Продуценти на държавна ясла

12.11.2011 /17:52 | Автор : Ангел Дамянов | Източник: в. Банкер Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Милиони левове държавни и европейски пари усвояват най-големите български продуценти на развлекателни тв предавания. Имената на Магърдич Халваджиян, Димитър Митовски, Борислав Чучков, Христо Тучев и Иван и Андрей присъстват в списъците с лицата, получили пари, за да развиват частния си бизнес.

Най-много средства са раздадени на продуцентите по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икононика“ на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Според списъка, почти 2,5 млн. лв. взел доставчикът на интерактивни услуги "Интерактив медиа сървисиз". Компанията осигурява есемес гласуванията в различни тв игри и предавания, разработва формати като телевизионна лотария, Call TV продукции, праймтайм шоута, новини и др. Собствеността в "Интерактив медиа сървисиз" е разделена между продуцента Христо Тучев и „ЮМС“ АД, показа проверка на „БАНКЕРЪ“ в Търговския регистър.

Тучев обаче е и в Съвета на директорите на „ЮМС Интернешънъл“ АД, заедно с Николай Иванов, Теодор Марков, Любен Йовчев и Марио Караконовски. Последният е бивш служител на „Мтел“. Името на Каракановски доби популярност преди няколко години, когато бе уволнен от телекомуникационната компания, след като бе обвинен в кражба на софтуера й и предлагането му на конкурента „Глобул“.


Христо Тучев е и в управата на „Макс ченъл“ АД и на „Контравърджант медиа“ ООД, показват още данните от регистрите. В той е продуцент на предаването „Пряка демокрация“, което се излъчва по ТV7. "Интерактив медиа сървисиз" бе сред кандидатите в първия конкурс за изграждане на двата мултиплекса за разпространение на тв програми през май 2009 г.

Продуцентът на предаванията „Господари на ефира“, „Море от любов“, „На кафе“ и др. Магърдич Халваджиян получава 1 073 000 лв. Една от компаниите му - „Глобал филмс“ е кандидатствала по оперативната програма и е получила пари за покупка на нова снимачна техника. Собственици на компанията са продуцентът и „Ентреа Кепитъл партнърс“ АД. Халваджиан и семейството му притежават и няколко други продуцентски компании. Всички те създават предавания за ефирните телевизии.

Така например водещата на „На кафе“ Гала се явява и продуцент на предаването си, тъй като е съдружник във фирмата – собственик на продукцията „Глобал мегазин“ ООД.

Европейски пари ще получи и американската компания "Ню Бояна филм" АД, която притежава Киноцентъра в столичния квартал „Бояна”. По Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“, студията получава 1,7 млн. лв. Парите са за „внедряване на иновативно високотехнологично оборудване за развитие на продукти и услуги с висока добавена стойност".

Продуцентът Димитър Митовски взема 1 млн. лв. Оказва се, че и неговата фирма "Камера" ООД също има спешна нужда от нова техника. Митовски не за първи път получава държавни пари. Филмът му „Мисия Лондон“, който се подигра с бившата първа дама Антонина Стоянова, е финансиран от Министерство на културата.


Проверка в Търговския регистър показа, че Митовски притежава палитра от фирми, които се занимават с производство на тв програми и филми. Той е собственик или съсобственик на „Българска кастинг агенция“ ООД, „Дарак“ ООД, „Сиа адвъртайзинг“ ЕООД, „Камера“ ООД, „Брада“ООД, „Некс крийетив фактори“ ООД, „Рабит филм“ ООД, „Бългериан филм продъкшън сървисис“ ЕООД. Една фирмите му - „А плюс синема“ е продуцент на новия филм „Кецове“ който откри Фестивала на българската култура в Брюксел през октомври 2011-а.


Друга продуцентска къща, която често получава средства от държавата е „Чучков брадърс“ ООД. Нейни собственици са Виктор и Борислав Чучкови. Компанията им взема почти половин милион лева европари. “Чучков брадърс" също създаде игралния филм „Тилт“ с държавни пари. Продуцентите на тв предаването „Станция Нова“ Иван Христов и Андрей Арнаудов пък вземат 475 000 лв. С парите те ще купуват нова снимачна и звукозаписна техника. Половин милион лева получава и продуцентската къща „Страйп медия“ ЕООД.


Проектът за финансиране на високотехнологично оборудване на „Дарик радио“ АД също е одобрен. В момента обаче няма финансиране по процедурата. Одобрените средства са 1 729 728 лв. Димитровградския фолк гигант „Пайнер“ очаква да получи парите си от Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“.


„Пайнер медиа“ ООД е спечелила проект за 1 918 232 лв. Компанията „Хит вижън плюс“, която притежава кабелната „Икономика тв“ и марката „Хит тв“ е одобрена да получи 1 167 140 лв., а новата телевизия „България он ер“- 1 279 437 лв. Продуцентските къщи „Дрийм тийм“ и „Телеман“ също чакат парите си, които са съответно 461 083 лв. и 220 225 лв. Студиото за озвучаване на филми и тв продукции „Доли“ взема 995 881 лв., а ямболската кабелна телевизия „Диана“ - 351 540 лв.


Като продуцент се изявява и актьорът от най-новата продукция на btv “Седем часа разлика“ Калин Николов Сърменов. Неговата фирма „Студио Златен век" ЕООД е получила над 500 000 лв. по два договора от Програмата за развитие на селските райони на Министерство на земеделието. С парите актьорът ще пропагандира биоземеделието и ще произвежда рекламни клипове. Те ще се излъчват по 60 национални и регионални телевизии във версии от 30, 20 и 10 секунди. Консорциумът, който ще ги разпространява е консорциумът "Тандем-Труд". За труда си той ще получи почти 550 000 лв.

 

Сподели в
 

Буквално преди дни директорът на БНР Андон Балтаков подаде оставката си пред СЕМ. Медийният регулатор уважи „дълбоко личните причини“, по думите на г-н Балтаков, довели до това решение и прие оставката му. СЕМ назначи и.д. генерален директор, в лицето на г-н Милен Митев, който до този момент беше административен директор на Радиото. В срок от три месеца регулаторът трябва да избере чрез конкурс новия директор на БНР.

08.08.2021/11:58

„Пегас" е един от най-големите съвременни шпионски скандали - засегна и френския президент. Дигиталното проследяване определено крие опасности - но е неизбежно.

05.08.2021/18:13

„В Европейския съюз Унгария е с може би най-хлабавото законодателство по отношение на следенето. Това означава, че всеки тук може да бъде поставен под наблюдение от съображения за националната сигурност. Не е задължително самият ти да представляваш риск за сигурността. Достатъчно е да познаваш някого или някой да говори с теб...

25.07.2021/15:31

„Законът за радиото и телевизията трябва да бъде премислен. Той е не само остарял, но и вреден. Очакваме парламент и да започнат промените, защото ситуацията е наистина нетърпима.“

08.07.2021/16:33

През 2018 г. се заговори усилено за телевизия „Алма матер“ – студентска телевизия към СУ „Св. Климент Охридски“. Тя има учебни студиа за студенти. Тогава дискутирани бяха както изборът на директор на телевизията, така и един рекламен клип със спорни стилистика и послание. Рекламният клип не беше в съответствие с академичния тон. По-късно Университетът се разграничи от клипа. "Клипът е начало на сюжет", пише проф. Нели Огнянова още тогава.

03.07.2021/11:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

„Усмивката/със свойта нишка лека/човека тя привързва към човека.“ Така се пее в една песен на легендарната група „Трамвай № 5“. Песента важи с пълна сила за сутрешния екип на „Денят започва“ в БНТ и най-вече за водещата Христина Христова. Колкото и да си сънен или кисел, не можеш да останеш безразличен щом Хриси със заразяващата си усмивка ти каже: „Добро утро. Първи сме!“

20.09.2021 /07:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 10 септември от 20:30 ч.в зала „България“ в София световноизвестният руски диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър (Санкт Петербург, Русия) със Софийската филхармония, ще изнесат Благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален център в България, който да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, а също да постави българската столица редом до големите културни центрове на света.

09.09.2021 /20:13 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

На 5 септември се навършват 125 г. от рождението на Сергей Румянцев - ярък поет, работил във в. "Земеделско знаме", съосновател на хумористичното земеделско списание "Див дядо". Отвлечен и убит по време на "белия терор" през 1925 г.

05.09.2021 /20:02 | Автор: Богомил Колев | Източник: СБЖ/Дума

Тези дни колегата ни Калин Тодоров заяви, че „Завесата падна“. Това е неговата пета книга от поредицата за това, какво се случва зад завесата по времето на соца, в годините, когато уж се наливаха основите на демокрацията, уж вървяха някакви промени и се стоварваха върху народа, който в последно време в името на шоуто измислени политици започнаха да наричат суверен.

01.09.2021 /23:21 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Журналистът Иван Бакалов припомня във Фейсбук групата "Мемоари, майтапи и тъга по журналистиката :)" събития отпреди близо четвърт век - купуването на "24 часа" от ВАЦ, първата журналистическа стачка там, връщането на Валери Найденов начело на вестника, конфликтите му с журналистите и прочутата му фраза за "паметника" и "песъчинките на световния журналистически плаж".

15.07.2021 /09:31 | Автор: Иван Бакалов | Източник: Фейсбук

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

 Акценти и позиции

Днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изнесе годишното обръщение за състоянието на Съюза пред членовете на Европейския парламент. В речта си тя подчерта необходимостта от по-добра защита на журналистите, независимостта на медиите и правото на обществото на информация. Обяви и две важни за свободата на медиите и за защитата на журналистите инициативи.

15.09.2021 /15:30

Нека бъдем достойни за завета на легендарния Юлиус Фучик "Хора, обичах ви, бдете!". Именно паметта на Фучик увековечава отбелязваният всеки 8 септември Ден на международната журналистическа солидарност.

08.09.2021 /08:27

Поздравявайки колегията с празника на Съединението, председателят на СБЖ Снежана Тодорова апелира към журналистическата гилдия непрестанно и гръмко да напомня на политическата класа, че родината ни се е развивала успешно, само когато наистина сме били единни и увлечени от високи, етични и достойни цели.

06.09.2021 /08:35

 Мнения

Как преди три десетилетия демокрацията настъпваше през телевизията и до какви днешни въпроси ни доведе

05.08.2021 /07:45 | Автор: Лозан Такев | Източник: СБЖ

Това стана по Коледа – преди няколко месеца. И появата на изданието – като факт, бе отбелязано в сайта на СБЖ . Съпроводено от разговор с автора. Струва си обаче да се сподели мнение за книгата, след като бъде прочетена внимателно...

21.06.2021 /14:18 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки