Начало
 
 

Проф. Толя Стоицова: Медиите прекаляват с ужасите

15.01.2020 /15:25 | Автор : Таня Милушева | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Проф.Толя Стоицова е виден медиен психолог

Медиите няма как да премълчават тежките криминални престъпления, но могат да поставят граници при представянето на детайлите.

Мнението е на проф. Толя Стоицова, специалист по социална и медийна психология, преподавател в Нов български университет, уточвява авторката на интервюто в БНР

В случая с убийството на млада жена в село Галиче и други подобни, в които има смърт на хора, най-лошото са детайлите, които изключително много стресират аудиторията, подчерта Стоицова.

„Понякога не ги стресират, а просто ги шокират или изпадат в състояние на паника. Те не са никаква информация. Най-лошият ефект е, ако се създаде страх и паника у хората. Вече виждаме такива резултати. Няма нужда от специално изследване. Възрастна жена казва: аз толкова години живея сама, но сега вече ме е страх. Как и кой слага границите? Разбира се, че журналистите“.

Професионализмът е да знаеш докъде да спреш, убедена е проф. Стоицова. Тя коментира и ситуации, в които представители на институциите говорят, коментират в ефир с прекалено много детайли по даден трагичен случай.

Защо представят детайлите?

За да покажат колко работа са свършили. Те едва ли не ни се отчитат, без изобщо да държат сметка за ефекта върху аудиторията.

Хората не оценяват като добро даването на толкова много шокиращи подробности, смята проф. Стоицова.

„Всички казват: какво е това чудо? Целите ни новини представляват всъщност криминална хроника, това не са национални новини“.

Новините се представят като филм на ужасите, в който живеем, допълни Толя Стоицова. „Напротив – и много хубави неща се случват. Трябва да има баланс. Да се научат институциите и част от журналистите, че се дава информация за престъплението не в такива подробности и детайли, а когато има положителен резултат, тогава ефектът ще е съвсем съзнателен върху хората“.

Подобно представяне в детайли може да възпре една група потенциални извършители на престъпления, но да насърчи друга, заяви още проф. Толя Стоицова.

Свързани:  Проф. Толя Стоицова: Терорисът иска да блести в медиите

Тероризмът има много лица и същевременно е много скрит. В този смисъл профил на терориста е трудно да се направи. Тероризмът е характерен с това, че е свързан със загуба на цивилни хора, за да се удари в сърцето дадена държава.
Дата: 24.03.2016


 

Сподели в
 

Възходът на фалшивите новини, включително на дезинформацията и на неверни съвети в социалните медии, може само да усили вредите от разпространението на болести като например коронавируса COVID-19, съобщи Ройтерс.

15.02.2020/15:41

Френското правосъдие започна разследване на убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция през 2017 г., за да установи дали икономическата дейност във Франция на един от заподозрените е била използвана за корупмиране на чуждестранни длъжностни лица, предаде АФП.

14.02.2020/15:25

Близо 240 000 лв. от бюджета на Варна ще бъдат похарчени и тази година според утвърдената практика за финансиране на частни медии с публични средства.

13.02.2020/16:52

Информация за кончината на Ратко Младич бе разпространена от сръбски медни. Поводът за съобщенията е бил пост на министъра на външните работи на Босна и Херцеговина Бисера Туркович в социална мрежа.

12.02.2020/15:35

В свой коментар във Фейсбук за шоуто на Николаос Цитиридис по БТВ журналистката Соня Колтуклиева отбелязва, че "в Америка избират водещ на вечерно шоу по-прецизно, отколкото кандидат за президент".

11.02.2020/15:25

 Представяме ви

С Ани Заркова отдавна се бяхме договорили да гостува на сайта на СБЖ, но все нещо изскачаше и все отлагахме във времето. Но ето че сега, когато и нас българите ни застигна едно от трите жестоки китайски проклятия (няма риск от коронавирус при цитирането му): "Дано живееш в интересни времена", Ани даде интервю за сайта ни, в което през личните й преживявания бистрим ситуацията в нашия занаят.

15.02.2020 /17:25 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Н.Пр. почетният консул на Хашемитското кралство Йордания д-р Хасан Бармауи гостува на Съюза на българските журналисти. Темата на срещата беше сътрудничеството между България и Йордания. И, разбира се, не на последно място 20-годишнината на сътрудничеството между съюзите на българските и йорданските журналисти.

13.02.2020 /15:34 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Освен да тичаш след новините, се иска и друго - трябва да отсяваш, анализираш и обобщаваш информацията, казва известната журналистка от БНТ

11.02.2020 /20:51 | Автор: Лилия Динова | Източник: СБЖ

За Ирина Асиова-Диамант в журналистическата гилдия често се казва, че вече е заела своето място сред холивудските съпруги, но за разлика от тях тя е доказала, че не суетата е нейно кредо, а здравото стъпване по земята и като всяка българка държи да има своето заслужаващо респект място в обществото.

03.02.2020 /12:07 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Бай Ванко имаше кабинет в една стара тоталитарна сграда в центъра на града. Беше приватизирал по необходимост радиото, в което е работил цял живот. Той е вероятно единственият човек, нас, създал частно кабелно радио.

16.02.2020 /14:57 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково уреди изложбата „Любов към труда, любов към истината, любов към народа”, посветена на живота и делото на видния учен, химик и хуманист проф. д-р Асен Златаров.

12.02.2020 /15:45 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Репортери без граници“ (RSF) призова българските власти да спрат опитите си да сплашват журналистите в страната. В своя позиция, разпратена и до СБЖ, и до медиите у нас, международната организация подчертава, че през последния месец представители на медиите са обект на серия от вербални атаки и заплахи от висши представители на властта, включително премиера Бойко Борисов.

14.02.2020 /11:38

Дискусията ще се състои на 17 февруари от 10.00 ч. в Клуб "Журналист" на СБЖ, ул. "Граф Игнатиев", етаж 1. Във фокуса на обсъжданията ще е състоянието на медийната среда и предложените законодателни промени. Всички желаещи да участват са добре дошли.

10.02.2020 /20:19

Циничното отношение и обидните определения на управляващите към журналистите и към цялото общество не са инцидент, а брутална и трайна тенденция от години, която СБЖ категорично осъжда и винаги е осъждал. Вододелът е ясен - става дума за оцеляването на самата демокрация. Само единни като колегия и като граждани можем да я отстоим, заявява Снежана Тодорова, преседател на УС на СБЖ.

05.02.2020 /20:16

 Мнения

Голям кипеж из фейсбуците на гилдията бълбука тия дни, защото мисир-председателят бил определил отразяващите делата му журналистки по свой образ и подобие - „мисирки”. Ако ги беше нарекъл „умиращи лебеди”, пак ли щеше да бумти същият плам? Уви, около власта танцува обслужваща журналистика, угажда й, позволява й да издевателства над всички граждани без дума напряко да каже - и това убива и професията ни, и обществото ни. А атаката по СБЖ точно в този момент не оставя впечатление за нищо друго, освен за поредна поръчка.

07.02.2020 /16:09 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Последните януарски дни, когато по божи закон би трябвало да са снежни и люти, а не са, както и събития, станали на две различни места, бая далечни, ми припомниха, че и шегата има две лица, а е и двуостра. Едно е на маса с компания, друго – когато засегне извътре някого или някои. Тежкò на засегнатия, но често пъти – повече за остроумния веселяк. А да не говорим, когато ни стоварват на главите обществени и управленски беди, които най-вече раждат вицове, вместо действия…

31.01.2020 /12:00 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 19 гости

Бързи връзки