Начало
 
 

Меморандум за сътрудничество подписаха ректорът на Русенския университет и Снежана Тодорова

25.02.2020 /09:02 | Източник: БТА/РусеИнфо/СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев и Снежана Тодорова

Ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев и председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова се договориха за осигуряване на стажантски програми за студенти, организиране на съвместни семинари и конференции и обмен на информация чрез електронните портали на двете институции.

На 24 февруари за пръв път в Русенския университет  гостува председателят на управителния съвет на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова. Посещението започна със среща с академичното ръководство, на която Снежана Тодорова и ректорът на университета чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев подписаха меморандум за сътрудничество.

Целта на договора е осигуряване на стажантски програми за студенти, организиране на съвместни семинари и конференции и обмен на информация чрез електронните портали на двете институции. 

В края на срещата г-жа Тодорова дари за университетската библиотека книги на своя рано отишъл си съпруг - внезапно починалия през 2018 г. професор по източни литератури и култури дфн Александър Федотов: „Духът на пролетта“, „Упрекът на тигъра“, „Искам да попитам луната“ и Конфуцианският отшелник“.

"С обич към Изтока"

Снежана Тодорова откри във висшето училище и изложбата "С обич към Изтока", подредена в памет на нейния съпруг. Експозицията съдържа 32 пана, доказващи трайната привързаност на проф. дфн Александър Федотов към корейската, монголската и тибетската култури и езици. Фотосите са заснети по време на последното му пътуване в Азия. Изложбата ще остане във висшето училище 10 дни.

Проф. дфн Александър Федотов остави дълбока следа в българската наука като професор по източни литератури и култури в Софийския университет и директор на Центъра за източни езици и култури. Той бе също заместник-ректор на Софийския университет (2001-2007), председател на Висшата атестационна комисия на Р България (2009-2012) и почетен председател на Институт „Конфуций“ – София.

Към СБЖ ще има секция за студентски вестници 

Посещението на Тодорова в университета включваше и дискусия със студенти от специалност "Български език и история", както и среща с главния редактор доц. Анелия Манукова на в. "Студентска искра", който излиза от печат вече 62 години.

Бяха засегнати темите за качествата, необходими на един журналист, за фалшивите новини, за трудностите на някои от традиционните ежедневници и други. Обсъдиха се и възможности за обмен на информация и сътрудничество с главния редактор на вестник „Студентска искра“. 

Тодорова съобщи, че ще предложи да се създаде секция на издатели на научни издания и на студентски вестници към СБЖ. Тя информира, че към момента членовете на СБЖ са около 4000. Тодорова заяви, че са нужни законодателни промени в защита на журналистическата професия. Основно искане е сключването на колективен трудов договор, който да пази правата на журналистите. По думите й такъв сега има само в БТА, БНР и БНТ. 

"Силно съм впечатлена от достолепието на Русенския университет "Ангел Кънчев", високото академично ниво на преподаване и отношение, изключително топлия прием и голямото уважение както към СБЖ, така и към паметта на проф. дфн Александър Федотов. Изказвам благодарност лично на ректора чл.-кор. проф.дтн Христо Белоев, на всички негови колеги от академичното ръководство и на журналистката Галина Антонова за поканата и интересната и ползотворна програма в Русе", заяви специално за сайта на СБЖ Снежана Тодорова.

Свързани:   Снежана Тодорова ще говори днес пред студенти в Русе

На 24 февруари (понеделник) 2020 г. за пръв път в Русенския университет ще гостува председателят на Управителния съвет на Съюза на българските журналисти г-жа Снежана Тодорова.
Дата: 24.02.2020

Сподели в
 

Журналисти от 13 европейски държави, включително и в нашата, работят в условия на тревожно висок риск, алармира документът, изготвен от Европейския университетски институт, и разпространен от МФЖ, ЕФЖ и Центъра за медиен плурализъм и медийна свобода.

26.07.2020/22:09

На 25 юли 1980 г. престана да бие страстното сърце на големия руски артист и бард Владимир Висоцки. А бе едва на 42. От тогава изминаха 40 лета, но Володя все продължава да е жив в сърцата на милиони, и то не само в Русия, но и по широкия свят. Българските медии сякаш случайно проспаха кръглата годишнина и ни дума, ни вопъл, ни стон. Единственото значимо събитие в памет на Висоцки бе творческата руска вечер в столичния Клуб „Журналист“.

26.07.2020/18:21

Юбилей днес празнува едно от емблематичните имена в българската международна журналистика - живеещият от години в Испания някогашен спецкор из „горещите точки” по света, който миналата година представи в СБЖ най-новата си книга „Репортер от миналото време”. СБЖ честити празника на Йосиф и семейството му.

25.07.2020/15:36

Известната журналистка и издателка спечели първа награда в раздел „Поезия” на националния конкурс „Диря в морето”.

24.07.2020/19:07

Навръх 78-годишнината от разстрела на Никола Вапцаров, Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов почит към тях бе отдадена в мемориала им в София. Пред паметта им се поклониха писатели, журналисти, интелектуалци, общественици, политици. Там бе и председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. В словото си вицепрезидентът Илияна Йотова свърза заветите на Вапцаров и другарите му с днешния ни ден.

23.07.2020/19:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 33 гости

Бързи връзки