Начало
 
 

Шестима почетни консули издадоха „Митология на народите от Америка”

29.11.2019 /16:24 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Целият тираж на "Митология на народите от Америка" ще бъде дарен на културни и образователни институции у нас

Представителите у нас на Гватемала, Еквадор, Колумбия, Мексико, Уругвай и Чили обединиха усилия, за да съберат в уникално издание доколумбовите предания за сътворението на света. Книгата, която бе представена в Националната библиотека, ще бъде дарена на български културни и образователни институции.

Почетните консули на шест латиноамерикански държави поднесоха в навечерието на наближаващите коледни празници уникален подарък за културното обогатяване на български светоглед - сборник с доколумбови предания и легенди за дътворяването на света под заглавието „Митология на народите от Америка”.

Книгата, събрала вярванията на народности като таини, мапуче, киче, гуарани, ацтеки и т.н., е подготвена с безвъзмездния труд на преводачи и редактори и ще бъде дарена на български културни и образователни институции.

Зад начинанието стоят следните почетни консули: на Гватемала - Веселин Симов, на Еквадор - Захари Кушев, на Колумбия - Рафаел Алварадо, на Мексико - Печно Ралчев, на Уругвай - доц. д-р Йоаким Каламарис, на Чили - Георги Крумов.

Координатор на проекта е Андрес Сааведра от Почетното консулство на Чили, който така продължава, доразвива и разширява чилийската инициатива за подобни издания, превърнали се вече в традиция. Трябва да припомним, че през 2017-та и 2018-та бяха представени първа и втора част на антология на чилийския разказ, които също бяха дарени. А още година по-рано същото консулство дари на българския читател и книга с творби на голямата чилийска поетеса и носителка на Нобелова награда за литература Габриела Мистрал.

Ето защо всички почетни консули, изказали се на представянето в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” на сегашното издание „Митология на народите от Америка”, специално изтъкнаха приноса на Андрес Сааведра да обедини усилията им за новата книга.

Всички наблегнаха също така на благодорната цел на общото им начинание - да се даде възможност на българските читатели и особено на учениците и студентите да разширят кръгозора си и да опознаят слабо известни у нас култури.

На това акцентира и представилата книгата доц. Валентина Маразова, преподавателка по изкуствознание в НБУ. Тя изтъкна, че доминиращият в нейната дисциплина европоцентризъм отдавна е време да се надскочи в днешния глобализиран свят и човечеството да обогати духа си с досега до повече и по-различни култури.

Книгата бе „полята” с чилийско вино в компанията на всички, изпълнили Централното фоайе на Националната библиотека. Сред събралите се бяха и посланиците на Аржентина и Куба - Техни Превъзходителства Алберто Труеба и Каридад Ямира Куето Милиан. Имаше още дипломати, както и университетски преподаватели, преводачи, литератори, журналисти, студенти, ученици.

Свързани:

Втората антология на чилийския разказ бе представена в Националната библиотека

Дата: 22.11.2018

Чили издаде свои разкази и ги дари на библиотеки и учебни заведения у нас

дата: 31.10.2017

 

Сподели в
 

Изложба, посветена на художника на Плевенската панорама Николай Овечкин, бе открита в Плевен. Тя е посветена на 90-годишнината от рождението на Овечкин и е експонирана в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”.

12.12.2019/18:23

Плевен отбеляза 142 години от паметния 10 декември - Ден на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателност на гражданите към загиналите за неговото Освобождение.

10.12.2019/22:31

В своя декларация Съюзът на българските писатели „осъжда остро всички опити за изопачаване и подценяване на езиковото разнообразие и огромното общокултурно значение на романа „Под игото“ от Иван Вазов”.

10.12.2019/17:14

Безплатен интернет е осигурен за обществени места в Трявна и Плачковци. Това стана възможно чрез първата по рода си европейска инициатива, насочена директно към общините.

09.12.2019/18:51

Това ще се случи на 12 декември 2019 г. от 16 ч. по време на Софийския международен панаир на книгата в НДК, на ІV етаж, където Издателската къща „Тип-топ прес”, Продуцентска къща „Хронотоп” и проф. Лилия Райчева ще представят книгата „Магията „Минута е много”, посветена на най-гледаното и най-обичаното едноименно предаване на БНТ.

09.12.2019/12:08

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Най-сложно е да се открият точните хора, които да работят като едно цяло, но когато това се случи, екипът става двигател на успеха, убедена е счетоводителката, смело поела менидъжрството в производството на качествено журналистическо издание

02.12.2019 /18:22 | Автор: Диана Юсколова | Източник: СБЖ

Преди дни в НДК поетесата и журналистка Надежда Захариева поднесе на гостите си „Душа-та (си) на длан“, като изневери на това, че на жена не се казват годините, и сподели, че е напълнила вече 75-те. Пълният с много поезия, усмивки, приятелска топлина и настроение празник беше организиран от Народно читалище „Д-р Петър Берон 1926“. Известни поп изпълнители поздравиха рожденичката и наляха допълнително празнична атмосфера в залата.

29.11.2019 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова

Тази година наградата на СБЖ за книга получи поетесата и журналистка Ирина Александрова. Тя я е посветила на големия български журналист Данаил Крапчев и неговия вестник „Зора“, който мнозина наричат българския „Таймс“.

28.11.2019 /15:46 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

И тъй като след местните избори на новинарския хоризонт се очертава друга тема,ангажираща вниманието несамо на медиите, но и на драгия електорат - 30 години от старта на т. нар. преход, то приятно бяхме изненадани, че на 7 ноември по книжарниците ще се появи новата книга на колегата ни Калин Тодоров „Зад завесата на прехода”, която е своеобразно продължение на заслужилата голям интерес негова предишна книга „Зад завесата на соца”.

05.11.2019 /10:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Барелеф на известния хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926-2015 г.) бе открит на сградата, където бе последното му работно място - редакцията на вестник „Хасковска Марица“.

12.12.2019 /15:19 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Преди почти 50 лета старата редакция на единствения тогава търновски вестник – „Борба” бе в също тъй стара къща на Главната улица. Точно срещу сегашния Театър „Константин Кисимов”. Там – в стая, обърната с очите на прозорците си на север, бе отделът „Култура и изкуство”.

02.12.2019 /14:48 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Възпоменание за поета антифашист събра край скулптурата му в София писатели, журналисти и общественици. Венец поднесе и президентът Румен Радев. Още прояви по повод юбилея имаше в СБЖ и в къщата-музей „Никола Вапцаров”. В НДК предстои и концерт тази вечер.

07.12.2019 /16:33

Съюзът ни е съорганизатор на проявите по повод юбилея, който ще бъде отбелязан на 7 декември т.г. с поднасяне на цветя пред паметника на безсмъртния поет, със среща в СБЖ с негови чуждестранни издатели и преводачи, с изложба в къщата-музей на ул. „Ангел Кънчев” и с концерт в НДК под патронажа на президента Румен Радев

02.12.2019 /20:39

Премиер, министър, кмет демонстративно затварят устата на журналисти, изпълняващи служебните си задължения и обществената си функция да задават въпроси по важни теми. „На тъмно” се готвят и мащабни промени в медийното законодателство. Явно „онези горе” искат да са недосегаеми за контрола на „онези долу”. Докога гражданите ще търпят това, пита председателят на СБЖ Снежана Тодорова

20.11.2019 /19:46

 Мнения

Свободата не е привилегия. Свободата е необходимост. Свободата на словото, на медиите е първата потребност, първото условие на демократичната система за всяко общество. Свободата да питаш, но и да отговаряш.

18.11.2019 /21:09 | Автор: Георги Калагларски | Източник: СБЖ

Моделът на финансирането на БНТ и БНР, заложен в Закона за радиото и телевизията, се нуждае от съществена промяна. Сериозни дефицити се наблюдават и в сегашния модел на управление на обществените медии.

17.11.2019 /18:48 | Автор: Маргарита Пешева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки