Начало
 
 

Меморандум за сътрудничество подписаха ректорът на Русенския университет и Снежана Тодорова

25.02.2020 /09:02 | Източник: БТА/РусеИнфо/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев и Снежана Тодорова

Ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев и председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова се договориха за осигуряване на стажантски програми за студенти, организиране на съвместни семинари и конференции и обмен на информация чрез електронните портали на двете институции.

На 24 февруари за пръв път в Русенския университет  гостува председателят на управителния съвет на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова. Посещението започна със среща с академичното ръководство, на която Снежана Тодорова и ректорът на университета чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев подписаха меморандум за сътрудничество.

Целта на договора е осигуряване на стажантски програми за студенти, организиране на съвместни семинари и конференции и обмен на информация чрез електронните портали на двете институции. 

В края на срещата г-жа Тодорова дари за университетската библиотека книги на своя рано отишъл си съпруг - внезапно починалия през 2018 г. професор по източни литератури и култури дфн Александър Федотов: „Духът на пролетта“, „Упрекът на тигъра“, „Искам да попитам луната“ и Конфуцианският отшелник“.

"С обич към Изтока"

Снежана Тодорова откри във висшето училище и изложбата "С обич към Изтока", подредена в памет на нейния съпруг. Експозицията съдържа 32 пана, доказващи трайната привързаност на проф. дфн Александър Федотов към корейската, монголската и тибетската култури и езици. Фотосите са заснети по време на последното му пътуване в Азия. Изложбата ще остане във висшето училище 10 дни.

Проф. дфн Александър Федотов остави дълбока следа в българската наука като професор по източни литератури и култури в Софийския университет и директор на Центъра за източни езици и култури. Той бе също заместник-ректор на Софийския университет (2001-2007), председател на Висшата атестационна комисия на Р България (2009-2012) и почетен председател на Институт „Конфуций“ – София.

Към СБЖ ще има секция за студентски вестници 

Посещението на Тодорова в университета включваше и дискусия със студенти от специалност "Български език и история", както и среща с главния редактор доц. Анелия Манукова на в. "Студентска искра", който излиза от печат вече 62 години.

Бяха засегнати темите за качествата, необходими на един журналист, за фалшивите новини, за трудностите на някои от традиционните ежедневници и други. Обсъдиха се и възможности за обмен на информация и сътрудничество с главния редактор на вестник „Студентска искра“. 

Тодорова съобщи, че ще предложи да се създаде секция на издатели на научни издания и на студентски вестници към СБЖ. Тя информира, че към момента членовете на СБЖ са около 4000. Тодорова заяви, че са нужни законодателни промени в защита на журналистическата професия. Основно искане е сключването на колективен трудов договор, който да пази правата на журналистите. По думите й такъв сега има само в БТА, БНР и БНТ. 

"Силно съм впечатлена от достолепието на Русенския университет "Ангел Кънчев", високото академично ниво на преподаване и отношение, изключително топлия прием и голямото уважение както към СБЖ, така и към паметта на проф. дфн Александър Федотов. Изказвам благодарност лично на ректора чл.-кор. проф.дтн Христо Белоев, на всички негови колеги от академичното ръководство и на журналистката Галина Антонова за поканата и интересната и ползотворна програма в Русе", заяви специално за сайта на СБЖ Снежана Тодорова.

Свързани:   Снежана Тодорова ще говори днес пред студенти в Русе

На 24 февруари (понеделник) 2020 г. за пръв път в Русенския университет ще гостува председателят на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти г-жа Снежана Тодорова.
Дата: 24.02.2020

Сподели в
 

Представяме резултатите на проучване на академичен екип от Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски” за проследяване на някои от ефектите на виртуалната комуникация в условията на социална изолация.

01.06.2020/13:41

Парламентарната комисия по културата и медиите на днешното си заседание отхвърли на първо четене двете проектопредложения за промени в Закона за радиото и телевизита(ЗРТ) на ВМРО с 13 гласа “въздържали се” и само двама “за”. Единият предвиждаше въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Вторият беше за противодействие на дезинформацията в интернет.

28.05.2020/19:27

Инициативата се реализира с подкрепата на Европейската културна фондация и на Европейската федерация на журналистите. Формулярите за кандидатстване се приемат до 22 юни 2020 г.

27.05.2020/16:27

Преподавателката във ФЖМК в СУ „Св. Кл. Охридски” и бивш член на НСРТ даде остро критично интервю за програмата „Денят с Веселин Дремджиев” по TV+ и TV1. По повод искането от доклада на Европейския семестър за изсветляване на собствеността доц. Божилова обърна внимание върху проблемите по тази тема в медийния сектор, медийните войни между олигарси и мълчанието в обществото ни.

25.05.2020/21:50

Проектът „Един пояс, един път”, Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина стартират онлайн кампания за най-вълнуващи видеоклипове и снимки от противопоставянето срещу пандемията от коронавирус. Авторите на отличените творби ще бъдат поканени да посетят Китай в подходящо време след приключване на пандемията. Материалите ще се приемат на имейла на СБЖ до 10 юни.

24.05.2020/18:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Макар и вече да звучи като клише, лято 2020 ще е различно. Пандемията от коронавируса постави предизвикателства пред всички – и пред бизнеса, и пред всеки един от нас. Независимо, че вече се отчита намаляване на броя на заразените и увеличаване на излекуваните, опасността от Ковид-19 все още не е отминала. Дори и най-известните светила в световната медицина не могат да кажат ще има ли втора вълнап и дали тя няма да е по-опасна от първата. Затова и българските, а и международните здравни власти предупреждават, че трябва да не се отпускаме и да не се успокоявеме, а да продължаваме се спазваме максимални хигиенни мерки за сигурност.

01.06.2020 /18:20 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки