Издатрелство „Аксел Шпрингер“ основа фондация за помощ на правозащитниците
  • 01.04.2023 08:30

Берлинската медийна компания „Аксел Шпрингер“ основа фондация „Свобода“ за финансова подкрепа на дисиденти, артисти и медийни работници и проекти от страни с авторитарно управление, които работят за свобода, човешки права и демокрация, се казва в съобщение на „Шпрингер“, за което оповестява Григори Липински в meedia.de.

Връчиха „Златното перо на Русия - 2023 година“
  • 31.03.2023 16:33

В Москва в концертната зала „Мир“ се проведе годишната тържествена церемония по връчването на най-високите награди в областта на журналистиката "Златното перо на Русия".

Търсят нови доказателства срещу бившия канцлер Курц за подкупи на най-тиражния вестник в Австрия
  • 31.03.2023 10:18

Разследването за мащабна корупция в Австрия бе разширено днес с проверка дали бившият канцлер Себастиан Курц е подкупвал собствениците на най-многотиражния вестник в страната за това да пишат за него положителни неща.

В Екатеринбург арестуваха американски журналист
  • 30.03.2023 23:03

Федералната служба за сигурност на Русия (ФСС) съобщи, че кореспондентът на The Wall Street Journal (WSJ) Ейвън Гершкович е бил арестуван в Екатеринбург. Според разузнавателната служба американецът „по указание на САЩ е събирал информация за едно от предприятията на руския военно-промишлен комплекс (ВПК), което представлява държавна тайна“.

Принц Хари и Елтън Джон обявиха война на Daily Mail
  • 29.03.2023 20:28

Принц Хари заяви, че е решен да потърси отговорност от издателя на вестниците Daily Mail и Mail on Sunday заради незаконно придобита информация. Вчера принцът се яви във Върховния съд в Лондон, за да свидетелства в делото срещу Associated Newspapers.

The Guardian: Журналистите ще останат без работа заради ChatGPT
  • 28.03.2023 16:30

Журналистите може да останат без работа поради появата на инструменти за изкуствен интелект като ChatGPT, казва Матиас Допфнер, главен изпълнителен директор на германската медийна група Axel Springer.

ТАСС ще оказва подкрепа на африкански журналисти
  • 28.03.2023 16:16

ТАСС е готова да подкрепи африканските журналисти, и то безплатно, и е отворена за развитие на отношенията с медиите на континента.

Главнaта редакторка на „Импулс“ Никол Базел позволява на екипа си почти всичко
  • 28.03.2023 07:18

Домашен офис, без постоянни работни места и необичайна свобода на служителите. Това е ситуацията в германското онлайн издание „Импулс“. Главната редакторка Никол Базел разказва в интервю за списанието за ръководители в медиите kress pro как създава рамката за това и къде са границите, пише newsroom.de.

Статия в „Ал Джазира”: Как пропагандата на САЩ спечели разказа за войната в Ирак
  • 26.03.2023 07:42

Двама американски автори анализират на сайта на катарската телевизия как Вашингтон е контролирал медийното отразяване на войната в Ирак така, че да неутрализира негативните реакции срещу действията си там.

Съюзът на журналистите на Сирия публикува доклад за свободата на медиите в страната за 2022 г
  • 23.03.2023 17:32

Докладът подчертава най-известните нарушения на свободата на печата и правата на журналистите, признаците на безнаказаност и въздействието на икономическата блокада върху журналистическата дейност в Сирия през последната година