Филм за конкурса „Светове и цветове” връща към стойностна журналистика и диалог между културите

  • 25.10.2022
  • СБЖ/СИЖБ

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) събра на 24 октомври в Клуб „Журналист” на СБЖ журналисти и посланици на испаноезични страни, пред които бе показан едночасов филм за награждаването на отличените в Деветото издание за 2021 г. на организирания от СИЖБ ежегоден конкурс „Светове и цветове”.

Конкурсът е посветен на паметта на отишлите си през 2012 г. колеги и съоснователи на СИЖБ, журналистите испанисти Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес. Наградите са книги от техните лични библиотеки, дарени от семействата им, както и постъпили по-късно други дарения на книги.

Поради налаганите от пандемията ограничения през последните две години нямаше как да се организират присъствени церемонии за връчване на наградите. Ето защо организаторите от СИЖБ решиха да ги връчват поотделно на всеки отличен, като заснемат това, след което всички тези кадри бяха монтирани в общ филм със съдействието на „Рока”-България.

Първата му публична прожекция бе в СБЖ на 24 октомври с посланието стойностната и отговорна към обществото журналистика заедно с обмена между културите отново да заемат важното си място в човешкото развитие, помрачено в последно време от драматични глобални изпитания – от здравната и социална криза до войната.

С подобни пожелания приветства гостите на вечерта и Снежана Тодорова, председателката на Съюза на българските журналисти, който е партньор на СИЖБ в конкурса „Светове и цветове”. Тя поздрави Сдружението на испаноговорещите журналисти за хуманния импулс, с който е заредена дейността му и особено конкурсът, като напомни, че догодина СИЖБ ще отбележи 20-годишнината от създаването си, а и следващото издание на конкурса ще е юбилейно, вече Десето поред.

Председателят на СИЖБ Георги Митов разказа за силната мотивация на Сдружението да продължи провеждането на конкурса „Светове и цветове”, въпреки трудностите около ограниченията заради епидемиологичната обстановка, и благодари на „Рока”-България за сътрудничеството при реализацията на филма с отличените в Деветото издание на конкурса. Той също така обяви, че вече стартира и кампанията с номинациите за юбилейния Десети конкурс.

Зам.-председателката на СИЖБ Къдринка Къдринова, която в качеството си на тогавашна председателка през 2013 г. става и инициаторка за започването на конкурса като възпоменание за Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, припомни техните високи професионални и етични принципи, които са ориентир и за конкурса, и за Сдружението.

На прожекцията на филма в Клуб „Журналист” дойдоха посланиците на Аржентина, Испания и Куба Техни Превъзходителства Алфредо Атанасоф, Алехандро Поланко и Каридад Ямира Куето Милиан. Всички те също участват във филма, в който отправят свои видеопоздравления към СИЖБ и конкурса, приветствайки усилията на испаноговорещите журналисти в България да градят диалог между културите.

Сред гостите на вечерта бе и почетният консул на Гватемала у нас Веселин Симов, който представи и „Рока”-България.

В Клуб „Журналист” бе и директорката на Институт „Сервантес” в София Мария Луиса Сантос. Институтът е сред носителите на почетното отличие на СИЖБ „Обединител на култури” по повод 30-годишнината от създаването му и 15-годишнината от стъпването му в България.

С „Обединител на култури” са отличени също вицепрезидентът Илияна Йотова за инициативата ѝ „Народността не пада там, дето знаньето живей”; ветеранът на българското кино и обществен живот Анжел Вагенщайн; Катедрата по испанистика в СУ „Св. Кл. Охридски” по повод 60-годишнината от създаването ѝ; проф. Венко Кънев (посмъртно) за цялостния му принос в развитието на латиноамериканистиката в България; писателят, журналист и преподавател в Университета на Лоха, Еквадор, Владимир Стоичков; фоторепортерът Олег Попов.

Всички те, получавайки своите отличия, отправят във филма своите благодарности и насърчения към Сдружението на испаноговорещите журналисти в България.

Заснети са и всички носители на наградите в журналистическите раздели на конкурса. Наградите са три: „Светлана Плашокова – за кореспонденция от и за испаноезичния свят”, „Самуел Франсес – за професионална и гражданска етика”, „Светове и цветове – за екология, култура и традиции”. Всяка от наградите има по три категории – печатни и онлайн медии, радио, телевизия.

Има и една специална награда на „Рока”-България за журналистика на екологични теми.

Наградата „Светлана Плашокова” получават Иглика Трифонова (печат), Христина Тасева (Испанска редакция, Радио България, БНР),  Славена Илиева („Хоризонт”, БНР), Цветелина Йорданова (БНТ). Номинирани за нея са Владислав Пунчев (кореспондент на ЕФЕ), Момчил Инджов (Клуб Z), Ани Саргавакян (печат), Маргарита Ралчева (БНР).

Наградата „Самуел Франсес” отива при Елиана Митова (печат), Константин Мравов (БНР), Мария Цънцарова и Добромир Иванов (bTV). Номинирани за нея са Магдалена Видева (онлайн медия) и Тина Ивайлова (NOVA).

Наградата „Светове и цветове” е за Милена Димитрова (печат), Магдалена Гигова (радио), Виктория Бояджиева (NOVA). Номинирани за нея са Евгений Генчев (NOVA) и Силвия Атанасова (социални медии).

Носителка на специалната награда на „Рока”-България за журналистика на екологични теми е Айше Сали от БНТ.

Всички наградени са представени във филма по-подробно и са посочени конкретните им журналистически постижения, за които са отличени. А те самите откликват със свои емоционални послания.

Филмът е достъпен за всеки желаещ да го види на следния линк:

https://www.youtube.com/watch?v=fNbhCZkJp5s

След прожекцията всички, събрали се в Клуб „Журналист”, се почерпиха със специално изпратената за събитието торта от колежката Елиана Митова, носителка на наградата „Самуел Франсес” в Деветото издание на „Светое и цветове”. Тя е отличена за нейна публикация за трудната съдба на млада самотна майка. Благодарение на усилията на самата авторка, както и на по-силното разгласяване на случая покрай присъдената на публикацията награда, младата жена е получила необходимото подпомагане. Това е и онагледяване на важната социална сила на журналистиката, когато тя ангажирана с хуманни каузи.

Тъй като Елиана Митова не можеше да присъства на прожекцията на филма, тя изпрати за колегите торта с надпис: „Колеги журналисти, бъдете здрави!”

Снимки: Владимир Дворецки и Къдринка Къдринова

 

© СБЖ