Начало
 
 

Шестима почетни консули издадоха „Митология на народите от Америка”

29.11.2019 /16:24 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Целият тираж на "Митология на народите от Америка" ще бъде дарен на културни и образователни институции у нас

Представителите у нас на Гватемала, Еквадор, Колумбия, Мексико, Уругвай и Чили обединиха усилия, за да съберат в уникално издание доколумбовите предания за сътворението на света. Книгата, която бе представена в Националната библиотека, ще бъде дарена на български културни и образователни институции.

Почетните консули на шест латиноамерикански държави поднесоха в навечерието на наближаващите коледни празници уникален подарък за културното обогатяване на български светоглед - сборник с доколумбови предания и легенди за дътворяването на света под заглавието „Митология на народите от Америка”.

Книгата, събрала вярванията на народности като таини, мапуче, киче, гуарани, ацтеки и т.н., е подготвена с безвъзмездния труд на преводачи и редактори и ще бъде дарена на български културни и образователни институции.

Зад начинанието стоят следните почетни консули: на Гватемала - Веселин Симов, на Еквадор - Захари Кушев, на Колумбия - Рафаел Алварадо, на Мексико - Печно Ралчев, на Уругвай - доц. д-р Йоаким Каламарис, на Чили - Георги Крумов.

Координатор на проекта е Андрес Сааведра от Почетното консулство на Чили, който така продължава, доразвива и разширява чилийската инициатива за подобни издания, превърнали се вече в традиция. Трябва да припомним, че през 2017-та и 2018-та бяха представени първа и втора част на антология на чилийския разказ, които също бяха дарени. А още година по-рано същото консулство дари на българския читател и книга с творби на голямата чилийска поетеса и носителка на Нобелова награда за литература Габриела Мистрал.

Ето защо всички почетни консули, изказали се на представянето в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” на сегашното издание „Митология на народите от Америка”, специално изтъкнаха приноса на Андрес Сааведра да обедини усилията им за новата книга.

Всички наблегнаха също така на благодорната цел на общото им начинание - да се даде възможност на българските читатели и особено на учениците и студентите да разширят кръгозора си и да опознаят слабо известни у нас култури.

На това акцентира и представилата книгата доц. Валентина Маразова, преподавателка по изкуствознание в НБУ. Тя изтъкна, че доминиращият в нейната дисциплина европоцентризъм отдавна е време да се надскочи в днешния глобализиран свят и човечеството да обогати духа си с досега до повече и по-различни култури.

Книгата бе „полята” с чилийско вино в компанията на всички, изпълнили Централното фоайе на Националната библиотека. Сред събралите се бяха и посланиците на Аржентина и Куба - Техни Превъзходителства Алберто Труеба и Каридад Ямира Куето Милиан. Имаше още дипломати, както и университетски преподаватели, преводачи, литератори, журналисти, студенти, ученици.

Свързани:

Втората антология на чилийския разказ бе представена в Националната библиотека

Дата: 22.11.2018

Чили издаде свои разкази и ги дари на библиотеки и учебни заведения у нас

дата: 31.10.2017

 

Сподели в
 

Навъриха се 90 години от рождението на бележития оперен певец и музикален педагог Асен Георгиев Селимски. Той е роден в Плевен, завършва Българската държавна консерватория в класа на професор Христо Бръмбаров.

11.08.2020/17:01

Оборище (Панагюрище) официално назначи и спортен директор в своя екип. Бившият спортен журналист Калоян Ангелов ще помага за трансферите на треньорското дуо Георги Иванов - Гонзо и Ели Маркес за в бъдеще.

11.08.2020/15:25

Ръководството на американския телевизионен канал MTV се отказа от идеята за провеждане на закрито в Ню Йорк на церемонията по раздаването на вдиео музикалните награди на медията, съобщава Ройтерс.

09.08.2020/17:15

Американски вариант на конкурса „Евровизия“, който ще се нарича „American song contest“, ще се състои през 2021 г. в САЩ, съобщи Европейският съюз за радио и телевизия, цитиран от ДПА и ТАСС.

08.08.2020/18:52

Заглавието на този филм на режисьора Ален Рене по сценарий на Марьорит Дюрас е може би най-човешкото и точно определение, което споделя чувствата на милиони по света към японския град. Дори и на тези, които никога не са стъпвали там. А днес се навършват 75 години от онзи зловещ акт, който все още не можем да вярваме, че е извършен от разумни хора, колкото и диво да са желаели някакво отмъщение. На 6 август в 8,15 ч. сутринта американският пилот Пол Тибетс пуска над града първата атомна бомба с кодово име „Малчугана“.

06.08.2020/13:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки