хора светли Рождествени празници и едно „добро плъзгане в Новата 2020 година”, както казват немците – einen guten Rutsch ins neue Jahr! Плъзгане, но плавно, а не като ...родния преход, тракащ вече три десетилетия.

24.12.2019 /12:57 | Автор: Борислав Костурков | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки