Начало
 
 

Проф. Толя Стоицова: Медиите прекаляват с ужасите

15.01.2020 /15:25 | Автор : Таня Милушева | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Проф.Толя Стоицова е виден медиен психолог

Медиите няма как да премълчават тежките криминални престъпления, но могат да поставят граници при представянето на детайлите.

Мнението е на проф. Толя Стоицова, специалист по социална и медийна психология, преподавател в Нов български университет, уточвява авторката на интервюто в БНР

В случая с убийството на млада жена в село Галиче и други подобни, в които има смърт на хора, най-лошото са детайлите, които изключително много стресират аудиторията, подчерта Стоицова.

„Понякога не ги стресират, а просто ги шокират или изпадат в състояние на паника. Те не са никаква информация. Най-лошият ефект е, ако се създаде страх и паника у хората. Вече виждаме такива резултати. Няма нужда от специално изследване. Възрастна жена казва: аз толкова години живея сама, но сега вече ме е страх. Как и кой слага границите? Разбира се, че журналистите“.

Професионализмът е да знаеш докъде да спреш, убедена е проф. Стоицова. Тя коментира и ситуации, в които представители на институциите говорят, коментират в ефир с прекалено много детайли по даден трагичен случай.

Защо представят детайлите?

За да покажат колко работа са свършили. Те едва ли не ни се отчитат, без изобщо да държат сметка за ефекта върху аудиторията.

Хората не оценяват като добро даването на толкова много шокиращи подробности, смята проф. Стоицова.

„Всички казват: какво е това чудо? Целите ни новини представляват всъщност криминална хроника, това не са национални новини“.

Новините се представят като филм на ужасите, в който живеем, допълни Толя Стоицова. „Напротив – и много хубави неща се случват. Трябва да има баланс. Да се научат институциите и част от журналистите, че се дава информация за престъплението не в такива подробности и детайли, а когато има положителен резултат, тогава ефектът ще е съвсем съзнателен върху хората“.

Подобно представяне в детайли може да възпре една група потенциални извършители на престъпления, но да насърчи друга, заяви още проф. Толя Стоицова.

Свързани:  Проф. Толя Стоицова: Терорисът иска да блести в медиите

Тероризмът има много лица и същевременно е много скрит. В този смисъл профил на терориста е трудно да се направи. Тероризмът е характерен с това, че е свързан със загуба на цивилни хора, за да се удари в сърцето дадена държава.
Дата: 24.03.2016


 

Сподели в
 

По повод излязла в САЩ критична книга за Доналд Тръмп, написана от емблематичния журналист Боб Удуърд, в предаването "Мрежата" по БНР е дадена думата на Христофор Караджов, преподавател по журналистика в Калифорнийския университет, който наред с другото анализира защо в България няма разкрития като направените от Удуърд.

28.09.2020/14:25

Петъчната атака в близост до старата редакция на френското сатирично издание „Шарли Ебдо” отново ни върна към кървавото нападение над журналисти през 2015 г., когато бяха убити 12 души.

27.09.2020/16:55

Кръстоносният поход на американския президент за справяне с това, което той възприема като "пристрастна" политическа цензура от социалните медии, набира скорост.

26.09.2020/17:15

Знаете ли какво държи автократите будни нощем? Ние знаем. Нашата отдаденост към независимата журналистика подкрепя свободата на словото и демократичните ценности в над 180 държави по света, обявява авторитетната германска медия.

25.09.2020/12:00

Според регионалния координатор на "Репортери без граници" за ЕС и Балканите Павол Салай "наистина е много тъжно, че политик от управляващата партия атакува журналисти, вместо да се фокусира над това да работи за подобряване на ситуацията в България. Това е типична тактика - търсиш си враг, вместо да адресираш и да решиш проблема."

22.09.2020/14:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки