И германската телевизия „WELT“ примамва абонати с ИИ 
  • 22.04.2024 10:54

Германската издателска група „Springer“ непрекъснато се стреми да разшири нововъведенията в журналистическия бизнес и сега навлиза с изкуствен интелект (ИИ) във водещия телевизионен новинарски канал „WELT“, съобщава  meedia.de.

Нов скандал разтресе "Ню Йорк Таймс"
  • 21.04.2024 13:10

Американският ежедневник "Ню Йорк Таймс" отново се разтресе от вътрешен скандал. От 2-3 месеца популярният вестник е в окото на бурята заради съмнения в достоверността на факти, изнесени в ключова статия за конфликта в Близкия изток, за която се смята, че е наклонила общественото мнение в полза на Израел.

Кирил Вълчев: Журналистите са призвани да опазват обективната информация
  • 21.04.2024 12:21

Значителната роля, която информационните агенции играят в разпространението на обективни новини в епоха, в която явленията на дезинформация непрекъснато нарастват, беше предмет на дискусията, модерирана от президента и генерален директор на Атинско-македонската информационна агенция (АНА-МПА) Емилиос Пердикарис, на 9-ия икономически форум в Делфи, съобщи АНА-МПА. Пердикарис също така пое инициативата да организира дискусията на тема "Борба с дезинформацията в многополюсен свят – стратегии, инструменти и предизвикателства“ в сътрудничество с форума в Делфи.

МФЖ и ЕФЖ настояват за освобождаването от затвора на турския журналист Дирен Кесер
  • 21.04.2024 09:11

Европейската федерация на журналистите (EFJ) и Международната федерация на журналистите (IFJ) се присъединяват към своя турски филиал DİSK Basın-İş в искането за незабавното освобождаване на журналиста Дирен Кесер, който току-що беше вкаран в затвора за публикуване на новини в социалните мрежи през 2015 г.

В Донецк намериха мъртъв американеца Ръсел Бентли, работил за руската медия „Спутник”
  • 20.04.2024 20:09

В Донецк загина военният кореспондент на „Спутник”, американецът с руско гражданство Ръсел Бентли, чиято позивна е била Тексас. Това съобщи в петък в Telegram канала си Маргарита Симонян, главен редактор на руската държавна телевизия RT, обявена за пропагандистка и забранена в ЕС.

Кореспондент на руския в. „Известия” бе убит от украински дрон в Запорожка област
  • 20.04.2024 12:43

42-годишният военен кореспондент на руския вестник „Известия” Семьон Ерьомин, предавал постоянно видеорепортажи за своето издание от началото на войната в Украйна, е бил убит при атака на украински дрон на 19 април в Запорожка област, съобщават руски и световни медии.

В. „Сън” ще се откупи от Хю Грант извънсъдебно с внушителна сума по дело за подслушване
  • 19.04.2024 13:06

Известният британски актьор Хю Грант е уредил извън съда дело срещу издателя на таблоида „Сън”, което заведе с обвинение, че журналисти са използвали частни детективи, за да подслушват телефона му и да нахлуят в неговия дом, предадоха осведомителните агенции, като цитираха изказване на самия Грант.

Снимка на палестинка, прегърнала тялото на убито дете, спечели фотоконкурса „Уърлд пресфото“
  • 18.04.2024 16:20

Фоторепортерът от Ройтерс Мохамед Салем спечели тазгодишния Световния конкурс за прес фото „Уърлд пресфото“ със снимка от Газа.

Съкращения и в германския „Süddeutsche Zeitung”   
  • 18.04.2024 15:59

Планове за икономии в германския вестник „Süddeutsche Zeitung” (SZ) ще доведат до закриване на работни места, съобщава newsroom.de. Според главния редактор Волфганг Крах тази стъпка е трудна, но, за съжаление, неизбежна.

Павел Дуров разказа пред Тъкър Карлсън за проблемите си със службите в Русия и САЩ
  • 18.04.2024 14:41

Създателят на „Телеграм” даде почти едночасово интервю на нашумелия американски журналист, в което разказва за много подробности от своя професионален и житейски път.