Интернет фрагменти от портрета на проф. Георги Боршуков
  • 24.03.2023 07:00

Какво са писали за историка на българския печат професорите Минка Златева, Филип Панайотов, Стефан Брезински и писателят Чудомир?

Иракският журналист, замерил Джордж Буш с обувките си през 2008 г., и днес не съжалява за това
  • 14.03.2023 14:38

Днес Ройтерс разпространи изявления на иракския журналист и активист Мунтазар аз-Зайди, който на пресконференция в Багдад на 14 декември 2008 г. замери с обувките си пристигналия тогава в страната му американски президент Джордж Буш - и така влезе в световните новини.

Медиите – авангард на партията на войната
  • 06.03.2023 14:57

За разлика от войните в Персийския залив и Косово, западните медии избягват какъвто и да било критичен анализ на отношението си към настоящия конфликт. Как да си обясним това година след нахлуването в Украйна? Незащитимият характер на руската агресия оправдава ли войнствения ентусиазъм на журналистите?

Защо журналистът Пабло Гонсалес вече година е в затвор в Полша без проведен процес?
  • 28.02.2023 09:08

Случаят с репортера с испанско и руско гражданство, обвинен след ареста му на 27 срещу 28 февруари м. г., че е „руски агент”, без никакви предявени доказателства и досега, не е единствен. Правителството на полската партия, парадоксално наречена „Право и справедливост”, е далеч от спазването на тези принципи и отдавна упражнява лов на „шпиони” и сред други журналисти, пак без доказателства.

Ефектът Сиймур Хърш: убийте вестоносеца, игнорирайте посланието
  • 19.02.2023 10:27

Големите медии пренебрегват въпросите, повдигнати от ветерана на разследващата журналистика: унищожили ли са САЩ газопровода? Ако не, кой го е направил?

Защо корпоративните медии се страхуват от Джулиан Асанж
  • 04.02.2023 18:08

Съгласявайки се с очернянето му, журналистите могат да избегнат да мислят за разликата между това, което прави Wikileaks, и това, което правят те, смята британският журналист Джонатан Кук.

Докога партийни креатури ще ограничават свободата на журналисти
  • 03.02.2023 18:56

Винаги се настройвам подозрително, когато партийци започнат да се месят в работата на журналистите. По принцип, ако някой журналист боде очите на някой политик, то това е комплимент за журналиста. Така са ни учили, че това са правилата в този занаят, който не е за ангели. Още по-малко за сугинаж на политиците.

Международната федерация на журналистите зове Украйна да ревизира новия си медиен закон
  • 13.01.2023 18:00

„Изключително сме обезпокоени от авторитарния уклон на украинското правителство спрямо медиите и журналистите. Не може да има демокрация без независима журналистика,” заявява генералният секретар на МФЖ Антони Беланже.

Пиер Рамбер: Къде умира свободата на словото?
  • 10.01.2023 19:13

ДОСЕГА всичко си беше наред. Изведнъж обаче Илон Мъск извърши непоправимото: в четвъртък, на 15 декември, човекът, който купи Twitter за 44 милиарда долара, за да възстанови свободата на словото там, временно спря личните акаунти на девет американски журналисти с обвинението, че са разпространявали информация за местоположението му в реално време ‒ твърдение, което засегнатите отричат.

Възпоменание и почит за професорите Георги Боршуков и Филип Панайотов
  • 08.01.2023 17:30

Двама университетски преподаватели - професорите Георги Боршуков и Филип Панайотов - дадоха "исторически хоризонт" на хиляди български журналисти, пише в свое възпоменание за тях някогашната възпитаничка на Факултета по журналистика в СУ "Св. Кл. Охридски" Антония Мечкова.