Би Ти Ви Новините споделят как правят емисии

27.11.2020 /13:55 | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Главният редактор Гена Трайкова пред камерата

Този месец Би Ти Ви Новините навършиха 20 години. По този повод водещите, репортерите и продуцентите от телевизията разкриха тайни от работата на нюзрума, които обикновено остават скрити за зрителите.

През лятото на 2000 г. десетки млади хора се събират в една празна зала в сградата на НДК в името на обща кауза – да поставят началото на нещо ново в България, водени винаги от стремежа да правят качествена журналистика, припомня "24 часа"

Главният редактор на Би Ти Ви Новините Гена Трайкова, която тогава е водеща на емисиите, сподели:

„Това, което искахме да направим, е да изградим една телевизия от тотално нов тип. Имахме усещането, че правим нещо важно; че от него има смисъл; че то променя средата, в която живеем, променя човешки съдби“. 

20 години по-късно зад една емисия новини стоят десетки хора, а човекът, който „ръководи парада“ е отговорният продуцент.

„Когато станах продуцент, открих какво означава стрес, но приятен, защото тази отговорност и решенията, които трябва да се вземат, след това носят доста голямо удовлетворение. Може да проведеш 100 телефонни разговора, да отговориш на десетки имейли, да си в постоянна комуникация и то по няколко различни теми едновременно“. Това разказа Константин Караджов, продуцент на Би Ти Ви Новините.

Водещите също споделиха своята гледна точка: „Нашата работа се свежда до едно - да разказваме истории, на базата на които хората да вземат решения и затова е толкова отговорна“, каза Иван Георгиев.

Според Юксел Кадриев „тези 40 минути са синтезираният живот на България, поднесен по най-професионалния начин в ефира на Би Ти Ви“. Лиляна Боянова го допълни: „Това е трудът на десетки хора, които са работили часове наред, за да можем ние да представим по най-добрия начин това, което те са направили“.

Виктория Петрова коментира по повод годишнината: „Появиха се много нови технологии, които изискват от нас да бъдем и презентатори. Да използваме нови изразни средства и да въплъщаваме журналистическите жанрове в тях“.

Редакцията на bTV Новините остава най-мечтаното място за онези млади хора, които искат да се потопят в света на журналистиката. Да отразяват важните събития, да разказват истории и да показват различни светове. Това е и причината репортери и оператори да направят серия от онлайн срещи със студенти по журналистика.

Габриела Наплатанова и Евгени Генов разговаряха с бъдещите журналисти от Софийския университет, Десислава Ризова и Иван Филчев се срещнаха с УНСС, Кристина Баксанова и Борис Пинтев отговаряха на въпросите на възпитаници на НБУ, а Теодора Трифонова и Росен Цветков бяха в Американския университет в Благоевград.

„Аз чувствам удовлетворение от това, което сме постигнали с екипа. Въпреки всички затруднения, въпреки обемната работа и малкия екип хора, ние успяваме да предизвикаме обществена промяна. Всеки път! И това ме прави щастлив“. Така обобщава последните 20 години Венелин Петков, директор „Новини, актуални предавания и спорт” в Би Ти Ви.


 

Сподели в
 

Сайтът Обаче.бг предлага откъс от статията “Social Media Regulation: Models and Proposals“ на д-р Бисера Занкова и проф. д-р Валери Димитров, публикувана през 2020 г. в списанието Journalism and Mass Communication, David Publishing (volume 10, N 2, March – April) с идеята да се анализира възможността за създаване на арбитраж за разглеждане на спорове към социалните медийни платформи. В нея авторите обсъждат и механизма за регулиране на съдържанието на Facebook.

11.01.2021/17:29

"Радиото е марка и стандарт", каза пред БНР Мария Стефанова - дългогодишен журналист от програма "Хоризонт" на БНР, бивша председателка на СЕМ.

05.01.2021/12:00

Традиционният благотворителен спектакъл „Българската Коледа“ ще бъде излъчен на 25 декември. Зрителите на БНТ и слушателите на БНР ще видят и чуят повече за благородната кауза, която помага на стотици български деца.

25.12.2020/15:25

Вестникът описва случаите с американските журналисти Андре Влтчек и Серина Шим, мистериозно издъхнали в течение на тази година на турска територия.

05.12.2020/17:25

Журналистите от БНТ Биляна Бонева и Милен Атанасов събраха 19 вдъхновяващи истории на хора със свободен дух в книгата "Пътешествия за мечтатели".

03.12.2020/13:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Доминиращата медия днес са социалните мрежи, а онази класическа медия, която не се приспособи към тази нова екосистема, изчезва. Но приспособяването не означава оприличаване, защото мрежите са и територия на манипулацията. Класическите медии трябва да отговорят, засилвайки своите качества и наблягайки върху проверената истина, сочи известният френско-испански журналист

13.01.2021 /20:10 | Автор: Маурисио Висент | Източник: baricada.org

В края на миналата година още едно заглавие допълни списъка на изданията, посветени на годините на прехода. Известната преводачка и журналистка Ина Филипова е автор на книгата „Нажежените площади“, чийто издател е „Слънце“ на Надежда Кабакчиева.

12.01.2021 /18:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Известният ерудит и колумнист на в. "Сега" Димитри Иванов е роден на 31 декември 1931 г., но свидетелството му за раждане е от 1 януари 1932 г., тъй като в новогодишната нощ не е имало кой да го впише в регистъра.

01.01.2021 /18:44 | Източник: dimitriivanov.com

Навършват се 125 години от рождението на легендарната вдъхновителка на републиканците в Испанската гражданска война Долорес Ибарури, която бе и изявена журналистка, оглавявала вестник "Мундо обреро". Какъв бе пламенният ѝ и драматичен живот?

10.12.2020 /19:06 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021 /12:17 | Източник: Старият мост

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021 /16:16 | Източник: moreto.net

 Акценти и позиции

В писмо до генералния директор Андон Балтаков и до членовете на УС на БНР е изразено очакване за прецизиране и синхронизиране с Колективния трудов договор на предлаганите проектоправила за оценка на трудовото представяне на служителите в Българското национално радио.

13.01.2021 /09:02

Да внимаваме за подмяната. Тя вече изкарва и Делян Пеевски борец за медийна прозрачност

12.01.2021 /16:02

Дали съумяхме да извлечем от ударите, загубите и сътресенията достатъчно мъдрост и просветление, за да излезем на верен път към промяната?

31.12.2020 /07:32

 Мнения

Защо бе борбата Законът за БТА до бъде променен преди да бъде избран новият ѝ генерален директор

14.01.2021 /20:15 | Автор: Начо Халачев | Източник: СБЖ

Добре, че е националната телевизия да ни върне и в онова „непоносимо” и „престъпно време”. Как навреме ни дойдоха около Новата 2021 година старите ленти... Една песен възкреси спомени. Щастливи пред камерите, пееха Митко Цонев, Величко Скорчев, Живка Гичева с колегите си новинари...

06.01.2021 /14:13 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки